PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Konvektorsko hlajenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komot lahko ob priliki kaj takega poskusim, ampak enostavno je edini vir gretja razvlažilnika elektrika, ki pride po žici in sproščena latentna toplota kondenzata. Energija ne nastane iz nič.

Če boš le želel priti, te povabim v mojo delavnico takoj ko bom imel v izdelavi kakšen sušilni agregat. Pozimi sem izdelal manjši sušilni agregat za namene sušenja lesnih polizdelkov. Kompresor je rabil od 1700 do 2200W Cos fi manj kot 098 ni bil.
V delavnici je temp okoli 20°C, po cca 2h testnega obratovanja je temperatura narasla na skoraj 28°C, vlaga je padla na 17% . Za hec sem naslednji dan poskusil z 2000W kaloriferjem. V 2h urah se je temperatura dvignila slabi dve stopinji.
Kot zanimivost! Pri nižjih temperaturah okolice je grelne moči bistveno manj, oz. je ta skoraj zanemarljiva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
To je že mogoče ampak ne moreš potem govoriti o energiji, temveč o dvigu temperature zraka na račun nižanja vlage.
Sassapo ima popolnoma prav. Dvig temperature ne pomeni nič drugega kot to, da je zrak sprejel toplotno energijo od nekod (pri istem zračnem tlaku). In zrak se segreje toliko, kolikor porabi razvlažilec električne energije + toliko, koliko sprejme izparilne energije od vodnih hlapov v zraku, ki kondenzirajo. In ja, nikamor energija ne izgine in tudi iz nič ne nastane. Zato pa je tako kot sem napisal (fizika iz srednje šole).

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Točno to sem tudi jaz napisal, ampak sassapo trdi, da je toplotne moči še več.
Kot sem zračunal za 12L razvlažilec, ta greje s cca. 300W (~180W kompresor) in to je natanko toliko, kot če bi delal 300W navaden kalorifer.
Če razvlažilec v 24 urah 'nabere' 12 litrov vode je to dodatnih dobrih 300W, ki jih prišteješ električni moči naprave.

Ampak jih ne, ker jih 12L pobere pri 32°C/80% kar ni nikoli pri nas, ne zunaj ne znotraj...
Pri 27°/65% jih pobere pol manj, torej to prinese 150W. +~180W kompresor. To so uradni podatki za to napravo.
Ok

V mansardi uporabljamo pasivno hlajenje tako da iz vrtine preko izmenjevalca pošiljamo vodo v konvektorje. Do konvektorjev so bile potegnjene izolirane cevi saj smo mansardo obnavljali. To vse deluje super.

Zanima me ali bi bil kakšen problem če bi tudi na cevi, ki gredo v nadstropje (neizolirane v steni) priklopil konvektor. Zanima me zaradi kondenza. Kako je to potem v steni glede izolacije. Ali bi bila stena mokra ali deluje podobno kot izolacija okoli cevi.
Neposredno okoli cevi mora biti toplotna izolacija, nato pa parna zapora. Če je okoli samo pena, v tvojem primeru stena, ima vodna para dostop do mrzle cevi in tam kondenzira _pod_ izolacijo oz. v steni. Zato je treba nabavit ustrezno izolacijo za cevi, ki ima tudi vgrajeno parno zaporo.
Npr. ta folija čez:
[img]httpunichr("58")//cdnunichr("46")merkurimgunichr("46")si/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/a/l/alumplast-cev-unipipe-thermo-unipipe-6mm-18x2_917681_unichr("46")jpg[/img]
Ja, tako cev imam po mansardi.

Problem je ta da te cevi spodaj ne morem zamenjati oz. bi menjava povzročila preveč stroškov in nevšečnosti.
v eni od tem ....nekako mi sedaj ne uspe najti, je nekdo pisal, da ima konvektorje in TČ direkt priklopljeno....rabil bi še nekaj informacij....prosim za kontakt na ZS.

hvala.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi