Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Ma, čist odvisno... Mi to še vedno vrtimo "za par črtic" v eno ali drugo smer. Od energetske sanacije bajte naprej je v razponu med 30 in 50 posto, večinoma bolj pri 30. Ogrevamo termosifinsko, zadnjič pa, ko sem zaradi skorajšnje montaže TČ zagnal obtočno ter se malo igral z bypassom, pa je bilo tudi hitro jasno, da dela v nulo. Si pa sploh ne znam predstavljat koliko so pred 40 leti stari starši dali takratnih dinarjev za centralno, glede na to kako kvalitetno in masivno je vse skupaj.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Pri treh Stadlercah pri katerih sem bil zraven, je bil štiri potni mešalni ventil, kar v ceni kotla, kot vratca za gorilec KO, za ostale kotle pa ne vem....Osebno s takratno plačo lažje kot danes za piroliznega kljub subvenciji z današnjo pokojnino. S tem, da v 25 letih ni bilo nobenih dodatnih stroškov, pri dandanašnjih pa vzdrževanje dražje kot pri avtomobilu.....Če imaš sam svoj gozd višja poraba, ne odtehta višjih začetnih in vzdrževalnih stroškov...Je pa res, da mora biti peč....c, stalno na razpolago..... :wink: pri dodanem zalogovniku pa v najhujšem mrazu en upokojenski šiht......
Ocena:
34
En upokojenski šiht? Kolko je to? :lol:
Ocena:
1
Štiri ure na dva do tri obroke.... :wink:
Ocena:
34
No, ko smo že imeli te debate okoli štiripotnega ventila... Včeraj sem prebijal steno v kurilnico, da sem potegnil noter štrom, ki bo šel za napajanje TČ in ostalih novih pritiklin okoli bajte. Pa me, glede na to, da sem se ob vihtenju pormašine naslanjal nanj, prešine še nekaj glede štiripotnega ventila v kontekstu dileme ali TČ vezat zaporedno skozi obstoječi kotel, ali pa raje mimo kotla. Ko je štiripotni ventil zaprt, takrat dejansko "izključiš" kotel iz ogrevalnega sistema. Ne rabim torej dodatno "gor odpirat" napeljave, da bi vgradil ventile. Mi je sicer tudi jasno, da štiripotni (sploh toliko star kot je naš) ne tesni 100%, vendarle pa z lahkoto zaobidem peč, če ugotovim, da so na sami peči prevelike izgube (skozi dimnik).
Ocena:
1
Če nima zunanjih znakov puščanja, pač tesni kot moj ku...c po določenih letih. Sam z monterjem presodi, če stroškovno, "puščanje" upraviči zamenjavo. To kar se samega štiri potnega ventila tiče, glede na nadaljne vezave na TČ , pa zaradi neznanja ne znam in mi ne pritiče oz ne mislim komentirat :wink:
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Vprašanje kaj sploh želiš in kakšna bo funkcija te obstoječe peči.
Če bo ta kotel samo še rezerva, bi jaz bi šel v smeri paralelne vezave kotla in TČ.
Tako bi pridobil zalogovnik velikosti volumna vode tvoje peči. To bi TČ kar pomagalo še posebej pri odmrzovanju. Izgube skozi dimnik rešiš z dimniško loputo. Če pa je to peč na ELKO, večina gorilcev ima loputo, ki zapre dovod zraka v nedelovanju.
Odvisno je tudi od tega kako potem reguliraš ogrevanje proti radiatorjem. Če so tam že motorni mešalni ventili, ti bo peč opravljala tudi funkcijo kretnice......
Skratka, odgovorov je lahko več, a jaz kake pametne uporabe 4-potnega ventila v teh kombinacijah ne vidim......
Ocena:
34
Kakšne bodo izgube skozi peč v tem trenutku težko ocenim. OK, zaprem samsona, da ni vleka. OK, zaprem dimniško loputo vzadaj na dimovodni cevi. Dihta pa ta loputa še bistveno manj kot štiripotni ventil. :lol:
Zato se mi zdi, da izgube vsekakor bodo. Bom dal na podstrešju sondo v dimno tuljavo, da vidim, koliko bodo znašale. Primarna ideja je bila sicer zaporedna vezava z obstoječo pečjo, ker, kot tudi sam ugotavljaš, večja količina vode pride zelo prav pri defrostih, celoten sistem je bolj "stabilen". Ta štiripotni ventil pa je recimo temu v funkciji bypassa, če ugotovim, da so izgube skozi kotel prevelike kljub zapiranju samsona in dimniške lopute.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Đizs. Zdaj boš še sondo kupoval!? In še povezal na app? Dodatni modul? Dodatni keš?
Nč vam nisem fouš. Vi kar.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@csamo001
A bajto pa imaš popolnoma hermetično zaprto?
Da ne govorimo o tistih, ki imajo kakšen kamin......
Mislim da preganjaš čarovnice..........
Jaz ne opažam nobenega zaznavnega ohlajanja skozi peč.
Pa ne pozabi, da izklopljena peč, kljub topli vodi ne bo imela dovolj visoke temperature za neko pretirano cirkulacijo, saj so dimni plini tisti, ki ustvarjajo glavnino "prepiha".
Kakorkoli, meni to deluje in deluje dobro (ELKO peč, ki niti nima dimniške lopute)
Ocena:
1
Se ne strinjam povsem s tabo Homer. :wink: Ko sem kuril kombinirano kotel na elko in ločeno na drva se mi je brezveze ohladilo 30 l vode v kotlu iz 60 na 30 st C v 23 urah, v delovnih dnevih, zaradi očitno slabega tesnenja lopute kukala. Kljub naknadno vgrajeni loputi v gorilcu..... :roll: Ampak, do žalostnega spoznanja brezveznih izgub, sem prišel šele dandanes :wink:
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Eno in drugo. In tretje.
Teh kosov od centraln je res za eno prikolico. Moram enkrat to odpeljat z malim na depo. Bo imel za sendvič. Ali dva. Ali tri. Ali...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!