PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura povratnega voda v klasično peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Ni potrebe po nobeni elektroniki - elektronika, npr. Firštova, ni tako draga, da bi se splačalo šparati na tej točki.
- Šparati za vsako ceno?
- Tudi če je poceni, ali je z nakupom šparanje = investicija se povrne v xx letih?
Ali je res šparanje, če ne rabiš malce premakniti mešalnega (termostatskega, ...) ventila, ko si že v kurilnici, ker dolagaš drva. Osebno mnenje = je luksuz = si privoščim izpad mojega dela, ker imam denar za investicijo.

Pa se spet vračamo na: umetnost kurjenja = pameten kurjač. Če kurjač ni dovolj sposoben, mu mora pomagati avtomatika (elektronika, ....).
Nimam časa - sem v penziji!
Pozdravljeni
Mešalni ventil je pri peči običajno zato,da regulira koliko bo topla voda v dvižnem vodu.Povratna voda pa je na začetku kurjenja zelo hladna,s časom,ko se vsa voda v sistemu ogreje,pa je vedno toplejša,to ni nič narobe.ni nobene potrebe,da bi jo ogrevali ali ohlajali.
Ker pa običajno peč prerjavi pod kuriščem,ali zadaj v prehladnem dimnem kanalu,je dobro,če je povratna voda vrnjena v peč ČISTO SPODAJ,to pa zato, da ni ta prostor moker od kondenza,ker ga vedno osuši toplota povratne vode.
Zelo malo peči je tako konstruirana,saj inžinirji,ki jih rišejo nikoli še niso kurili tako peč in jim ni vse jasno.
Peč,ki jo jaz postavim,jo tako zvežem,da gre v vsakem primeru povratna voda najboljspodaj,magari skozi polnilni priključek.
@Žerjavar
Si ti kupil peč ali je peč kupila tebe? :lol: :mrgreen: :wink:

Res je, da praktično vse lahko nastavljaš ročno in to lahko počneš, če imaš čas, si večino časa doma, imaš voljo in nimaš kaj pametnejšega početi.......

Pa mislim, da vseeno lahko počnem, kaj bolj pametnega, kot da sedim ob peči odpiram in zapiram ventile, lopute, vklapljam in izklapljam črpalke in gledam v ogenj kako gori (TČ kako brni).
@: Homer: Imaš prav - le v določenih pogojih.
- Za nemaniča = navadna peč,brez zalogovnika: Moraš iti na dve uri dolagat drva, če takrat še malce premakneš neko ročico, gumb, ... nisi izgubil nič časa = te nič ne stane.
- Pri peči in zalogovniku greš vsaj 1 x dnevno v kurilnico in se v okvirju nekaj ur še vračaš. Od elektronike in avtomatike zadošča sobni termostat ali termostatski ventili, ostalo ročno največ 1 x dnevno - potreben čas max 1 minuta..

Še enkrat rečem, kar je več je luksuz = imam denar in si privoščim.

PS: Se na stvar ne razumem (nočem se razumeti) in plačam avtomatiko,elektroniko.
Nimam časa - sem v penziji!
đozo Napisal:...hja fantje,zalogovniki so mišljeni za"uplinjake in iz tega razloga ga jaz nimam,nimam niti mešalca,ker ga zaradi mojega starokopitnega načina kurjenja ne potrebujem
...moja zimska mesečna norma je cca 1.5m drv...ob dejstvu,da doma nismo"metrosexualci
...da z cca 70-100l kotlovske vode v"klasiku, na normalnih 60st"nabildaš zalogovnik z normnih vsaj 2000l, na cca85 st,potem res nekaj ur ogrevaš samo njega...hja sem pozabil.da je v njem efektivno ogretih samo cca 3/5 vsebine
...in da potem z temi cca 1200-300l vroče vode potem ogrevaš cca 160m bajte,cca 12h...no potem mora biti bajta iz stiroporja in z dvema rekuperatorjema
...hja,ko meni v moji"klasiki drva neovirano gorijo z polno močjo,me boli glava,ker vem,da pečka ne zmore vsega ponujenega odvzet v mojo korist...se pravi,da TDPja boljše da ne merim...sem pa slišal,da je pri uplinjakih"še hujše
prvi odstavek napaka. Jaz bi ga predpisal tudi navadnim pečem. Sicer manjsega,ampak morali bi ga imeti.
Od kje tebi ideja da efektivno ogrejes samo 3/5 zalogovnika? Če je kolikor toliko pravilno narejen (višina prikljuckov)mora biti ogretega vsaj 90%. Ker pa itak uporabniki strašijo pred mešanjem vode v zalogovniku potem ni hudiča da teh 90 ne zmeša se ostalih 10% vode. Preberi kako se super polni zalogovnik z viadrus pečjo. Uporabnik pravi da bolje kot z uplinjevalno ki jo je imel prej.
Kako dolgo boš ti ogreva tvojo hišo iz stiroporja ne vem.
Jaz vem da letošnjo zimo se nisem zakurim vsak dan. Gori vsako drugo popoldne cca 5-6ur. S tem da imam stalno temperaturo v hiši. Ce ne bi grel na metrosexualno temperaturo bi zakuril na 3 dni, ce bi imel hiso iz stiroporja bi zakuril na 5 dni, ce bi imel pa se dva rekuperatorja pa enkrat na teden.
Ti maš zjutraj oziroma ko prideš iz sluzbe zagotovo padec temperature v hiši ali pa imaš zaposlenega kurjača 24/7. Jaz raje srfam po forumu kot pa da vsako uro hodim v klet na pec nalagat.
Kaj je pri uplinjakih"še se hujše? TDP?

Le čevlje sodi naj kopitar.
Tudi sam sem bil pred leti proti zalogovnikom. Pa sedaj vidim ko sem postal kopitar da sem bil v veliki zmoti. Na srečo sem poslušal mnenja foruma in sem dal zadovoljiv zalogovnik v klet.
..hanzi,hanzi
..veš,tudi pasivne bajte pozimi brez pečke ne držijo dva dni 23-24st "metroseksualnosti v dnevni sobi
...veš,če bi tvoja"dvodnevna trditev držala,potem ne bi noben zamrzovalnik po dveh dneh brez elektrike začel"tečt
ps
..tako,da res ne vem,ampak vseeno sklepam,da ti,kot tudi jaz nisva občutljiva na "dvodnevna temp. nihanja,torej nisva "metrosexualca...če pa eden od naju naklada,potem je pač "kopitar Big Grin
ps
...se pravi,da ti je včeraj pečka ugasnila in imaš danes zvečer v dnevni sobi,še vedno "metroseksualnih 23 st...daj povej,kakšno fasado imaš,ali še od včeraj niste odprli vhodnih vrat in navsezadnje,kakšen rekuperator imaš,da ti 100% plus pribitek vrne nazaj v bajto :wink:
lp
...ti želim lep praznični večer,pa...brez zamere,pač rad nakladam
30kw peč in 2k zalogovnik v kleti opravi svoje za vseh 200+ kvadratov
fasada je sicer izolirana po PS, streha z 10 cm površno položene volne pred 15 leti, koliko pa so v kleti in okoli kleti položili izolacije pred 40 leti pa si lahko predstavljaš.
Vpasivni hiši bi se metroseksualci ob eni nalagi peči kuhali najbrž cel teden...
recimo da peč v 5 urah od sebe spravi 150kw toplote. Koliko imajo pasivne hiše izgub?
Tu je nekaj o pasivni hiši,če imaš tako pozabiš na ogrevanje. Kdo je v gradnji sigurno lahko nekaj naredi v tej smeri.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ugodnagradnja.com/index.php/teorija/ogrevanje/">http://www.ugodnagradnja.com/index.php/ ... ogrevanje/</a><!-- m -->
...hja fantje,kaj vi nič ne prezračujete bajt...jaz jo vsaj dvakrat dnevno...pač z mojo penzijo lahko izbiram kvečjemu med fižolom in zeljem Big Grin
ps
...hja,vsako zimo,ko po nekaj tednov ni videt sončka,vam povem,da se mi ljudje v pasivnih bajtah precej smilijo Big Grin Big Grin Big Grin
Tvoje pline od fizola in zelja nekako ujemi in sploh ne bos potreboval energenta.
Seveda tudi mi prezracujemo, ampak mogoče nam hitreje uspe odpreti in zapreti vsa okna in vrata. Saj vidim da so nekateri tudi v hišah neizmerno hvaležni za kip funkcijo okna. Jaz bi prepovedal to funkcijo.....
Hanzi bog te blagoslovi in vse kar imaš!
Povej približno od kje si.
Hvala.
Ja na kip, pa saj to nič so samo malo odprta. :evil:
jokovot...kot vidiš,nekateri že kurijo na metan Big Grin Big Grin Big Grin
No to bom sedaj pokuril drv nevem koliko kg je no slika pove.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2r/143/4HTgZ4rd/dsc03250.jpg">http://shrani.si/f/2r/143/4HTgZ4rd/dsc03250.jpg</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/1G/2R/232yqDc0/dsc03251.jpg">http://shrani.si/f/1G/2R/232yqDc0/dsc03251.jpg</a><!-- m -->
S tem bom 2200l zalogovnik segrel na 75°-78°C in sanitarno vodo na 55°C 100l
To bom imel za do jutri nekje 13 ure ko bom zopet naložil.
Ali dost pokurim? Temp v hiši 23°C od 6,30-20ure, nočna 21,3°C.
približno pričakovano. zalogovnik na začetku pa med 40 in 50?
Težko ocenjujem, ker za mene je bukev preredka in predraga vrsta lesa za v peč.
Sicer pa blizu središča slovenije, vrhovi okoli mene so bili zjutraj beli.
1 ... 4 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi