Imel bom razdelilec toplotote in 5 krogov ogrevanja + bojler tople vode.
Ne vem kako naj zastavim, da imam razdelilec 6 vej in vseh 6 vej na razdelilcu ali naj imam razdelilec 5 vej in posebej pumpo za sanitano vodo zraven ter povratek iz boljerja na vrh zalogovnika?
Odvisno kako velik bojler boš imel in na kakšno temperaturo ga ogreval. Če boš imel 300l potem ga boš lahko ogreval samo do 40°C, zato tudi povratek nebo bistveno bolj topel zato lahko gre na spodnji del zalogovnika.
Če pa misliš imeti kak 120 literski kombiniran bojler, tega moraš segrevati na višjo temperaturo, da boš imel dovolj tople vode za tuširanje dveh ali treh oseb. Tukaj je potem povratek iz bojlerja skoraj enake temperature, kot pa gre v bojler zato je bolje če gre na vrh zalogovnika, ker ti ga ne zmeša.
300 l ogrevašna na 52°C 3x dnevno? Če ne opravljaš dejavnosti in hiša služi le prebivanju družine potem imaš verjetno tudi WC kotličke na toplo vodo :mrgreen: :mrgreen:
OK zdj nisem čisto prepričan da se pumpa 3x uklopi... ampak 2x se pa v 24 urah sigurno.
gre za hišo dvojček/ dva gospodinjstva, trije odrasli
bojler je 300Litriov ( toplotna kronoterm )
Ne vem točno do koliko se shladi voda ko pumpa spet zalaufa. pomojem ni velika histereza...
Zalogovnik 1500 Litrov ekspanzija 150L je to ok ali mora biti večja?
Glede na to da je peč v enem objektu in zalogovnik v drugem - razadlja med njima je 24metrov me zanima ali je važno kje je ekspanzija? je lahko pri peči ali mora biti pri zalogovniku. Je to važno?
Zaradi prostora bi jo raši imel pri peči.
Potrebna velikost ekspanijske posode je odvisna od: skupna količina vode, max.temperatura te vode, min.pritisk vode (višina sistema) in max.pritisk vode (varnostni ventil).
PS: Na tem forumu še nisem srečal od koga drugega podanega nasveta o velikosti ex.posode, ki bi upošteval te podatke. Upam, da se bo našel kdo, ki to obvlada.
Posoda je bilo kje, le da je povezana z vodo. Če je na podstrešju, je potrebna manjša kot v kleti.
Nekaj malega se najde tudi tukaj, [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")dropboxunichr("46")com/s/2emjkqlu56fddhz/Izra%C4%8Dun%20eaxpanzije%20SI-DE-ENunichr("46")pdf?dl=0]Click[/url]
Aja bozgom...
Ne sme pa se zgoditi da na kak način zapreš povezavo med ekspanzijo in pečjo (mešalni ventili...). Ker potem je isto kot je ne bi imel.zato je ponavadi blizu peči, vezana na hladno vodo
Zicko_ Napisal:še nekaj me zanima glede postavitve ekspanzije...
Zalogovnik 1500 Litrov ekspanzija 150L je to ok ali mora biti večja?
Glede na to da je peč v enem objektu in zalogovnik v drugem - razadlja med njima je 24metrov me zanima ali je važno kje je ekspanzija? je lahko pri peči ali mora biti pri zalogovniku. Je to važno?
Zaradi prostora bi jo raši imel pri peči.
Mi mamo 1570 zalogovnik, pa pec je ma menda 100 litrov, pa voda, ki je v sistemu ogravanja, talno plus radijatorji. Raztezno imamo 200 litrsko.
Se mi zdi da je neko pravilo, da 10 procentov od vse vode v sistemu bi naj bla raztezna.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.