Fantocci Napisal:Super. Lahko zaupaš vrednost celotne investicije in kaj več podatkov o kolektorju (površina, dolžina, premer) in hiši (kvadrature, izolacije)?
Lahko!
Izvedba kolektorja (3x100m), površina 330 m2, povprečna globina 1,6m, razmak med cevmi povprečno 95cm:
-Cevi sem vzel 300m PE 100-RC, colske - 460 EUR (zagožen)
-Razdelilec (termotehnika za 4 veje)+ jašek+povezava vsega skupaj - 900 EUR
-Izkop: 1000EUR (ogromna zajebancije)
-Polagal sam s pomočjo bagerista (v ceni izkopa)
-Toplotna črpalka (Stiebel eltron WPC 05): 7000 EUR
-Povezava priklop material in zagon TČ: 1200 EUR
Skupaj: 10560EUR (z vključenim davkom)
Ekosklad vrne 2490 EUR
SUMA: 8070EUR
HIŠA:
P+M
Zidana z 40CM Ytong bloki - celoten ytong sistem razen medetažne plošče in plošče nad mansardo so betonske.
Geberiti (NETO) 10x12m z vsekanim kotom (glej sliko). Neto bivalna površina 185m2. Izolacije bomo dali na fasado še 12cm (ne vem še ali bo volna ali stiropor), proti strehi je 30cm steklene volne, proti tlem pa pod temeljno ploščo 10cm XPS (400kPa) in pod estrihi še 10cm EPS.
Naračunal sem malo manj 3,5kW toplotnih izgub (vključene prezračevalne) pri projektni temperaturi -14 stc. Imeli bomo tudi centralno prezračevanje z rekuperacijo. Rekuperator Brink Renovent excelent 400. Vsi izračuni prezračevalnih toplotnih izgub so temeljili na predpostavki, da je izkoristek rekuperacije 75%, čeprav je deklarirano 85%.
Zanimivo je, da ko smo kopali ob potoku smo skopali 50cm pod gladino vode in jame ni zalilo

Je rekel bagerist da ponavadi ob vodi ni vode.
2 leti nazaj sem imel pestro v službi in sem v vsej jezi skopal 2 pilotni luknji na območju kolekotrja - cca. 2m globoki. Zanimivo je bilo da sta se že ob manjšem povečanju gladine potoka luknji napolnili z vodo do gladine potoka. Izgleda da neke povezave so.
Drugače pa ocenjujem da imam zelo dober vir, saj smo kopali v zbito in vlažno ilovico, ki je znano da ima visoko toplotno kapacitivnost, če pa je še vlažna se hitreje regenerira.
Glede papirjev s strani Arsa smo imeli v fazi pridobivanja GD dovolj težav in neljube komunikacije. V strugo nismo posegali razen tega da smo odstranili cca 50cm naplavin (kar bi morale početi državne inštitucije)...
Lp,
Rok