PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pec na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kje so pobrali besedo kotlovi? Na googlu?
Hanzi-ja
za lektorja slovenske ustave. :wink:
Oko sokolovo 8)
Ne, hanzija smo že zaposlili kot inšpektorja za dimnike ali nekaj podobnega Smile
Je že ugotovil, da se zadnje čase na kadi iz dimnikov in da so njegova svarila, pečik...ci vzeli na znanje. :lol:
To pa ni res. Sosed ima 2 dimnika. Pa sta pred dnevi dva kadila istočasno.
Cima: so rekli da nic ne znam/nocem. Sedaj bi pa kar lektorsko pregledoval dimnike?
Ze spet planiram kdaj pridem tvojega poslikat... :twisted:
Začasno je Hanzi vrnil obrt nazaj ker pravi ,da ni ekonomske računice poleti okoli hoditi in fotografirat dimnike. Je ugotovil ,da se zelo malo oziroma nič ne kadi iz njih.
Jesen pa akcija Hanzi! :lol:
lp cratos
Kar vidim hanzija, kako se hladi v bazenu in nas upravičeno ne šmerglja, zraven pa ob pivu študira kako za vraga bi akumuliral vso to ico, in mu v tej vročini niti na kraj pameti ne pride noben raufnk in nobeno ometanje le tega. :lol:

Ups sem zgrešil temo :wink:
zdravapamet Napisal:Koshir pa poglejva še drugo opcijo kotlarne saj praviš , da imaš svoj gozd in ti drva niso problem. Potem sva že dva.
Pa kar začniva:
1. kotel klasični Valher STK 25 ( 27 KW )= 1.109,00 eur
2. hranilnik Boilernova TSPS 1500 l z potopljenim inox pretočnim bojlerjem=2.029,00 eur. Od tega imaš 500l za bojler in 1000 l zalogovnika.
ali
3. hranilnik toplote Boilernova 1500 l z mehko izolacijo=942,00 eur in
4. bojler Boilernova BW 300 l ( basic spirala )=552,00 eur

Vse cene so z DDV-jem in dostavo po celotni Sloveniji.
Seveda nepovratnih subvencij Eko sklada za ta kotel NI.

Ostale postavke si poišči v že omenjeni temi.

Kotel STK je zelo kvalitetne in robustne izdelave. Izkoristek tega kotla se vrti okoli 75 % ( Viadrus 50% ). Hranilniki in bojlerji Boilernova so nekje v sredini po kakovosti. Sam jih vgradim veliko in do sedaj še nisem imel problemov.
Bolje je kupiti omenjeni kotel ( STK ) kot pa najcenejšega na podpih z sondo.
Pri STK-ju ni praktično nobenega vzdrževanja in servisa, kar pa ne velja za kotle na podpih. Tukaj so šamot, tesnila vrat, ki so pregrešno draga, regulacija in pa na koncu servis, ki ga največkrat obljubijo trgovci a v praksi ne funkcionira.

Možnosti je veliko a je vse odvisno koliko si pripravljen plačati. Malo denarja - malo muzike pa drži kot pribito. To je investicija za minimalno 25 let.

Več na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.valher.si">http://www.valher.si</a><!-- m -->

Pa še info.
Kotel na podpih Attack DP 25 S termostatski=1.474,00 EUR

Zdravapamet lep pozdrav,

Hm tale Valher peč STK mi je pa zelo všečna. Ravno to sem iskal da je peč klasična ampak z dovolj velikim izkoristkom da bom lahko brez težav segreval zalogovnik. Največja prednost pa je ker ima veliko korišče za 50 cm polena Big Grin Edino kar nisem uspal najti je kakšna je prostronina (volumen) kurišča?
Glede zalogovnika se tudi še določam al dat pretočni bojler ali klasičnega zraven, vendar se zaenkrat bolj nagibam h ločenem bojlerju pa ne zaradi cene ampak mi zadeva deluje bolj praktično saj npr če prideš v mrzlo hišo po nekaj dneh tako lahko zakuriš in najprej ogreješ hišo in bojler šele nato pa zalogovnik. Ker če je pretočni pa moram najprej segreti 2000L zalogovnik da je tudi voda topla... Ali pa se motim.

Edino kar bi spremenil pri tvojem seznamu je mogoče bolj kvaliteten zalogovnik in bojler če je zato tudi potreba.
Sem tak človek ki raje počakam eno leto in potem naredim oziroma kupim zadevo tako kot se spodobi oziroma kot si sam rekel kupuješ centralno za 25 let zato imam namen vgrediti kvalitetne stvari ne pa spet mercedeze v kurjavi ker zato se mi pa zdi škoda denarja saj ponavadi kvaliteta ni toliko bolša kot pa cena Wink

Predvsem za peč se mi zdi nesmisel dajati 7000€ zato da prišparam 3-5m3 drv ker so pri meni tako ali tako zastonj.

Zdravapamet če se ne motim sem zasledil da si tudi sam inštalater tako da lepo prosim (lahko tudi na ZS) za kakšen okviren izračun montaže in pa če mi znaš svetovati za mogoče en rank bolj kvaliteten zalogovnik in bojler.
Če pa si pripravljen prileteti v Poljansko dolino bi se pa lahko zmenila tudi za ogled Wink
Hanzi Napisal:Ze spet planiram kdaj pridem tvojega poslikat... :twisted:
Kaj praviš na 16.8.? Kuril sicer po možnosti še ne bi, razen ev. roštilj.
Pozdravljen Koshir

Berem tvoje namene. In ker sem sam naredil nekaj podobnega kot nameravaš ti, nekaj besed o tem. Sem namesto uplinjevalne peči kupil klasično, ki ima spodnje stransko odgorevanje (ABC SuperEco, podobno kot Schmitt TŽK na primer). In tega nebi naredil nikoli več. Ker so izkoristki zame prenizki (ja na papirju ...). Pri kombinaciji klasične peči in zalogovnika vsi navajajo boljši izkoristek. Glede samega gorenja že, žal pa imajo te peči ponavadi premajhne izmenjevalne površine in temperatura dimnih plinov kaj hitro presega 300C pri obratovanju, pri samem zagonu pa tja do 500C (da ne boš narobe razumel, zalogovnik po moje mora biti, problem je v teh pečeh). Si morda opazil pri proizvajalcih teh peči navedene max. tmp. TDP-ja? Po moje so redki ki kaj takega napišejo, ali jih pa sploh ni. Ponavadi tudi ni ne duha ne sluha o kakšnih izgorevalnih komorah (za višje temperature v predelu izgorevanja). In četudi so drva zate zastonj bi jaz vseeno premislil o tem. Sam sem najprej "sodeloval" pri predelavi SCHMITT TŽK. Zapiranje spodnje odprtine (kjer odgorevajo drva), izdelava turbolatorjev, podaljševanje poti plinov zadnjega kanala (za skoraj 20cm), pa smo TDP komaj zbili pod 300C (je pa res, da je (bil) pogoj brezdimno gorenje). No, pri svoji so bile podobne ceremonije, pa ima en izmenjevalni kanal več. Da ne dolgovezim, če ti je vseeno za izkoristek, potem nabavi nekaj, če ti ni, potem bi jaz klasiko "preskočil" (ob dejstvu, da finance to dopuščajo seveda).

LP
Še ceneje pa je, da se naučiš pravilno kurit!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
zdravo

nekaj je bilo govora okol peči FK od firme Radijator Kraljevo, a lahko kdo kaj več oz iz izkušenj pove

lp
Seda pa lahko tudi jaz kaj povem glede kotlov.
Prvič lahko povem da nimamo samo uplinjakov in klasike ampak tudi hibride.
Pred časom sem odprl temo glede Moderator kotlov, v tem času se je pri mojem očetu eden zmontiral UnicaVento plus 25kW in lahko le rečem da je zadeva zelo zanimiva za tiste, ki bi radi imeli klasiko z regulacijo katera frekvenčno spreminja obrate ventilatorja glede na nastavljene dimne pline oziroma temperaturo peči.
Lahko pa tudi povem da so izkoristki večji zaradi prisilnega vpiha.
Cena pa je ugodna.
Po principu bi moral ta kotel FK od Radijatorja delovati podobno.

Lep pozdrav
Pozdravljen,

tudi mene je ta peč FK od radiatorja pritegnila zaradi dobrih izkoristkov in relativno nizko ceno.

Vendar pa sem malo računal in če delaš celotni sistem z zalogovnikom lahko kandidiraš tudi za subvencije tako da je posledično uplinjevalen kotel 2000€ ceneje.

Tako npr. Valher UPX3 (3844-2000Ekosubvencija=1844€) in imaš uplinjevalni kotel dobre kvalitete pa dejansko za enako ceno kot so npr. te hibridni kotli na podpih.

Seveda je odločitev vsake posameznika ali se odloča za koriščenje Eko sklada ali ne.

Vprašal bi tudi če poznate kakšne minuse/slabosti uplinjevalnih kotlov razen tega da je več vzdrževanja kot pri klasičnih kotlih?
Me prav zanima v kateri pratiki to piše :?: :wink:
1 ... 4 5 6 7 8 ... 36 Pojdi na stran 
Iskanje po temi