PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Način polaganja talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem že nekajkrat omenil da imam talno z 2+3 cm XPS pod estrihi pa greje.
V planu je bil tudi puren, je bil pa predrag.
Seveda nekaj izgub je, talno je pa zakon.
Če se potrudiš z ostalimi detajli izolacije boš sigurno na boljšem.
Kolega ima 3-4 cm EPS pa greje. Vse je na pritličju in spodaj zemlja.

Jasno da greje, le pri isti temp. ogrevalne vode se spreminja razmerje, koliko toplote gre v prostor in koliko v zemljo. Potem je samo odvisno, koliko izgub v zemljo je kdo pripravljen tolerirati.

Sama ogrevalna moč pri isti temp. ogrevalne vode pa izrazito začne padati šele ko greš z izolacijo pod estrihom nekje pod 1-2cm. Vse kar je nad nekje 3cm XPSa, je ogrevalna moč in temperatura na vrhu talne obloge praktično enaka.
Meni zdaj občasno dela TČ z nekje 1.2 - 1.4 kw.
V talno gre cca. 22-23 stopinj, v prostorih pa je cca. 16 stopinj.
Je pa res da je hiša brez izolacije.
Talno je narejeno na tacker.
@energetik-zakaj pa nisi dal več eps-a, saj je bila novogradnaj a ne?
Ker sem imel ob nakupu že terasna vrata vgrajena in s tem določeno končno višino.
Ja, lahko bi dal vgraditi nova vrata, ampak za kakšno ceno?
Glede na to da nas gretje pride nekje 280€ letno, dooolgo ne bi not prinesli cene novih vrat...
Aha, ist azgodba kot pri meni.
Hiša kupljena in ne moreš kaj, terasna vrata že montirana in človek je hotel imeti radijatorje in kurilno. Zdaj pa lovi višino.
Ampak včasih imajo po 15 cm več EPS-a, po moje cca. 10 cm čisto dovolj.
Prosim za vaše mnenje.
Imam stanovanjsko hišo delno podkleteno (pod ploščo smo položili 20 cm XPS - debelina plošče pa je 25 cm)
Nad betonsko ploščo pa se odločam narediti talno gretje z naslednjo sestavo (skupna višina bo 25 cm s ploščicami - lovim čiste mere)-

Hidroizolacija na betonsko ploščo smo že naredili - 0,5 do 1 cm na spojih
XPS 300 - 5 cm (tudi garaža in tehnični prostor)
EPS 100 - 7 cm (zaradi inštalacij)
SISTEMSKE PLOŠČE - 5,2 cm
ESTRIH - 5,5 - 5,8 cm (uravnavanje)
PLOŠČICE Z LEPILOM - 1,5 cm
= Skupaj cca 24,7 cm do 25 cm

Pritličje nad betonsko ploščo debeline 20 cm
(20 cm tlakov skupna višina s ploščicami)

EPS SILENT T1000 - 3,2 cm (proti udarnemu zvoku)
EPS 100 - 5 cm (dodatno zaradi inštalacij)
SISTEMSKE PLOŠČE - 4,7 cm (eurotherm Stirotal Silent)
ESTRIH - 5 cm - do 5,5 cm (uravnavanje)
PLOŠČICE Z LEPILOM - 1,5 cm
Skupaj = 19,4 do 20 cm (višino 20 cm bomo uravnavali z estrihom)

Zadeva ni ravno poceni - ne vem pa ali je vse skupaj smiselno. Vse skupaj sem glede na razne debate , ki jih spremljam na forumih sestavil sam ! Zato me ne kregat Smile

Prosim za vaše mnenje (kje sem zgrešil ali pa lahko tako naredim)
PS. v kletnih prostorih se bojim vode kot jezus križa, čeprav je narejeno po PSu

Hvala vam
M.
Potrebno se je zavedati, da XPS pod betonsko ploščo ne služi izolaciji, ampak kot kompenzator zimski zmrzali. Tudi če 2m od robnih con ne pod in ne nad AB ploščo ne bi dali nič termo izolacije, ne bi bilo prav nobene razlike. Bistvo vsega pri termo izolaciji je, da so zidovi dovolj globoko izolirani, kolikor je možno še pod ploščo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zakaj pa se potem XPS, ki se ga daje pod plosco jemlje zraven v izracun toplotne prevodnosti tal proti zemljini, ce ne sluzi izolaciji???
(7.12.2020 ob 11:46)sassapo Napisal: Potrebno se je zavedati, da XPS pod betonsko ploščo ne služi izolaciji, ampak kot kompenzator zimski zmrzali. Tudi če 2m od robnih con ne pod in ne nad AB ploščo ne bi dali nič termo izolacije, ne bi bilo prav nobene razlike. Bistvo vsega pri termo izolaciji je, da so zidovi dovolj globoko izolirani, kolikor je možno še pod ploščo.

Če prevedem situacijo (torej 2m od robnih con) na terase, ki so podaljški armiranobetonskih plošč iz notranjosti bajte - naj bi veljalo neko nepisano pravilo, da izolacija horizontale več kot 120cm stran od zunanjih sten naj ne bi imela učinka. Tako so vsaj meni rekli.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi