telmos Napisal:... je bolje, da se s takimi zadevami ne oglašaš. .... ne pa klamfaš svojo filozofijo brez osnovnega znanja.
Ko govorim o svojih izkušnjah brez da bi si pikico izmislil se počutim malo razžaljenega ko telmos pravi da nimam pojma** in da klamfam :mrgreen: :evil: . Seveda so moje znanje, iskušnje...o gradnji, klimah, ogrevanju, toplozračnem ogrevanju omejeno. Hobi, pač :wink: Da ga klamfam? Velikokrat... kdo pa je nezmotljiv.
No toliko pojma le imam, da [url=httpsunichr("58")//picasawebunichr("46")googleunichr("46")com/janipapillon/THEBIGGESTHOBBYINMYLIFEBuildingMyLogHome]takole[/url] gradnjo naštudiram v le nekaj mesecih, potem pa še večino, skoraj od A do Ž, kar sem sprva imel namen dat postorit strokovnim izvajalcem, naredim v svojem „hobi programu“. Trajalo do vselitve 7 let. 3 leta več od planiranega, bo pa 22 let manj kredita in dom za rang ali dva nad mojim sicerjšnjim standardom. Razkošje prostora in bivalne klime 8)
Se grem naprej hvalit: uspela mi je izvedba s tako malo napakami, da še nisem naletel na preciznost tega tu mojega ranga, pa sem si ogledal precej nadstandardnih, seveda profi, izvedenih objektov.
Moje četrtstoletne iskušnje, znanja, vedenja....so pa na čisto drugem področju:
Ena od naj skrbi na relaciji coach-športnik je da je športnik zdrav ter nepoškodovan v celotnem procesu športne vadbe. Sem not pade tudi življenjski stil. Te stvari sem pa študiral ne nekaj mesecev, kot gradnjo brunaric, pač pa desetletja... in to kar sem že 2x zapisal ni klamfanje, ampak dobromeren nasvet:
Višja, kot je temperatura zunaj, višjo temperaturo imejte v domu. Le toliko ohlajeno da vam je še ugodno, znosno.
Nižja kot je temperatura zunaj, nižjo temperaturo imejte v stanovanju. Le toliko ogrvajte, pa da vam ni preveč hladno. Naj ba bo hladno, saj je zima.
Večji ko je sevalni del prestopa energije toplejši je občutek pri enaki temperaturi. Več, oziroma intenzivnejše gibanje zraka, pomeni hladnejše občutenje pri enaki temperaturi.
Pa za ajnštajna :twisted: in ker ni nihče odgovoril:
Koliko m3 zraka z
deltaT 15 stC moramo prepihati v prostoru s klimo, da v prostor vnesemo enako količino energije, kot jo prinesemo z 20 l vode ogreti za
deltaT = 40 stC :?:
Z 20 l H2O ogrete za 40 stC v prostor vnesemo 4,2 kJ/kgK x 20 kg x 40 K = 3.360 kJ ali
0,9333 kWh
Za ekvivalent moramo prepihati 3360 (kJ) /1 kJ/kgK x 15 K =
224 kg zraka
kar je pri sobni T = 20 stC pomeni
192 kubičnih metrov :roll:
Za ocenjevanje tako čez palec pa: 1l za 1 stC ogrete vode je približno 4 m3 za 1 stC ogretega zraka
*Telmos tisto v Kaliforniji je bilo malo nadstandardno bivanje; plavalni in ne namakalni bazen, jacuzzi s 8 kW grelcem, 5 kW motorjem za vodno črpalko, posebej kompresor za zrak,
centralno ogrevanje v bajti velikosti cca 12 x 20m, in ne kr neki kot iz Iraka. In če bi dobro prebral, bi razbral kako sem mislil, da je punca nekaj občutljiva, pa je mene tudi kmalu potem, ko sem razgret pršel s treninga (150 km bicikla) pričelo zebst. Pač slabo izolirana bajta, pa moraš z zrakom precejšen prepih delat da dovajaš dovolj toplote.
**In telmos, kaj je tisto osnovno znanje ki mi po tvojem manjka v tejle debati?