PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja agregata

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaguar je nekaj špekuliral da bodo naredili nek superšportni avto na tem principu, dve turbini povezani na generator, pogon pa izveden z elektromotorji.
Na koncu iz tega za zadaj ni bilo še nič. Je pa zadeva zanimiva, ker turbine laufajo praktično na karkoli, samo da gori. Edino glasne znajo bit.
No ja ta laufa. Pa kompleten avtek tudi ni drag.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hm, a bi lahko spodnja črpalka delala na vtičnico na avtu ali traktorju, sem in tja bi šel do potoka si prečrpat kakšnih 1000l vode v cisterno pa da ne izumljam kakšnih carovnij...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/dom/oprema-za-vrt/zalivalni-sistemi/shur-piranha-potopna-crpalka-umazane-vode-za-sistem-12v-pretok-25-125l-min-moci-od-20w-dalje-1279824374.html">http://www.bolha.com/dom/oprema-za-vrt/ ... 24374.html</a><!-- m -->
Sem nabavil 1500/3000W sinusni inverter, poročam.

@SloCop: 22W ti bo kubik prečrpala na višino recimo 1,5m v cca 2h. Iz vžigalnika to gre, samo mnogi avti imajo tam elektriko samo pod kontaktom, ko gre lahko precej toka v računalnike - ne vem, ne poznam sodobnih avtov.
Sam sem Twingota predelal, da ima tam stalno napajanje.
Ja sej bi laufal traktor takrat, pa sem itak ugotovil da nima vtičnice....
Najbrž bom kupil en 650w agregat in eno 220v potopno črpalko pa bo
akisek Napisal:Kakšno grundf. za centralno pa imaš ?
UPbasic, 25-4.
SloCop Napisal:Ja sej bi laufal traktor takrat, pa sem itak ugotovil da nima vtičnice....
Najbrž bom kupil en 650w agregat in eno 220v potopno črpalko pa bo

Vtičnico lahko zmontiraš
@slocop kupi raje kardansko črpalko. bistveno bolj efektivno, finančni vložek pa kar primerljiv.
Za dobrih 120-150€ po moje dobiš kakšnih 100 l/minuto.
MI2 Napisal:@Aleks
V garaži parkiran avto 5-6 ur na prostem teku.
Daj ne ga srat no. Saj si že slišal za smrtne žrtve in veliko zastrupljenih s CO.

kakšen CO? od kdaj pa še avtomobili CO puščajo? kak renault, zastava, ipd. letnik '88 mogoče še.
v avtomobilski tehniki ti pač nisi posebno obveščen z "novostmi", a?

z vozili, poizvedenimi do pred 13 let v evropi se iz avtomobila ne moreš več zagiftat s CO... kia je pa korejski avto. ti so imeli že leta 1996 OBDII (čeprav ne na standarden konektor, pred letom 1998/2001 je bilo malo teksasa med znamkami) ... in lambda sondo, in MAF ... in katalizator ...

kia pride je pa alternativna inkarnacija tega avta (ki je bil pred njimi ford festiva/mazda 121), kar pomeni da je imel katalizator vsaj že leta '90, ko so prešaltali iz uplinjačev na elektronski vbrizg goriva ... tko da, s kio pride se vsaj 25 let ne zagiftaš s CO.

mimogrede, v Iranu je to najpogostejši avto. v tej inkarnaciji kot kia pride so jo izdelovali do leta 2005, izdelujejo jo pa še vedno (oz. se je lani, 2013, končala proizvodnja), a v školjko od renaulta 5 prve generacije.

garaža je bila sicer odprta, (ja itak). pa tudi če ne, samomora s CO se s sodobnimi avti, (vzdrževanim vsaj toliko, da ti ne gori lučka check engine, ti pa to že 2 leti ignoriraš), skor ne da nardit. lahko pa s CO2, a je ta tako težji od zraka, da bi se prej zadušil motor, kot ti, če normalno sediš v avtu. torej, če delaš samomor s sodobnim avtom, se moraž vležt nižje od zajema zraka za motor ... al pa ror od sesalca na izpuh in ga nekak pripeljat v kabino, pa da boš lahko še vrata zaprl mora bit dost dolg ...

zastrupljeni z ogljikovim monoksidom (ki je malenkost lažji od zraka) so se pa zastrupili izključno z agregati. ti povečini žal še nimajo katalizatorjev, merjenja pretoka zraka in lambde.
pezin Napisal:@slocop kupi raje kardansko črpalko. bistveno bolj efektivno, finančni vložek pa kar primerljiv.
Za dobrih 120-150€ po moje dobiš kakšnih 100 l/minuto.

za 120€ nič ne najdem za to kardansko črpalko.... So pa po 210€.

Za 80€ dobiš pa 650w električni generator in za 50-60€ eno potopno črpalko, stem da črpalko lahko eventuelno porabiš tudi drugje in generator recimo tudi... Bom se še odločil.
ti genertorji za manj ko 100€ niso posebno dolgoživi. za kakih 5 - 10 ur bi še šlo, za kaj več pa potrebuješ rezervne dele in dostop do neta. popravila sicer niso prav težka kar sem gledal, a je zoprnija kar naprej nekaj šraufat.
ti pa že imaš robusten pogonski agregat (namreč traktor) in morda bi vseeno bilo precej več efekta s kardansko črpalko. imam cel kup takih električnih črpalk, pa ti povem da preden 650 W črpalka napumpa 1000 litrov, ti zrase brada. da ne govorimo o ceni take vode, če črpalko ženeš z agregatom. meni načrpa 850 W potopna črpalka 300 litrov v cca 20 minut na 3,5 metrov višinske. jet črpalka kilovat moči pa za 600 litrov prečrpavanja na isto višino, a 300 metrov daleč rabi dobrih 45 minut (kljub temu da pupmpa ledeno mrzlo vodo se pumpa konkretno segreje). pretoki cenenih električnih črpalk, ki so navedeni v prospektih, so merjeni takoj na izstopu iz črpalke. vsak dodatni meter cevi in vsak dodatni meter višinske razlike ta pretok drastično zniža.

tale je drugače 167€ [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")oglasiunichr("46")si/oglas_kmetijstvo/traktorski_prikljucki/ostali_traktorski_prikljucki/traktorska-kardanska-vodna-pumpa-izhod-19mm-ce25163/87351[/url] in je cirka 6 do 10 krat bolj efektivna kot tvoja varijanta (kubik recimo ene 7 minut), za cirka isto ceno (najcenejši agregat + potopna pumpa srednje kakovosti).
res pa je, da je na tamalo gred, ne vem če ti paše na traktor. ker če ne paše, je treba kupit še adapter. pumpa z gredi "sname" 5,5 KS, kar je ene dobre 4 kW. izhod je 19 mm, za kar se še dobi dokaj poceni cevi, tudi to je en plus. pri tem pretoku na tako tanki cevi zna konec cevi precej opletat, treba pazit da ne boš moker Big Grin
zanimivo Smile
Hvala za info
Imaš visokotlačne in pretočne, slednje pri 600W nafilajo kubik v 5 do 10 minutah. Imam 2 taki, sicer na njih piše 1200W in cca 12 kubikov na h iz Baumaxa zelena za cca 50€ brez napisane firme. Vse pišem po spominu. Visokotlačne iste moči pa res rabijo pol ure ali še več.

Verjetno bi dobil močnejšo 12V, priklopiš jo s krokodili na akumulator in ne rabiš zraven smradit in ropotat. Ta na linku ti bo v 10h požrla 17Ah, imaš pa verjetno blizu 100Ah akumulator.

Na kardanu ti bo pa voda kar padla not, minuto nima kaj delat.
Ja so močnejše 12V samo 130W pride 140€, mogoče potem pa res raje kupim kardansko,

Rabim pa samo pretočno in nič visokotlačno, dobil sem dovolj informacij da se sedaj odločim... najprej pa bom počakal poletno sušo in to da mi zmanjka 20.000l deževnice, do sedaj jo še ni, ampak letos nameravam narediti namakalni sistem za travo in gredice...... pa moram imet nekaj v rezervi. Smile
Slocop:če ti je kardanska predraga, potem kupi 12v, malo kabla in eno vtičnico pa varovalko vmes zveži za vsak primer. Da bi zadrgo peljal štel inverterja ni pametno. Poceni inverterji nimajo čistega sinusa, kar ni dobro za pumpo.
1 ... 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi