@Anya_CST: dobila si nekaj mnenj glede ogrevanja. Dobro preberi, kaj so ti napisali ostali uporabniki.
Jaz imam približno tako zakompliciran sistem, kot si ga ti želiš. Imam talno in radiatorje, peč na drva z zalogovnikom, plinsko peč + rezervoar ter še kmečko peč in kamin. Imam še bojler, ki se lahko ogreva na drva, elektriko ali plin.
Moj "sistem" je posledica 100 let stare hiše, kjer so se tekom let kopičila grelna telesa. In dejstva, da je treba za vzdrževanje gozda vsako leto pospravit cca 10 m3 vrbja in podobnega šrotja, ki pa vseeno lepo gori. In ker smo na gorenjskem, pa nikoli nič ne vržemo stran, tak da je vse v uporabi (razen SV nikoli ne grejem s plinom). Verjetno bom nekoč, ko bo plinska peč shodila ali pa bo plin predrag tudi kot sekundarni energent, vrgla ven grdo cisterno in plin ter bo sekundarno ogrevanje na TČ . Na stara leto lahko celo primarno. Whatever. Kar hočem povedati s tem dolgoveznim uvodom je, da se tekom let v hiši stvari spreminjajo.
Ampak če bi načrtovala svojo sanjsko novogradnjo, bi definitivno zastavila sistem, ki bi bil bolj enostaven, em, recimo. Talno povsod, na radiatorje pozabi, v kopalnico lojtra z el. grelcem.
Glede drv: nameravate z njimi resno kuriti ali bolj tako občasno. Koliko nameravate skuriti drv, 20 m3 ali 5 m3 na leto? Če imate dovolj gozda, potem je pač smiselno imet peč na drva + zalogovnik. Če imate pa majhno zaplato gmajne, potem raje kamin kot sekundarno ogrevanje in primarno ogrevanje na TČ. S tem, da daš tak kamin, ki dela tudi, kadar elektrike ni. Sicer pa računaj pri el. napeljavah še na agregat.
Če pa se odločite, da bo primarno ogrevanje na drva, potem je verjetno na mestu razmislek o sekundarnem ogrevanju že v štartu. Vsaj moja zahteva je še možnost ogrevanja "na knof". Najlažje (in najceneje) izvedljivo je na elektriko z grelecem v zalogovniku. Potem so tu še kombinacije s plinom, oljem, peleti in ja, seveda je tudi kombinacija s TČ možna (ampak nekoliko zakomplicirana in draga, ima pa men218 na forumu tako narejeno z neko poceni kitajko, samo on je precej dobro vedel, kaj dela). Vse to seveda ne dela ob izpadu elektrike. Torej rabite spet priključek za agregat. Razen seveda če boste dali v hišo še nek kamin, ampak to bi bilo res trapasto. Pa še en dimnik rabiš. Pa čeprav imam jaz tako. Samo kot pravim, pri nas so se ogrevala kopičila in sem v štartu začela obnovo s plinsko pečjo in cisterno, kaminom in kmečko pečjo ter ekstra dimnikom. Jp, hiša na 4 dimnike. To je ena od tistih stvari v življenju, za katere ne veš, da si jih želiš.
Pa še to: Da lahko kuriš poceni energent, je ponavadi draga kurilnica. (Investing dollars for saving cents.) Kurit drag energent je pa lahko poceni kurilnica. V zelo dobro izolirani hiši je poraba majhna in se lahko tudi druga opcija finančno obnese.
Torej skratka, povzetek za začetek:
- talno, tč + kamin, če bi se ogrevali na drva zgolj rekreacijsko.
- talno, uplinjak + zalogovnik + el. grelec v zalogovnik, če se nameravat na drva ogrevati bolj profesionalno.
To je brez palamudenja še o ogrevanju SV in cirkulaciji, kjer spet znamo zadebatirat stvari od amena.