PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električno talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da, črpalko in sobni termostat.
Meni deluje že 5 let.
Če zanemarim kolektorje (pač luksuz), me je 180 m2 talnega (p+m) in 500 l bojler z dvema grelcema in termostatom prišlo okrog 3200 evrov (ok, socialna cena za samogaraštvo). Požgemo pa za okrog 1300 evrov štroma letno (enotna tarifa), se pravi nekih 500 za gospodinjstvo in 800 za ogrevanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kar je dražje kot vodno talno, eloblock pa tiki.
500 litrski bojler služi tudi za SV?
yan1234 Napisal:namesto eloblocka, sam še črpalko rabiš.
Kaj pa kakšna raztezna posoda, varnostni ventil (če ti zataji termostat), termostat, ... pol si pa že prekoračil ceno elobloka.
Fery@
Pa se tebi ta tvoj sistem zdi dober skozi razmerje ekonomske računice. Meni najbolj ne. Ogrevanje hiše te pride 800. Za bojler in kolektorje si dal pa verjetno skoraj toliko kot bi npr za TČ. In če bi imel TČ bi skuril recimo letno 400€ za ogrevanje.
bomber111 Napisal:500 litrski bojler služi tudi za SV?
To tudi mene zanima. Torej talno vodo goni črpalka čez spiralo, SV pa direktno koristiš iz bojlerja?
Moč grelcev, ki ju imaš v bojlerju?
Potem bi vse skupaj verjetno moralo iti še preko mešalnega in z zunanjo regulacijo, če želiš da zadeva funkcionira, kar pa spet ni tako poceni.
Tezko reči, vsekakor je pa enkrat napisal da ima 2 grelca, enega 2kw in enega 1,5kw. Tezko reči, ker lahko se tudi to spreminja kot površina bajte. Enkrat je 150 m2, enkrat 180m2 enkrat pa okol 300m2. Pa včasih povedo, da je prizidek, včasih pa pozabi. Kolektorjev včasih povedo, včasih pozabi. Vsekakor je najbolj odvisno, kako se debatasuce in kaj je za svoj argument bolje da pove in kako.
Zakaj, lahko imaš čisto enostavno ON/OFF regulacijo, sobni termostat vžge obtočno, ko je potreba. Termostat v bojlerju imaš itak nastavljen na fiksno temp. zaradi SV. Tistih 55-60°C bodo pa tudi cevi talnega zdržale.
On ima on-off. 30 ali koliko v talnem, termostat prižiga in ugaša. Ali ima v bojlerju 30 ali kdo pride do T 30 v talnem, bo pa povedal.
Ma, če se mene kaj vpraša je tam vse fejst mutno, kar je skapirala tudi že Jabk. Trdi da ima T v prostorih pribito, a če bi se šel regulacijo on off z navadnim termostatom in virom 55 stopinj, to ne gre skupaj. Na radijatorjih še mogoče na talnem pa sigurno ne.
Saj me lahko vprašate, včasih me ni, pa lahko počakate.
Talnega je 180 m2.

Bajta je samostojni prizidek, je pa večja od tistega, k čemer je prizidana.

V bojlerju sta dejansko dva grelca, zgornji je 1,5 kW, spodnji je 2 kW. Zgornji vedno dela, na 45 stopinj, spodnji pomaga, ko je huda zima.

Talno ima seveda mešalno grupo, v talno gre vedno 33 stopinj.

Edino krmiljenje je žični sobni termostat Honeywell, ki prižiga pumpo za talno.
Talno pobira iz bojlerja preko zgornje spirale. Temperatura v bojlerju je konstantna, od 45 - 42 stopinj. Razen na lepe sončne dni, ko tudi talno ne odvzema dovolj in vseeno zraste temperatura zaradi kolektorjev.

Temperatura je dobesedno zabetonirana, več kot pol stopinje ne zaniha. Zate, bomber, lahko dam live kamero, če ne verjameš, sicer sem že popal sličice.
Prehodna obdobja je 23, pozimi damo na 24 stopinj. 24 ur, cela bajta, razen spalnice, kjer je noč in dan odprto okno. In užgano talno, jasno, ampak jim ne dopoveš.

Podatke za porabo je brez veze dajati, ker meni pri ogrevanju izdatno pomagajo kolektorji. Poraba pri štromu je drugače kristalno jasna, kot pravi jabk, imate phpp.

S Tikijem si pri nas nimamo kaj pomagati, preverjeno.

Kolektorji so samogradni, za dušo in so luksuz, priznam. Zato jih dam ven iz kalkulacije.

Ja, za ogrevanje bi dal pol manj s TČ, drži. Recimo, da bi bila samo 6 jurjev. 6 deljeno 400 € ti da 12 let. Bo ali ne bo, 12 let brez ičega? (zanemaril sem kolektorje, ki izdatno pomagajo pri sanitarni in ogrevanju, poraba štroma bi bila še večja, računica še slabša).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Moja je bila 3k€, fery. Bajta večja od tvoje. Pač klima segment, ne pa kitajc z Alibabe. Tisti je še cenejši. Montaža nima veze, to bi ti sam. Če ti pa povem, koliko je pri meni bila, bi videl da nisi nič prisparal. Očitno je bila v ceni TČ, ker tisto kar na računu piše... In SCOPa imam jaz 2,2-2,4, ti bi imel 3 garant. Samo zato, ker si to ti, pa ti bi naredil. Pa neki ne bi štel, kali? Ker je hobi. OK, samo zakaj to ven iz tebe vlect. Tvoja prva izjava v temi je bila bojler, grelec pa vodno talno, pa računanje. Pa kljub samogradnji, čudnim rešitvam, hobijem in odštevanjem le tega v investiciji in posledično porabi (najbrž ti nekaj pridelajo) vseeno drazje. Ja včasih se splača dol usesti pa kej zaračunati. Res pa moram povedati, da jaz to tudi v "samogradnji" v večjem delu. Če daš nekomu te variante preračunavati, pa ne vem koliko pride.

Koliko je pol racunica. Na leta mislim. Toliko časa jo pa že folk ima, pa preberi v sosednji temi, koliko jih je do sedaj stalo vzdrževanje. Jaz jo imam žal šele 3 leta. 450evrov za ogrevanje, SV in hlajenje (ker je pa to enota tle na forumu). če bi mi ti delal, sigurno še kaj manj.
Fery, za ogrevanje hiše s tč bi dal trenutno porabo deljeno s 3 na sezono...to je vsaj pri meni preverjeno eloblock vs tč eno celo sezono - brez SV. S tem da za to /3 ceno imam bivalno temperaturo višjo za 1K. Za 24C bivalne imaš pa nekam nizko porabo razen če imaš nekje 20C ali pa 20cm izolacije vsepovsod. 180m2 na štrom z letno porabo 800€ za bivalno temperaturo 24C prek zime je mal bosa če nimaš ravno izolacijskega bunkerja-nikjer ni napisano koliko ti prinesejo kolektorji, če veliko, potem je seveda vse to mogoče.
In potem imaš samo 500 litrski bojler za SV, brez kakršnega koli drugega bojlerja?
Ampak ne moreš potem na osnovi tvojih "gratis" kolektorjev svetovati nekomu enako.
Kolega npr je zagonil 20 jurjev za kolektorje, upinjaka na drva, sistem radiatorji in talno , zalogovnik, regulacijo..... In je zadovoljen. Vsi pa ne bi bili s takšno investicijo.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi