sol Napisal:Smo pred dilemo vzeti 4kw ali 6kw Daikin althermo (oboje 180 bojler).
Gre za hiso 135m2, pasiva (pod 15Kw), talno gretje. Po izracunih naj bi 4kw zadostovala za ogrevanje. 6kw naj bi le hitreje zagrela sanitarno vodo.
Razlika v ceni ni velika (200eur) zato se nagibamo kar k 6kw razlicici. Za razervo in hitrejse gretje sanitarne vode. So morda kaksni razlogi proti 6kw (pogostejse izklapljanje/vklapljanje, vecja poraba...)?
Nihče od strokovnjakov ni odgovoril na vprašanje ali bo imela 6kW različica večjo porabo.
Po mojem ne, še posebej ne, če ima enako nimimalno moč -v tem primeru bo gotovo celo obratno, pa še el.grelci, se znajo manj vklapljati -tega pa s 100% zanesljivostjo ne morem trditi, ker ne poznam vseh specifikacij.
Preveriš lahko sam tako, da si inštaliraš daikin simulator.
Še bolje bi bilo, če bi nekdo, ki ve, povedal, kako je z minimalno močjo različič.
Če je enaka, je smiselno vzeti 6kW-tno, kakor tudi v primeru nemajhne zahtevnosti po vroči sanitani vodi.
Kako naj svetujejo strokovnjaki, ko pa uporabniki tega foruma vse bolje veste?
Ne vem pa zakaj je bilo sploh toliko debate, ko je jasno, da za ta objekt potrebuje z upoštevanjem SV okoli 5kw. Torej z 100% pokritostjo 6kw ali z minimalno pomočjo 4kw. Če upoštevaš nabavno ceno bo verjetno boljša 4kw. V porabi pa bo letna razlika za par pirov. Pa še ta bo bolj temeljila na sreči pri izbiri, kot pa v odločitvi, ki bo temeljila na izbiri moči.
Morda nisi prišel do tega, da v normalnem svetu odločajo investitorji oz. managerji in tem pogosto ni več dovolj, da oseba iz stroke/posla samo pove, kaj naj bi bilo boljše, ampak želijo argumentacijo na podlagi številk.
Ker pa številk porabe nimamo, analiz porab uporabnikov tudi ne, bi bilo potrebno pritrditi ali zavrniti podatek o enaki minimalni moči obeh TČ -s strani poznavalcev.
Na podlagi odgovora bi naredili argumentiran zaključek na avtorjevo prolog vprašanje: če bo 6kW več trošila?
Poznaš odgovor? :oops:
Odločil pa se bo sam, ne glede na 200€ višjo investicijo, kar je izgleda pripravljen plačat, če 6kW ne bo več trošila.
Po mojem bo celo manj, samo tega brez podatkov o minimalnih močeh različic, ne morem garantirat.
Pir v trgovini stane cca 1€, v baru pa do 5€ in 10 pirov (ne par) stane 10X toliko.
Čeprav to po nobeni varianti ne pomeni veliko, je avtor teme želel odgovor, katerega po mojem mnenju še ni dobil, razen pavšalnih odgovorov strokovnjakov kot tudi uporabnikov.
Odgovor pa gotovo zanima še marsikaterega bodočega uporabnika TČ.
@migaj čisto preveč kompliciraš. Ne veš pa kako investitor razmišlja in s takšno debato samo otežuješ odločitev..
Sicer Daikina v mojem programu nimam (po tehničnih podatkih boljšega Japonskega konkurenta sem uporabil v izračunu). Lahko pa ti zaupam, da je glede na podane podatke predvidena poraba z manjšo 426€ z večjo 430€ (14 centov kwh) . Zadostovala bi 4,4kw tč ob porabi 240l vode na dan in z nekimi normalnimi cirkulacijskimi izgubami. Torej se pogovarjamo o 4€. Lahko debatiraš koliko želiš, dejstvo je da bo vse drugo bolj vplivalo na porabo, kot pa izbira 4 ali 6 kw. Letni cop z eno ventilatorskimi med 3,14 in 3,10. Z naslednjo večjo dvo ventilatorsko pa bi bil ???
Še enkrat:
če imata enake minimalne moči, potem je 6kW boljša izbira, ker ima večji razpon moči, ne glede na simulacijo.
cena dodatne kWh elektrike 11 centov pa po simulaciji prinese cca 340€.
Še enkrat:
V pasivni objekt v katerem že večje število oseb občutno pripomore k višji temperaturi, da o štedilniku, hladilniku itd. sploh ne govorim, še kar tlačite 6kW črpalko ste pa res modeli :roll: .
Kljub temu, da bi porabila več ti vztrajaš pri 6kw. Ne glede na to, da stane več, porabi več, prej ji bo potekla življenska doba, zaradi večje izrabe tako uparjalnika, kot kompresorja. . Zanimivo :roll: .
Če porabi več, še ne vemo, ne glede na tvojo simulacijo -bistvena je minimalna moč.
Glede obrabe si prihajaš v nasprotje trditev v drugih temah.
8kW ista različica pa bi po tvojem morala crknit v par letih.
Verjemi, da bo kompresor na tem objektu delal veliko večino sezone na enakih obratih, ne glede na izbor različice.
Migaj Napisal:Če porabi več, še ne vemo, ne glede na tvojo simulacijo -bistvena je minimalna moč.
Glede obrabe si prihajaš v nasprotje trditev v drugih temah.
8kW ista različica pa bi po tvojem morala crknit v par letih.
Verjemi, da bo kompresor na tem objektu delal veliko večino sezone na enakih obratih, ne glede na izbor različice.
Ne vem katero temo imaš v mislih, ker se ne spomnim, da bi izjavil nasprotno. Kot navadno pri nečem trmasto vztrajaš.
Torej, če rečema, da bo za ogrevanje tekel kompresor z enako hitrostjo pri obeh različicah za potrebo hiše. (kar tudi nebo držalo, zakaj sem pisal že v drugi temi) Pozabljaš na ogrevanje SV, ki bi porabilo cca 1900kwh in predstavlja večji delež od ogrevanja. Vse TČ težijo pri ogrevanju SV, k 100% moči in v tem primeru, ker bo bojler nov in ustrezen bo temu tako. Iz tega izhaja, da bo obraba zaradi večjih obratov kompresorja in večje obremenitve uparjalnika večja. Če pa ti misliš drugače pa tudi OK. Jaz zaklučujem, ker tako nima smisla, ker nekateri kot že rečeno več veste. :wink:
Res je, v kolikor ne bo vklopil tihega delovanja, bo pri ogrevanju sanitarne vode bo procesor tekel malo hitreje, pa še vedno ne tako hitro, kot bi pri 8kW različici.
če nabavi 4kW različico, pa mu za pospešitev noben gumb ne bo pomagal :wink:
PS
Zakaj nekateri strokovnjaki tako radi opletate s pavšalnimi trditvami?
To, da pri ogrevanju SV, vse TČ težijo k 100%, že ne bo držalo.
Inverterji prilagajajo moč odjemu oz velikost kače po potrebi do svoje minimalne moči.
Vaj moj dela tako, če pa vključim še tiho delovanje, je odjem v povprečju pod 50%,
kljub temu TČ 300 l bojler v 25 minutah segreje iz 38° na 48°C.
Migaj: ker nekaj poznajo bolje kot drugo in tisto je potem meter za ostalo Saj v bistvu smo vsi taki, samo eni bolje poznamo nasprotno stran oz. tisto, kar oni ne - od tu potem napucavanja Drugace tudi nasa greje SV isto kot tvoja (s potrebno mocjo). Alanova (enaka, vendar starejsi model) ga pa zge na polno (pri gretju SV).
Poldee, moja deluje isto kot tvoja. Se prilagaja odjemu. Ker imava v bojlerju oba izmenjevalca male moči, se temu primerno prilagodi izhodna moč tako, da je kompresor večinoma časa na minimalnih obratih. Zato tudi jaz low noise mode ne uporabljam.
Zadeva greje na polno, dokler lovi maksimalno temp., potem pa začne modulacija padat. Zato mislim, da je dobro, da je toplotni izmenjevalec čim večji, da bi lahko zgornjo temp. ogrevalnega medija lahko čim nižje nastavil.
Sicer pa je že Homer omenil, temo o debati, ki je za takšne razprave namenjena, smo čisto zapustili in kot roji kobilic pustošimo po vseh drugih temah.
Samo naslovnik te teme se več ne oglasi, ker je hkrati z vprašanjem že ponudil tudi odgovor oz. pravilno izbiro.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.