PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri GEN-i SONCE fotovoltaika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smorny Napisal:Meni se pojavlja pa eno drugo vprašanje. Torej imam tri lokacije; hiša, vikend, delavnica. Torej imam tri priključke. Streha delavnice je idealna za fotovoltaiko in več kot dovolj velika, medtem ko ostali dve nista primerni.
A netmetering omogoča, da jaz proizvajam na eni lokaciji in porabljam na vseh treh ali je to samo mogoče na eni?

Hmm, mislim da je neto meritev vezana na eno lokacijo. Neto meritev se izvaja v priključno merilni omarici, kjer je nameščen dvosmerni števec električne energije. Uporabniku se obračuna le razlika med predano in prevzeto energijo.
simionesi Napisal:... Pri tem pa se moramo ogniti proizvodnji viškov, saj le te oddamo v omrežje brezplačno. Lastnik naprave prihrani pri strošku električne energije, pri omrežnini, DDVju, in prispevkih, ki se obračunavajo po kWh. Net metering je ugoden tudi za elektrodistributerje, saj sončne elektrarne dobavljajo električno energijo ravno v času dneva, ko je poraba najvišja in tako razbremenjujejo omrežje.
S prvim stavkom se strinjam.
Za trditev v drugem stavku pa imam glede omrežnine in dajatev drugačne informacije. Mislim, da je prihranek samo pri ceni el. energije.
Potrebno je ločiti med elektrodistributerji in prodajalci el. energije. Če bi se kompenzirala tudi omrežnina, potem bi to bila za elektrodistributerje izguba, saj morajo vzdrževati NN omrežje tako za dobavljeno kot odvedeno energijo.
mirator Napisal:
simionesi Napisal:... Pri tem pa se moramo ogniti proizvodnji viškov, saj le te oddamo v omrežje brezplačno. Lastnik naprave prihrani pri strošku električne energije, pri omrežnini, DDVju, in prispevkih, ki se obračunavajo po kWh. Net metering je ugoden tudi za elektrodistributerje, saj sončne elektrarne dobavljajo električno energijo ravno v času dneva, ko je poraba najvišja in tako razbremenjujejo omrežje.
S prvim stavkom se strinjam.
Za trditev v drugem stavku pa imam glede omrežnine in dajatev drugačne informacije. Mislim, da je prihranek samo pri ceni el. energije.
Potrebno je ločiti med elektrodistributerji in prodajalci el. energije. Če bi se kompenzirala tudi omrežnina, potem bi to bila za elektrodistributerje izguba, saj morajo vzdrževati NN omrežje tako za dobavljeno kot odvedeno energijo.

povzeto iz spodnjega linka, od koga imaš pa ti informacije?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.plan-net-solar.si/neto-meritve/delovanje-se-za-neto-meritve/">http://www.plan-net-solar.si/neto-merit ... o-meritve/</a><!-- m -->

Ostanejo pa mu stroški omrežnine, ki so vezani na odjemno mesto --> tukaj je mišljeno obračunska moč in prispevek za SPTE in OVE, kar tudi sedaj ni vezano na višino porabljene energije pri položnici.
Kako se pa gleda na porabo VT/NT pri net meteringu? Ali je v tem sistemu potem le ET?
pentax Napisal:Kako se pa gleda na porabo VT/NT pri net meteringu? Ali je v tem sistemu potem le ET?

Zna biti res ET, saj naj bi proizvedel skoraj toliko kot porabil in tisto minimalno ko potem po obračunu doplačaš ni logike kako bi drugače obračunali kot z ET. Bo povedal kdo drug, če ima to informacijo...
pentax Napisal:Kako se pa gleda na porabo VT/NT pri net meteringu? Ali je v tem sistemu potem le ET?
Merjeno je z enotarifnim števcem, kateri se vrti v obe smeri.
Upravljavec omrežja (beri država) dobi plačano tako omrežnino kot DDV za vso elektriko, katero sem porabil v hiši. Torej me v ničemer ne subvencionira.
Dobavitelj elektrike pa prodaja mojo energijo v višji tarifi saj je preko dneva poraba v gospodinjstvih nižja oz. se samo oskrbujem iz sončne elektrarne. Vrača pa mi jo ponoči, po nižji tarifi. Prav tako mu ostanejo morebitni viški.

Po tem modelu dobi država, kaj ji gre. Dobi dobavitelj energije na račun razlike med višjo in nižjo tarifo. Pridobi upravljavec omrežja, saj si s tem razbremeni daljnovode in transformatorske postaje. Pridobi lastnik takšna elektrarne, saj ima električno energijo skoraj za polovico ceneje (če je amortizacija 15 let in življenjska doba panelov 30 let). Nenazadnje pa pridobi tudi okolje, saj bo tako potrebno skuriti manj premoga ali skladiščiti manj radioaktivnih odpadkov.
bozgom Napisal:
Merjeno je z enotarifnim števcem, kateri se vrti v obe smeri.
Upravljavec omrežja (beri država) dobi plačano tako omrežnino kot DDV za vso elektriko, katero sem porabil v hiši. Torej me v ničemer ne subvencionira.
Dobavitelj elektrike pa prodaja mojo energijo v višji tarifi saj je preko dneva poraba v gospodinjstvih nižja oz. se samo oskrbujem iz sončne elektrarne. Vrača pa mi jo ponoči, po nižji tarifi. Prav tako mu ostanejo morebitni viški.

Po tem modelu dobi država, kaj ji gre. Dobi dobavitelj energije na račun razlike med višjo in nižjo tarifo. Pridobi upravljavec omrežja, saj si s tem razbremeni daljnovode in transformatorske postaje. Pridobi lastnik takšna elektrarne, saj ima električno energijo skoraj za polovico ceneje (če je amortizacija 15 let in življenjska doba panelov 30 let). Nenazadnje pa pridobi tudi okolje, saj bo tako potrebno skuriti manj premoga ali skladiščiti manj radioaktivnih odpadkov.

Dobro napisano!

Vsa poanta zakaj se splača iti v izgradnjo lastne sončne elektrarne, je v neto merjenju, ki pa je v Sloveniji potrjen z zakonodajo šele eno leto. In točno tako kot je zgoraj zapisano pridobita z izgradnjo sončne elektrarne obe strani. Jaz mislim, da je tole za vse, ki imate možnost izgradnje SE dobra naložba - tudi sam resno razmišljam v tej smeri, samo počakati moramo na potrditev nepovratnih subvencij pri ekoskladu Smile
bozgom Napisal:Upravljavec omrežja (beri država) dobi plačano tako omrežnino kot DDV za vso elektriko, katero sem porabil v hiši. Torej me v ničemer ne subvencionira.
Ne, kot je bilo že nekajkrat napisano, davki in prispevki se obračunajo le od neto porabljene energije. Glede na to, da se uporabnik v principu sam oskrbuje z električno energijo, niti nima smisla, da bi zanjo plačeval davke, enako kot jih ne plačuješ za zelenjavo, ki jo sam zase pridelaš na vrtu. Bi pa bilo smiselno, da bi za elektriko, ki je ne porabiš takoj ko jo proizvedeš, plačal neke vrste omrežnino, saj dejansko koristiš omrežje, da ti to energijo "shranjuje". Ampak pri net-meteringu z enim dvosmernim števcem takšno obračunavanje ni možno, za to bi potreboval dva števca.
simionesi Napisal:povzeto iz spodnjega linka, od koga imaš pa ti informacije?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.plan-net-solar.si/neto-merit">http://www.plan-net-solar.si/neto-merit</a><!-- m --> ... o-meritve/
Jaz imam informacije, sicer neuradne, od elektrodistributerjev ter lastne izkušnje z investitorjem, ki sem mu projektiral NN elektropriključek za net - metering. Link, ki si ga prilepil pa navezuje na firmo, ki je dobavitelj in montažer PV elektrarn in je eden izmed pobudnikov za net - metering in je seveda v njegovem poslovnem interesu, da se zgradi čim več mikro elektrarn.

Sicer pa moja trditev drži, sem preveril na računu. Omrežnina se plačuje od porabljene energije in ne od priključne moči, prav tako nekatere dajatve. Te postavke lahko kar izločiš iz energijske kompenzacije.
Citat:Vsa poanta zakaj se splača iti v izgradnjo lastne sončne elektrarne, je v neto merjenju, ki pa je v Sloveniji potrjen z zakonodajo šele eno leto. In točno tako kot je zgoraj zapisano pridobita z izgradnjo sončne elektrarne obe strani. Jaz mislim, da je tole za vse, ki imate možnost izgradnje SE dobra naložba - tudi sam resno razmišljam v tej smeri, samo počakati moramo na potrditev nepovratnih subvencij pri ekoskladu Smile
Tole mi pa že malo po reklami diši Big Grin
Net metering je bil ustanovljen zato, da posameznikom ne bi bilo potrebno ustanavljati s.p.-jev.

bojanF Napisal:Ne, kot je bilo že nekajkrat napisano, davki in prispevki se obračunajo le od neto porabljene energije.
To bi bilo lepo, ja. Če pa prebereš kaj je napisal @bozgom (sklepam, da ima realiziran net - metering) je pa tako, kot razumem jaz (pa bi bil vesel, če bi se motil).

Dvosmerni števci merijo tako dovedeno kot odvedeno energijo v obeh tarifah.
Če že navajata, kaj pa naj bi bilo tole?

Citat:4. člen
(način obračuna)
(1) Lastniku naprave za samooskrbo se pri obračunu električne energije in omrežnine upošteva tista količina električne energije (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano delovno električno energijo (kWh), odčitano na istem merilnem mestu ob zaključku obračunskega obdobja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
A tole? Ja tole je pa, tako naj bi bilo, če bi bilo. :lol:
Iz moje izkušnje, ki sem jo navedel, elektrodistributer ni hotel skleniti pogodbe o dobavi in odjemu el. energije, čeprav je za izvedbo prevzemno - predajnega merilnega mesta izdal vsa soglasja. Ampak to je bilo nekje pred poletjem lansko leto. Mogoče se je pa že kaj spremenilo.
Čakaj, čakaj!
Če je v zakonu, "naj bi bilo"!? Pa že.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Imam genov predracun. 8kw za 8000kwh letno za ceno 11,3 jurja
Ali kdo ve kako sravfajo v tegolo to zadevo?
Ali bo temperatura v mansardi poleti kaj nižja zaradi sence ki jo bodo paneli metali na tegolo.
Sedaj je poleti pasje vroče tudi zaradi premalo izolacije in klima kar lepo laufa
Še električni avto, pa ne bo nobenega problema pokurit štrom za net metering.

Mislim da je solarna streha izvrstna stvar kot investicija, če denar imaš in boš imel potem kot upokojenec nekaj od tega, da bi pa šel v puf za to, da se ti povrne po 10-15 letih, pa jaz nebi.
To imate novo streho? Ker pri nas doma imamo tudi tegolo ki se bliža starosti 20 let in na to jaz ne bi upal dati elektrarne, ker bo kritina za menjati preden bo življenska doba elektrarne mimo.

Je pa dobro pomisliti tudi na prihodnost, Gasper123 omenja električni avto, vredno je premisliti ali ga utegnete v bližnji prihodnosti imeti pri hiši in v tem primeru ustrezno predimenzionirati elektrarno, ali pa se vsaj pozanimati pri ponudniku ali jo je možno kasneje nadgraditi. Pri električnem avtu je potrebno računati cca. 15-20kWh porabe na prevoženih 100km.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 39 Pojdi na stran 
Iskanje po temi