PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Cevi za prezračevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seveda okno mora biti odprto,sej ga motor drzi,motor bi tudi imel reduktor,nocni rezim bi bil da se zapre okno po 3 urah ko zaspis in odpre zjutraj,nebi se spuscal v to da bi se taka okna nonstop igrala.
Senzor bi bil za vlago,vsaj vlaga je tista katera je potrebna ce je zrak suh.
Al pa kot pravim timer in par odpiranj na dan,ni glih sistem kot se ga opisuje tu notri pa vseeno.
Seveda pa ce bi znal programirati in imel zivce zato bi se sigurno lep sistemek lahko naredilo.

Teoreticno ne vidim fore da imam opisani sistem iz te teme in okna ki imajo mehanizem za odpiranje,ce je sistem tako dober rabis recimo v spalnici samo balkonska vrata z mehanizmom da se gre lahko na balkon,okan bi bila potem cenejsa investicija da so pac nepremicna.
Bistvo prezračevanja z rekuperacijo je ravno v ohranjanju energije, ne pa da jo zgubljamo z odpiranjem oken..
donstojko Napisal:Bistvo prezračevanja z rekuperacijo je ravno v ohranjanju energije, ne pa da jo zgubljamo z odpiranjem oken..

Sej ta zadeva tudi ne dela na zrak,kaksna je poraba,ce das to v TC si na istem?
reliart,
jaz vidim pri odpiranju oken še dva problema: nepridipravi, ki se držijo "okenske" ure in nevihta, ki se ne ozira na "okensko uro".

Za kvaliteten zrak v hiši je potrebno vsakih nekaj ur za par minut na prepih prezračit. Prepiha ni vedno moč zagotoviti, zato bi moral čas prezračevanja usklajevati glede na trenutne razmere. Drugo pa je, da ko si doma, si nočeš kaj dosti odpirati oken, in ko te ni doma, pa bi hišo najraje imel "zabito".
Kolk vas je sistem prisel do sedaj,priblizni metri cevi in cena rekuperatorja in kako ste vgrajevali tisti ki nimate knaufa in imate cevi v stenah,kje imate skupno vejo teh cevi iz kleti do zgornjega nadstropja?

Govorite o pravsnjem tlaku za pravilno prezracevanje,pa se mi vseeno cudno zdi da kako lahko nastimas da v kuhinji vlece,iz ostalih sob izpod vrat zrak,kaj pa potem ko je en dan vse odprto,se tlak spremeni,kako je ko odpiras vhodna vrata itd. ?
Do sedaj sem porabil 50m pocinkane cevi za meteorno vodo fi100. Za pocinkano cev sem se odločil zaradi cene, ter same robustne konstrukcije.Pri spajanju ni bilo večjih problemov, saj sem uporabil aluminjaste zakovice, nato pa sem spoje zalil z lotom in nato se preko zvara povil z močnim aluminjastim trakom. Tako sem dosegel popolno tesnost. Cevi sem vgradil med stropno izolacijo, to se pravi da je pod in nad cevjo 20cm izolacije, tako da do kondenzacije nebi smelo prihajati v letnem ali zimskem času.
Za vse skupaj sem odštel manj kot 200eu. Sedaj imam dovode in odvode sob speljane do razdelilca. Od tu naprej pa bom uporabil pravokotni kanal 40*70 mm do prezračevalne naprave, saj bosta oba kanala potekala ob dimniku. Sedaj me čakata še srednje in spodnje nadstropje hiše.

Kar pa se tiče rekuperatorja, pa si ga je mogoče izdelati doma (vsaj ploščnega, če že ne kocke).

lp

lp
primozb2005 Napisal:Od tu naprej pa bom uporabil pravokotni kanal 40*70 mm do prezračevalne naprave, saj bosta oba kanala potekala ob dimniku.

Ali ni to malo majhen kanal? Taka velikost še za v majhne sobe ni primerna... Če si pa mislil v cm, potem je pa ogromen? Za kakšne pretoke si ga pa dimenzijoniral?
ralliart Napisal:Govorite o pravsnjem tlaku za pravilno prezracevanje,pa se mi vseeno cudno zdi da kako lahko nastimas da v kuhinji vlece,iz ostalih sob izpod vrat zrak,kaj pa potem ko je en dan vse odprto,se tlak spremeni,kako je ko odpiras vhodna vrata itd. ?

En ventilator vpihuje in ustvarja nadtlak, drug pa vleče in ustvarja podtlak. Tako je v sobah, kjer sesamo, podtlak in vleče iz sob, kjer vpihavamo. Če imaš kaj odprto, se ravnovesje poruši zato se poleti v takih primerih lahko kar izklopi prisilno prezračevanje, ker nima več takšnega učinka. Pozimi pa je bolje imeti okna zaprta.
Nekaj sem pozabil vprasat,ali ta rekupator vlece zrak od zunaj ali samo mesa tega ki je v hisi?
Rekuperator je del prezračevalnega sistema, ki toploto izhodnega zraka prenese na vhodnega, ali obratno (odvisno ali hladimo ali ogrevamo) - izkorišča torej toploto odpadnega zraka za ogrevanje svežega. Sam fizično ne vleče zraka od zunaj - za to skrbijo ventilatorji.
cmaet Napisal:Rekuperator je del prezračevalnega sistema, ki toploto izhodnega zraka prenese na vhodnega, ali obratno (odvisno ali hladimo ali ogrevamo) - izkorišča torej toploto odpadnega zraka za ogrevanje svežega. Sam fizično ne vleče zraka od zunaj - za to skrbijo ventilatorji.

Ventilatorji pa so ponavadi del celotne naprave za prezračevanje, ki ji poenostavljeno rečemo rekuperator.
Dotok svežega zraka do rekuperatorja naj bi prišel po cevi fi20cm, vkopana pod zemljo v dolžini cca do 50m. Kakšno cev vzeti za ta namen? Originalna za ta namen je pregrešno draga.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
Žiga Napisal:Ventilatorji pa so ponavadi del celotne naprave za prezračevanje, ki ji poenostavljeno rečemo rekuperator.

Rekuperator je, ravno tako kot ventilatorji, vlažilci, grelniki, hladilniki, filtri in še kaj , DEL naprave za prezračevanje in ne drugo ime za celo napravo za prezračevanje.
cmaet Napisal:
Žiga Napisal:Ventilatorji pa so ponavadi del celotne naprave za prezračevanje, ki ji poenostavljeno rečemo rekuperator.

Rekuperator je, ravno tako kot ventilatorji, vlažilci, grelniki, hladilniki, filtri in še kaj , DEL naprave za prezračevanje in ne drugo ime za celo napravo za prezračevanje.

Potem pa lahko o tem strokovno podučiš kar nekaj prodajalcev teh naprav, da ne bodo narobe uporabljali izrazov.

Hotel sem samo reči, da se v praksi temu tako reče, tako kot rečemo mobilnemu telefonu mobitel. Verjamem pa, da ti tudi ta izraz pravilno uporabljaš in opomniš vsakega, ki ga narobe.
andro Napisal:Sam sem se odločil za okrogle gibljive FRS cevi. Po zagotovilih proizvajalca so antistatične in antibakterijske. Položil sem jih v betonsko ploščo med pritličjem in mansardo. Položene so v spodnjem delu plošče. Betonska plošča je zaradi tega debelejša za 2 cm, tako da je zdaj debeline 18cm. Ob priliki bom prilepil kakšno fotko.

Andro, lahko že kaj več poveš o teh ceveh? Kje se dobijo? Cena? Kako se ti zdijo nekaj mesecev po vgradnji?
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gallery.me.com/bopsi#100040">http://gallery.me.com/bopsi#100040</a><!-- m -->
1 ... 4 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi