15.11.2017 ob 22:39
Zdravi.
Sedaj imamo priklopljen 18kW panterm - mi lahko kdo, prosim, malo razloži ...
Zdi se mi, da ima tri grelce po 6kW, vezane medfazno. Ima dva kontaktorja, sklepam, da je na enega vezan en grelec, na drugega pa dva. Ko vrtim termostat, se najprej vklopi en kontaktor (najbrž za dva grelca), in če še malo zavrtim, se vklopi še drugi kontaktor (verjetno tretji grelec). Ko se voda v kotličku greje, se najprej izklopi en kontaktor, nato še drugi.
Varovalke na bajti imam 3x20A in jih še ni vrglo ven.
Če je torej en grelec 6kW in je priklopljen medfazno (400V), teče skozi grelec 15A.
Zdaj pa me zanima bolj teoretično (ker v srednji šoli nismo imeli nič o treh fazah
, koliko teče v tem primeru po obeh faznih žicah te medfazne napetosti - 15A?
In potem se vklopi še en grelec na sosednji medfazni napetosti in potem še eden.
Koliko je sedaj toka na vsaki od treh žic, ki gredo v bajto?
Koliko imam pri treh vklopljenih grelcih še prostora za enofazne porabnike?
Hvala res.
Te peči sicer še ne uporabljamo, ker trenutno zadošča ena kaminska peč z bolhe.
Sedaj imamo priklopljen 18kW panterm - mi lahko kdo, prosim, malo razloži ...
Zdi se mi, da ima tri grelce po 6kW, vezane medfazno. Ima dva kontaktorja, sklepam, da je na enega vezan en grelec, na drugega pa dva. Ko vrtim termostat, se najprej vklopi en kontaktor (najbrž za dva grelca), in če še malo zavrtim, se vklopi še drugi kontaktor (verjetno tretji grelec). Ko se voda v kotličku greje, se najprej izklopi en kontaktor, nato še drugi.
Varovalke na bajti imam 3x20A in jih še ni vrglo ven.
Če je torej en grelec 6kW in je priklopljen medfazno (400V), teče skozi grelec 15A.
Zdaj pa me zanima bolj teoretično (ker v srednji šoli nismo imeli nič o treh fazah
, koliko teče v tem primeru po obeh faznih žicah te medfazne napetosti - 15A?In potem se vklopi še en grelec na sosednji medfazni napetosti in potem še eden.
Koliko je sedaj toka na vsaki od treh žic, ki gredo v bajto?
Koliko imam pri treh vklopljenih grelcih še prostora za enofazne porabnike?
Hvala res.
Te peči sicer še ne uporabljamo, ker trenutno zadošča ena kaminska peč z bolhe.