20.11.2017 ob 13:34
Homer Napisal:Prihranek je!Pokaži mi kje sem koga v kaj prepričeval? Pravzaprav je ravno obratno...
Ni velik, pa vendar je...
Nekatere statistične raziskave, na večjem številu sistemov ogrevanj pred in po VR kažejo na prihranek 10% ali več.
Seveda je s kurjenjem na drva ta prihranek zanemarljiv.
VR regulacija bistveno bolje vzdržuje konstantno temperaturo, saj z upoštevanjem zunanje temperature začne povečevati temperaturo dvižnega voda preden začne notranja temperatura padati.
Če je vremenska krivulja pravilno določena, potem sobno tipalo samo še popravlja pribitke, ki jih ustvarijo stanovalci.
V bistvu je prihranek podoben kot z vožnjo s tempomatom.
Tisti, kateremu je vseeno stopinja gor dol, ohlaja po nepotrebnem stanovanje ponoči in sproti popravlja z mešalnimi ventili večja odstopanja, naj pač to še počne tudi naprej, saj mu nobeden tega ne prepoveduje
Ni pa nobene potrebe da prepričuje druge, kako so regulacije nepotrebne!
Iščem pa konkretne odgovore s teoretično in praktično osnovo na tole:
Saj vem, da se že ponavljam, ampak vse kar ste do sedaj našteli imam jaz brez VR (nihanje temp. za manj kot 1°C, enakomerno tople radiatorje, o temp. šokih nobene sledi, nobenega pokanja...
Kaj od udobja poleg tega kar že imam VR še prinese?
Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši?
Hm, no pa recimo, da MV-a sploh ne obračam ampak vse pustim tako kot je. Peč konstantno na min. temp. da še ne kondenzira in v DV konstantno 35-40°C.
Nobenega dela, nič.
Koliko bi privarčevala VR?