PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako hitro in močno je proti večeru zrasla vlaga, na Brniku 16g/m³. Čez dan pa podpovprečna za ta čas. Pa ni bilo nobene vidne spremembe vremena.
Eh, avtomatska postaja na Brniku jim kaže 20% preveč vlage, zadnjič sem nekaj podobnega opazil v Kopru.
Že četrti letošnji pasji dnevi. Danes je moj mini klimatski sistem s 170W kompresorčkom pridelal dobrih 8l vode, kar je mislimda rekord. Vzrok je bil zamašen vstopni zračni filter, ki je zmanjšal pretok zraka, ki se je posledično bolj ohladil. Vlažnost zraka je sicer daleč od največjih vrednosti, je pa vročina visoka. Iz talnega kolektorčka mi prihaja že 24°C. Cca 60m 20mm alkatena je za naš teren očitno premalo, pa tudi 170W je malo premalo.
Pri nas talno odlično deluje, tla imajo ves čas 20-20,5°; razen v kopalnici, kjer nočemo hlajenja in mrzlih ploščic.
3 razvlažilci pridelajo dnevno cca. 6L vode. Je pa res da malo kuhamo in vestno zapiramo vrata za sabo.
Tudi ponoči je vse zaprto (pri nas je zunaj huda vlaga, rosišče ves čas 19-23°), prezračimo samo 2-3x na dan na stežaj okna.
Notri je 23-23,5 pri 60% vlagi. Me zanima kako bo v naslednjih dneh, ko bo še huje. Bi rekel da se ne bo nič spremenilo, večino toplote itak pridelamo notri, vsa okna so zunaj senčena.

TČ še vedno ne ve kaj bi sama s sabo, dela na 1 % ali pa je ugasnjena. :lol:
V teh dneh odvaja iz bajte 40-45kWh toplote/dan.
Pri nas je od spremembe sistema (1 razvlažilec v kurilnici zmogljivosti 50L/24h) takole:
v mesecu juliju je šlo 131kWh za hlajenje in 158kWh za razvlaževanje. Notri je 25 stopinj in 50% vlage, max 55% ko se kuha ipd, ker je vlagomer v skupnem prostoru. Zračili z rekuperatorjem nonstop, ker ni tok drago vse skupaj da bi se odpovedali svežemu zraku. Iz razvlažilca sem dnevno odlivala cca 15L/dan, zdaj je pa speljan v sifon, pa ne vem več. Moram imeti pa vrata kurilnice nonstop odprta seveda. mašine ne slišimo, razen če smo v kleti. edino kar je, je to, da jo moram še vedno prižgati posebej. tolažim se, da s tem ni toliko dela, ko pač vklopim hlajenje na TČ istočasno vžgem še razvlažilec, ki je pol metra stran.
Temprerature so pa naslednje. V talno gre 19 stopinj. Na tleh, kjer je keramika je najhladnjeje in sicer 23,0, na vinilu 23,5-23,8 odvisno od gostote talnega. če bi bila sila, bi torej še lahko malo pojačala hlajenje, tudi razvlažilec še nima problemov, samo je tako OK. se ponavadi držim 7 stopinj razlike, pa sem že zdaj malo skrenila. TČ mi kaže da je zunaj 35 stopinj. Ven nisem stopila in ne bom, če ne bo res treba.

avgusta pričakujem, da bo treba manj. konec koncev smo bili večji del julija vsi doma, kar pomeni več kuhanja, pranja, pomivanja, odprtih vrat na teraso ipd zdaj sta ta glavna dva gavnarja na morju, pa naj jih tašča in tast shladita Smile čeprav baje bo tudi v morju težko. mlakuža...
Super, torej zadovoljna?
Ja, sem. Zdaj sem dosegla še to, da mi ni treba ničesar fizično prazniti in da masine ne slišim. Tudi tista prejšnja varianta sicer ni bila moteča, ampak tole je seveda boljše. Najvažnejše mi je pa bilo, da se ne igra s prezračevalnimi vodi. In čeprav ena pocenska rešitev je edina do sedaj, ki je ugodila vsem zahtevam.

Priporočam: z zadržkom, vseeno. Pustimo že poznane slabosti talnega hlajenja. Tega se lahko gremo samo tam kjer so potrebe res minimalne. Pač jaz naj hladila sploh ne bi, če bi bilo po phppjevsko varčni z notranjimi dobitki in pridni z zapiranjem okna. Kar se tiče pa razvlazevanja pa zato, ker prej sem imela 2 X 10l (zato me tudi hrup ni motil, niso bile to neke živine) in prvi mi je letos crknil po 3 letih. Če bilo tudi ta delal samo 3 leta (4-6 tednov na leto, ampak takrat pa res 24/7), potem tudi ni nekaj poceni. Jaz se bom to šla, da bi pa prodajala naprej pa raje ne. Ne vem, a sem dobila limono ali pa je življenjska doba teh naprav res tako mala. Drugo kar je, ga imam pa v kleti. Daleč ob bivalnih in se dlje od spalnih prostorov. Kjer ni kleti in je kurilnica v pritličju, se bo slišal. Najbrž nič bolj kot neko klimo ampak vseeno. Poleg tega bo okolico precej grel. Kot rečeno - kurilnico naj kar... Da bi mi pa dnevno, pa.mogoce ne bi bila tako zadovoljna. Vseeno porabi 10-15kwh/dan.
JaBK, a ti potem ta suh zrak iz kurilnice preko prezračevanja vodiš po bajti al kako? KEr drugače ne vem, kako bi prišel npr. v mansardo.
Jaz imam 1x10L na hodniku v mansardi, 1x10L v zaprti kotlovnici (tam je največja nevarnost kondenza na ceveh) ter še enega 20L v pralnici oz. dnevni, odvisno od potreb. Ni glih optimalno, dela pa. Ponoči unega zgoraj v mansardi ugasnem, ker me moti pri spanju, spodaj laufata oba tudi ponoči. Sicer je pa groba ocena, da porabim 4kWh/dan za razvlažilnike in 2,5kWh/dan za hlajenje. 60c/dan za prijetno hladen in suh zrak, ni panike. :mrgreen:

Kako da imaš tla le 23,5? Jaz moram pod 21, da je v sobah 23,5.
Očitno imaš toliko boljšo izolacijo ali pa manjše notranje pribitke.
ne, baje (to meni stric na Agregatu in potem ameriški forumi) je prenos vlage med prostori še hitrejši kot T. moraš pa poskrbeti za prosti pretok. jaz imam odprta vrata kurilnice, odrte štenge do mansarde in seveda galerijo med pritličjem in mansardo, tako da kar se nemotenega pretoka biločesa tiče, ni problem. Pa seveda je fino če je hiša zrakotesna, kot za vse ostale regulacije znotraj nje. in tako čez lužo delajo, če že nimajo razvlaževanja preko prezračevalnih kanalov. So pa bolj nagnjeni k razvlažilcem posebej, kot da bi to počeli s klimami, sploh če so potrebe po hlajenju male, vlaga pa visoka. ker delovanje ni nujno sinhrono. ali boš imel premrzlo ali pa še vedno preveč vlage, če je razvlaževanje samo collateral damage hlajenja. Fizike od zadaj ti pa ne znam razložiti. pač riskirala 300 evrov za razvlažilec pa probala.

kar se tiče notranjih dobitkov, raje ne bi. konec koncev samo razvlažilec je porabil 160kwh (oziroma na začetku kombinacija 20l + 10l + 10l). resda gre pa nekaj direktno ven z odvodom v kurilnici in se malo manj zrekuperira nazaj. v glavnem teh je veliko, je pa tudi izolacije veliko, pa hiša je res zrakotesna (kadar je terasa zaprta). če ga ne bi toliko znotraj srali, bržkone sploh hladiti ne bi bilo treba. je pa temperatura kot sem jo omenila dovolj za 25 stopinj notri. namreč ne cikam na manj. 23 pozimi, 25 poleti.
Še vedno tudi luftaš ponoči ali ne?
Zdajle pa res ne. Je točka rosišča previsoka. Raje hladim z masino kot razvlazujem celo vas. Je bolje tako, ima hlajenje več lufta kot razvlazevanje. Okna odpiram takrat ko imam to dvoje ugasnjeno, ko prižgem, pa nič več. Ker če je zunaj dovolj hladno in suho kdaj v dnevu potem masine nimajo za burek. To je za finese. Res pa je, da je rekuperator ves čas prižgan. Toliko pa ne morem iz kože, da bi pol dneva bila brez. Mogoče če bi bili čez dan vsi zdoma, v takih peklenskih dnevih.

P.s.
Da se ne bom čisto zlagala. Zgornje drži čez prst, res pa je da če se mi ravno da pogledat in je zunaj bistveno bolj mrzlo zvečer (vsaj 5 stopinj manj kot notri), tocka rosišča pa nižja kot notri, potem odprem pa vse ostalo dela (prezračevanje, hlajenje in razvlazevanje). Mora pa to biti zvečer, sredi noči ne vstajam. Mogoče tudi kdaj zgodaj zjutraj ob ene 6h za kako uro. Pol je pa že prevroce. Zadnje dni pa takih dnevom ni... Ko pa so, pa praktično ni treba, da imam karkoli prižgano in se hladimo samo skozi okna
Tudi jaz že vsaj 3-4 dni ne odpiram ponoči oken (pa nimam rekuperacije). Dejansko se vedemo kot sredi zime, ko je zunaj -10. Prezračimo na stežaj 2-3x/dan, nato delajo razvlažilniki na polno, da odvedejo vso to vlago, ki je prišla od zunaj.
Tudi jaz gledam zvečer temperaturo in rosišče, da je zunaj enako ali nižje. Oziroma entalpijo zunanjega zraka.

Sicer pa danes, ko je res ubijalsko zahajcalo, notri nobene spremembe, T pribita na 23,5 vlaga 58%. TČ na minimumu in taktira. Razvlažilci se vsake toliko vklopijo.
Meni je avto pokazal 38. Žal sem bila že na poti ven, tako da nisem primerjala s TČ. Pa avto ni bil pregret, ker je bil v garaži in je po vžigu startal na 34 stopinjah. Za znoreti. Nazadnje je bilo 38 leta 2013 - so mi ravno moji zidarji hidroizolacijo švasali na klet. Dol v luknji. Da mi noben ni umrl takrat...
Berghaus, kako pa trenutno funkcionira hlajenje v tvoji hiši?
Pa če se kondenz zbiraš v vedro - koliko ga je? Drugače verjetno težko reči...

Pa tudi nisem ujela, če si kdaj povedal oziroma če veš - kolikšna je T zraka, ki gre v dovodne cevi.
1 ... 63 64 65 66 67 ... 77 Pojdi na stran 
Iskanje po temi