PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri MikMik butnglavec

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Homer Napisal:Prihranek je!
Ni velik, pa vendar je...
Nekatere statistične raziskave, na večjem številu sistemov ogrevanj pred in po VR kažejo na prihranek 10% ali več.

Seveda je s kurjenjem na drva ta prihranek zanemarljiv.

VR regulacija bistveno bolje vzdržuje konstantno temperaturo, saj z upoštevanjem zunanje temperature začne povečevati temperaturo dvižnega voda preden začne notranja temperatura padati.
Če je vremenska krivulja pravilno določena, potem sobno tipalo samo še popravlja pribitke, ki jih ustvarijo stanovalci.

V bistvu je prihranek podoben kot z vožnjo s tempomatom.

Tisti, kateremu je vseeno stopinja gor dol, ohlaja po nepotrebnem stanovanje ponoči in sproti popravlja z mešalnimi ventili večja odstopanja, naj pač to še počne tudi naprej, saj mu nobeden tega ne prepoveduje

Ni pa nobene potrebe da prepričuje druge, kako so regulacije nepotrebne!
Pokaži mi kje sem koga v kaj prepričeval? Pravzaprav je ravno obratno...

Iščem pa konkretne odgovore s teoretično in praktično osnovo na tole:
Saj vem, da se že ponavljam, ampak vse kar ste do sedaj našteli imam jaz brez VR (nihanje temp. za manj kot 1°C, enakomerno tople radiatorje, o temp. šokih nobene sledi, nobenega pokanja...
Kaj od udobja poleg tega kar že imam VR še prinese?

Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši?

Hm, no pa recimo, da MV-a sploh ne obračam ampak vse pustim tako kot je. Peč konstantno na min. temp. da še ne kondenzira in v DV konstantno 35-40°C.
Nobenega dela, nič.
Koliko bi privarčevala VR?
Že samo z zamenjavo zastarelega in predemenzioniranega kotla bi veliko prihranil!

Priložene datoteke
.jpg   ogrevanje_tablea.jpg (Velikost: 201,38 KB / Prenosi: 277)
Si pa slika. Ko nimaš napisati nič pametnega pa prideš ven z menjavo peči. Joj joj kakšen otročiček...
Sem kdaj vprašal po menjavi peči? In potem ti meni očitaš, da pišem kar nekaj. Bolan si človek...

Raje odgovori na moja vprašanja. Če ne znaš pa bodi tiho.
Saj skoz sprašuješ o prihrankih poglej si tvoj zastareli kotel na KO Če ga zamenjaš boš prihranil 30% to se pa že izplača!!
5 let 1100 l KO po 0,850 4,675,00€ - 30% = 3.272,50€ Razlika je 1.479,50€ za ta denar dobiš nov kotel.
Še vedno ne odgovoriš na moja vprašanja. Hm, le zakaj...
Očitno zelo slabo bereš. Naj ti pomagam. Sprašujem o prihranku VR glede na tak sistem kakršnega imam. Torej o prihranku VR? Je dovolj jasno?
MikMik Napisal:Pokaži mi kje sem koga v kaj prepričeval? Pravzaprav je ravno obratno...

Saj vem, da se že ponavljam, ampak vse kar ste do sedaj našteli imam jaz brez VR (nihanje temp. za manj kot 1°C, enakomerno tople radiatorje, o temp. šokih nobene sledi, nobenega pokanja...
Kako pa imaš narejeno regulacijo- sobni termostat + še kaj/nič

Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši? Imaš tudi peč v toplem delu hiše? Če vseskozi delaš na meji kondenzacije imaš očitno premočno peč in bi z novo pečjo lahko šel še nićje in bi s tem prihranil.

Hm, no pa recimo, da MV-a sploh ne obračam ampak vse pustim tako kot je. Peč konstantno na min. temp. da še ne kondenzira in v DV konstantno 35-40°C.
Nobenega dela, nič.
Če ti na minimumu da dovolj toplote tudi pri -15°C in ti hkrati ne pregreva hiše pri +10°C potem lažeš kot pes teče ali pač uporabljaš kakšen kamin za dušo
sassapo Napisal:Bit vremenske regulacije je, da vseskozi skrbi za takšno temperaturo dvižnega voda kot jo v danem trenutku hiša potrebuje, da natančno nadomešča trenutne izgube hiše, brez viškov in manjkov toplotne energije.
Homer Napisal:VR regulacija bistveno bolje vzdržuje konstantno temperaturo, saj z upoštevanjem zunanje temperature začne povečevati temperaturo dvižnega voda preden začne notranja temperatura padati.
To kar vidva opisujeta je zame ugodje.

Homer Napisal:Če je vremenska krivulja pravilno določena, potem sobno tipalo samo še popravlja pribitke, ki jih ustvarijo stanovalci.
Če je ogrevalna krivulja pravilno nastavljena ne rabi sobnega tipala(vir seltron)to velja za WDC.
Sobno tipalo je večinoma v enem prostoru.Kaj pa prostori kateri nimajo pribitka na Severno in Vzhodno stran ali kopalnica ali mansarde z pomanjkljivo izolacijo? Aja zato so termostatske glave na grelnih telesih . Zakaj pa potem rabim VR ? A za ugodje , da bom imel v dnevnem prostoru ugodno temperaturo brez temperaturnih šokov .

"Saj skoz sprašuješ o prihrankih poglej si tvoj zastareli kotel na KO Če ga zamenjaš boš prihranil 30% to se pa že izplača!!
1100 l KO"
Napačno razlagaš prihranek
1100 l ko - 30 % = 770 l ko na sezono to je prihranek
Pazi ti to, vremenska ti zdimenzionira radiatorje in kupi termostatske ventile!
Spet vem nekaj novega.

Še enkrat, ker ti ne gre v bučo. Ko zdimenzioniraš radiatorje in nastaviš termostatske (kar nima popolnoma nobene veze z VR), kaj točno dela vremenska?
Oz. kaj naj bi delala in kako privarčevala?
Pa ne bluzi o temperaturi dvižnega, ker je popolnoma vseen k... kakšna je, ker je termostatski zadaj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
peleti12 Napisal:Saj skoz sprašuješ o prihrankih poglej si tvoj zastareli kotel na KO Če ga zamenjaš boš prihranil 30% to se pa že izplača!!
5 let 1100 l KO po 0,850 4,675,00€ - 30% = 3.272,50€ Razlika je 1.479,50€ za ta denar dobiš nov kotel.
OMB kaj vse ti nabijaš... No comment...
bozgom Napisal:
MikMik Napisal:Pokaži mi kje sem koga v kaj prepričeval? Pravzaprav je ravno obratno...

Kako pa imaš narejeno regulacijo- sobni termostat + še kaj/nič

Kar se tiče prihranka. O kakšnih % govorimo? Meni peč že sedaj deluje na najmanjši še dopustni temp. da ne kondenzira. Koliko s tem obračanjem ventila sploh prihranim, saj so cevi speljane po hiši in toplota tako in tako ostane v hiši? Imaš tudi peč v toplem delu hiše? Če vseskozi delaš na meji kondenzacije imaš očitno premočno peč in bi z novo pečjo lahko šel še nićje in bi s tem prihranil.

Nobenega dela, nič.
Če ti na minimumu da dovolj toplote tudi pri -15°C in ti hkrati ne pregreva hiše pri +10°C potem lažeš kot pes teče ali pač uporabljaš kakšen kamin za dušo
Ali pa imam termostatske ventile in glave, kot sem napisal v prvem postu..., kjer je tudi napisano kako nastavljam temp. DV.
Ah samo nabijanje spet, da bi pa kdo konkretno odgovoril to pa ne.
@MikMik
Če kdo nabija, potem si to ti!
Konec koncev si si sam postavil naslov teme.......
Oprosti, nisem vedel, da je iskanje konkretnih odgovor nabijanje.
MikMik Napisal:Ali pa imam termostatske ventile in glave, kot sem napisal v prvem postu..., kjer je tudi napisano kako nastavljam temp. DV.
Ah samo nabijanje spet, da bi pa kdo konkretno odgovoril to pa ne.
Če imaš termostatske glave v vseh prostorih razen tam, kjer imaš sobni termostat in v hiši živi le ena družina potem imaš tam v 80% povsem zadovoljivo regulacijo. Probleme lahko imaš, če se ti v prostoru kjer je sobni termostat pojavijo pribitki. Takrat ti termostat izključi ogrevanje v celotni hiši in so nekateri prostori lahko podhlajeni.
Če pa bi imel VR potem pa bi tudi v tem prostoru imel na radiatorju termostatski ventil in ti pregrevanje tega prostora ne bi vplivalo na temperature v drugih prostorih.
Ker se ti drugi prostori ne bi podhlajevali bi mogoče porabil celo več energije (olja) a največ pri ogrevanju prihraniš itak takrat, ko prostorov ne ogrevaš.
Fery Napisal:Pazi ti to, vremenska ti zdimenzionira radiatorje in kupi termostatske ventile!
Spet vem nekaj novega.

Še enkrat, ker ti ne gre v bučo. Ko zdimenzioniraš radiatorje in nastaviš termostatske (kar nima popolnoma nobene veze z VR), kaj točno dela vremenska?
Oz. kaj naj bi delala in kako privarčevala?
Pa ne bluzi o temperaturi dvižnega, ker je popolnoma vseen k... kakšna je, ker je termostatski zadaj.
A si zares tako trd?
Višja temperatura vode v peči pomeni višjo temperaturo dimnih plinov= večje izgube.
Višja temperatura vode v peči pomeni večjo izgubo toplote skoti plašč peči=večje izgube.
Višja temperatura vode v peči pomeni večji prestop toplote iz transportnih cevi na okolico=večje izgube
Višja temperatura vode v peči ti lahko zaradi cevi skozi prostore pregreva prostore kar pomeni večji prestop toplote skozi ovoj stavbe=večje izgube
...
(se mi ne da več- če nekomu ni dano razumeti mu pač ni)
@MikMik
Ti ne iščeš odgovore, ampak opravičilo, da ni potrebno nič narediti in da je tvoje ogrevanje optimalno.
1 ... 5 6 7 8 9 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi