alanford Napisal:janipapillon Napisal:alanford, še en k špara 8)
ZDRAVJE namreč :wink:
Ma ne vem zakaj. Tako nama paše. Če je več, ne spiva dobro.
P.s.
Verjetno je to povezano rv. Z nižanjem temperature je avtomatsko rv nižja. Kar blagodejno vpliva na dihala. Pri višji temperaturi sem zjutraj ves izsušen.
Jest itak vsepovsod* dobr spim, z izjemo nekaj posameznih noči letno. Od v spalki na prostem na Komni pri -20 stC, prek šotora poleti v Pirenejih, do svoje postle prej v stanovanju v Ljubljani, zdaj v brunarici na Rakitni. Najbolj pa mi paše: gol = nag 8) npr Hawaii, brez klime (z njo le temperiram čez dan ko sem itak zunaj), 26 stC ter RV70%. Verjetno bi vsi (:?

, ki se nama bodo čudili, v teh, meni najljubših pogojih, ornk klimo gonli.
:?:
Vdihavanje zraka 20 stC, RV40% do npr 50% direktno malo manj suši sluznico, pljuča, telo, kot vdihavanje zraka 14 stC, RV46%.
V obeh primerih izdihujemo z vodo nasičen zrak blizu T telesa.
Pri bistveno nižji temperaturi pa sem bistveno bolj zadekan ali oblečen in je največji organ KOŽA na bolj vlažnem. Tu je pa bistvena razlika.
Torej, pogosto že sicer slabo hidrirana oseba izpostavlja svoj največji organ suhemu zraku, posledično slabo hidrirane so lahko tudi sluznice ... kako cunjo gor, kako stopinjo dol v takih pogojih ima vpliv na zdravje, JA.
*
sem v "prejšnjem življenju" 8) zvadil, da sem lahko zaspal (no, le enkrat sem tak ekstrem naredil), na postaji Noisy-le-Sec in se ne zbudil tudi , ko je mimo švignil vlak blizu 100 km/h. 5m stran. To poči, zabobni :!: