Objave: 42
Teme: 5
Ocena:
0
argumenti za zgornjo nastavitev (enkratno skladiščenje) in tvoj predlog - plusi/minusi?
Skladiščenje: toplotna se samo enkrat v dnevu ukvarja s sanitarno vodo in to segreje po nizki tarifi, je pa res da recimo ob 22.00 zvečer ali ob 4.00 zjutraj niso najbolj ugodni pogoji za segrevanje večje količine vode.
tvoj predlog Migaj: teoretično se mi lahko ob tej nastavitvi zgodi, da imam v nekem delu dneva relativno "mlačno vodo" za zimo, kar se mi do zdaj pri skladiščenju na 55 stopinj ni zgodilo - temperatura bojlerja je skozi dan do naslednjega skladiščenja padla največ nekje na 44 stopinj.
Vem da se pogovarjamo o centih ampak kaj je iz vidika ekonomike in življenjske dobe črpalke bolje? Da recimo skladiščim vodo enkrat na dan v najbolj ugodnih pogojih pozimi (recimo ob 14.00 ko je še morda zunaj sonce) in bo iz tega naslova prihranek energije al se vseeno splača ponoči ogrevat vodo po manjši tarifi? Za črpalko je pomoje definitivno bolje, da vodo segreva v najbolj ugodnih možnih pogojih - torej podnevi po tavečji tarifi.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
lahko jo tudi 40 do 47 -pa ne bo nikoli mlačna
Ocena:
0
je tudi opcija ja.
A je delal kdo primerjavo gretja vode podnevi ob boljših pogojih in zvečer oz. zjutraj ob slabših pogojih pa po nižji tarifi?
verjetno se da podnevi tudi izognit kakemu defrostu, če temperature zlezejo na 3-5 stopinj nad ničlo ali jih je vsaj manj kot pa na minus 5-10 stopinj?
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Migaj ti je podal nastavitve za "reheating", pa tudi jaz sem ti to omenil.
To ti dejansko ohranja v teku dneva neko minimalno temperaturo sanitarne vode.
Zaradi pogrevanja, pa tudi v večernem skladiščenju TČ ne bo delovala toliko časa
Jaz sem kupil TČ zato da je meni prijetno in ne njej....
Ne vem kaj bi se bolj obrabljalo zaradi nižje temperature, TČ pa lahko odpove kadarkoli, tako kot vsaka druga naprava.
Defrosti so najbolj v območju +/-5 stopinj. Nižja temperatura pomeni manj defrostov, ampak tudi padanje moči TČ in slabšanje COP
Ocena:
11
S stališča cene elektrike in COP-a -bi bilo v ogrevalni sezoni najbolje, da bi ogreval sanitarno vodo čez teden npr ob 23h, ob sobotah, nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa npr ob 14h.
Vendar, a lahko naprej veš, kdaj bodo natočili banjo,..
Ne, in zato boš namesto na 48, raje dogreval na 55 ob določenih časih?
Naj stane kolikor hoče, šparat je treba :!:
Kaj pa posledično večje izgube zalogovnika, daljši izpadi ogrevanja objekta, slabši komfort ter tveganje jezikove župe, slabši COP ponoči, ter tudi večje nalaganja vodnega kamna :evil:
Če pa kdaj res rabiš 55°C ali več v bojlerju, Daikin HT to zmore brez grelcev
-pritisneš tipko tuš in jo držiš 6 sekund, da začne ikona tuš na ekranu utripat.
Sanit.voda se bo nemudoma začela dogrevati do temperature, ki je nastavljena na parametru B:03 :wink:
Ocena:
0
Dejansko je ta tvoj predlog najbolj racionalen - do zdaj smo pač prakticirali skladiščenje, ker nismo veliki porabniki vode (ni nobene banje v hiši, oba pralna stroja in pomivalna stroja itak zase grejeta vodo), me pa moti čas ogrevanja sanitarne na ta način - ki pa bi se v primeru reheata verjetno skrajšal.
Probal bom zdaj skladiščit na 48 stopinj če nam bo zneslo skozi dan in če se bo čas ogrevanja sanitarne skrajšal, sicer izklopim skladiščenje in vklopim reheat (moram samo stisnit tuš tipko na kontrolerju? in nastavit parametre, ki ste jih že napisali).
Se da preko urnikov nastavit tudi gretje sanitarne vode - torej da bi za sobote in nedelje nastavil skladiščenje ob 14.00? za ostale dni pa pustim reheat...
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Segrevanje samo ob določenih delih dneva oz. 1x/dan prinese za sabo precej višjo potrebno temp SV, kar pomeni precej slabši COP in precej večje izgube bojlerja v kurilnico (ki so pozimi le ogrevanje bajte z nižjim COP). Zadeva je kompleksna. Jaz sem zaenkrat nastavil tako, da se SV NE ogreva le v času 3-12h, ko so temperature najnižje, potreb po zelo topli vodi pa ni. Zvečer itak zadanemo NT, ker TČ štarta kmalu po tuširanjih okoli 22h. Ob 12h pa spet zadanem najtoplejši del dneva.
Sicer pa imam zelo nizko nastavljeno temp. 38° ter pričetek ogrevanja ob 33° v spodnji tretjini.
Ocena:
11
za samo 'reheat' TSV od npr 39 na 46 je samo potrebno nastavit parametre, na ekranu pa mora svetiti (ne utripati) ikona tuš. Velja za Daikin HT.
1:00 = 0
1:02 = 0
2:00 = 0
4:00 = 0
B:00 = 39
B:01 = 46
B:02 = 0
B:03 = 50
D:00 = 15
D:01 = 40 *omejitev max.časa cikla ogrevanja TSV
D:02 = 20
Objave: 1675
Teme: 1
Ocena:
-2
@gasper
Koliko dni si čakal servis?
Objave: 1477
Teme: 9
Ocena:
1
Z lokalnim mojstrom sva na ti, tako da sva bila na vezi in ga nisem priganjal, dokler ni začelo crkovat na 15 min. Je pa trajalo 7 dni, da je zrihtal senzor, zakaj toliko časa in ali bi šlo hitreje ga nisem spraševal.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Famozni grundfossov senzor. Jaz ga imam vedno na zalogi. Je skorajda edina stvar, ki je delala probleme.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 1477
Teme: 9
Ocena:
1
Pa bo ta novi senzor kaj boljši ali bo prav tako shodil po 3 letih uporabe? Bi magnetni filter kaj pomagal, jaz ga nimam, imam radiatorje in vse sorte cevi v napeljavi od železnih, bakrenih do plastičnih.
Ocena:
11
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=46010&p=451057&hilit=Hydrocyclonic#p451057] magnetni filter TF1[/url]