PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak-voda ali voda-voda : pomoč!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vincent Napisal:
Citat:Kaj pa zalogovnik za SV?

Ta nima veze :wink: - ga rabiš tako ali tako.

Smešno mi je na talnem in inverteci zraven še zalogovnik porivat.

(ravno s sodelavcem debatiral dva dni nazaj (novogradnja, siporeks 40cm, 12 cm izolacije, 20 cm v tleh, 40 v stropih, 150 kvm, na peskastih pilotih - marost)...ima Vailantovo zemlja/voda (7 kW?) z geosondami (mislim da 16 vrtin), pa je zadeva on-off a se mu je vseeno zdelo BV imet zalogovnik. Zdaj...a ga vseeno ima ali ne pa žal ne vem (sva ga že preveč popila takrat :wink: )).

Pri 100% pokritosti hiše s talnim, stenskim ali stropnim ... kakršnem koli akumulacijskim ogrevanjem je zalogovnik brezpredmeten!!
Radiatorji, ali kombinacija radiatorjev in talnega je pa zalogovnik prekleto koristen pisker, sod ali kakorkoli hočete :lol:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Štos je v tem, da turili so mu ga na polno :wink:
Meni?

Ravno obratno, prepričevali so me, da ga ne rabim, jaz pa sem ga zahteval. Takrat sem še verjel v kolektorje, tudi sistem je pripravljen, samo paneli falijo na strehi. Potem je prišla streznitev v stilu izkoristek-ekonomičnost.

Vseeno se v našem primeru ni pokazal za čisto zgrešeno investicijo, pokazalo se je namreč, da bi predlagani bojler ob naši porabi počepnil. Dodaten plus je ta, da lahko zaradi njega zvišam temperaturo prioritete ogrevanja. Klinc, je kar je. Načeloma sistem dela ok, nimam nobenih problemov z zalogovnikom :-)
No pain, no gain.
Sodelavcu :wink:
Aja, lol.

Ja, meni so rekli, da je brezveze in da se nam tudi kolektorji ne bodo povrnili ulala časa. Pa je bil Berg trmast in na suh pameten......
No pain, no gain.
OK...ti imaš vsaj odprto opcijo za kolektorje..če jih ne boš imel, nič ne de. Huje (beri: dražje) bi bilo, da se enkrat spomniš da bi imel kolektorje in štartaš z nule...tam bi te pa sezulo, ko bi videl predračun.

Čeprav...glede na vašo potrtanost bi verjetno prišli prav, in ker imaš zadeve že predpripravljene (bistvo je zalogovnik) bi bil strošek cca. jurja in pol. Ni malo a je prebavljivo.
Za prek zime (pri vas itak ne), pa v kolikor nisi s primorske, prlekije, mogoč štajerske praktično nima smisla računat nanje - sploh še, če je TČ v kurilnici.
vincent Napisal:Ker pri talnem ne vidim logike zalogovnika niti pri on-of mašinah (kaj šele inverterce)...ker če 10 ton estriha ni dosti zaloge....ne vem kaj si potem lahko pomagaš z dodatnimi 100 litri - kvečjemu jih moraš filat (da je kaj od te zaloge) na višjo temperaturo, kar posledično pomeni manjši COP naprave.

10 ton estriha (no, betona) ustreza približno 2.100 l vode. Dodatnih 100 l tukaj res ne pomeni kaj prida, kakor praviš. Problem je v tem, da teh 10 ton estriha predstavlja grelno telo, ki v danih razmerah mora biti na natančno eni določeni temperaturi, da bi takrat v hiši bila željena temperatura. Res bi lahko v estrih shranil še veliko toplote, a potem bi moral temperaturo estriha dvigniti in s tem bi se posledično dvignila temperatura hiše nad željeno. Podobno bi lahko iz estriha pobrali veliko energije, a bi takrat znižali njegovo temperaturo, zato bi tudi temperatura hiše padla pod željeno. Na koncu od vse te silne kapacitete 10 ton estriha za potrebe hranjenja toplote ne moremo uporabiti niti grama in je najbolje na to pozabiti.

Tako je pri normalnem delovanju. V primeru izjemnih razmer, kjer nam grozi recimo kakšna eksplozija, je jasno pametno izkoristiti kapaciteto estriha, ga pregreti in s tem pregreti hišo. Pač manjše zlo od eksplozije. Ampak v normalnih razmerah se to ne dela. Kot sem že zapisal, hiše niso zato, da bi zagotavljale udobne razmere toplotnim črpalkam, ampak so toplotne črpalke zato, da zagotavljajo udobne razmere hišam, oz. nam v njih.

Merlin1 Napisal:Vsak ogrevni krog ima različne potrebe in s tem različne pretoke. Zato je potrebna hidravlična ločnica. Ker v nekem trenutku lahko ni nobenega pretoka energijo pa tč potrebuje je potreben zalogovnik. Oba kriterija pa izpolnjuje zalogovnik, zato je v takem primeru edina logična izbira

Če imamo toplotno črpalko z enim ogrevalnim krogom brez zalogovnika, imamo tukaj eno obtočno črpalko. Lahko bi si predstavljali, da ima obtočno črpalko toplotna črpalka, ogrevalni krog je pa nima in skozenj pač po sili razmer teče enaka količina vode kot skozi toplotno črpalko. A za lažje razumevanje si mislimo raje obratno, da imamo ogrevalni krog s svojo obtočno črpalko, toplotna črpalka je pa sploh nima in skozi njo po sili razmer teče enaka količina vode kot skozi ogrevalni krog.

Če zdaj k gornjemu primeru dodamo še en ogrevalni krog, z njim dobimo še eno obtočno črpalko, toplotna črpalka je pa še vedno brez obtočne črpalke in skozi njo teče toliko vode, kolikšna je vsota pretokov v obeh ogrevalnih krogih, ker kje drugje kot skozi toplotno črpalko ta voda pač ne more priteči naokrog.

To, o čemer pišeš ti, velja za energetske vire, ki zahtevajo nek svoj pretok vode s svojo obtočno črpalko zaradi morebitnih večih virov energije v sistemu (npr. toplotna črpalka + peč na drva ali peč na drva + peč na kurilno olje), zaradi svojega odjema toplotne energije ne glede na trenutne ogrevalne potrebe (npr. peč na drva), zaradi vzdrževanja povratka na neki minimalni temperaturi (npr. peleti) ali česa podobnega. Tam je seveda potem nujen zalogovnik.

Zdaj se pa odloči, ali sem spadajo tudi toplotne črpalke ali ne, ampak vsekakor ta odločitev ni in ne more biti odvisna od števila ogrevalnih krogov.

Aleš
Ker sem začel temo se spodobi, da še na koncu nekaj povem (oz. napišem).

Na koncu sem se odločil za voda-voda Gorenje Aquagor 9kW in mi zaenkrat ni žal.
Celoten strošek (tč, kurilnica, 300l bojler, 200l zalogovnik, 2x pvc jaška z pokrovom, potopna črpalka, filtri, priklop...) + vrtino + hidrogeološko poročilo je bilo okoli 10.000 € minus subvenicija 2.500 €, ki sem jo že dobil izplačano. Na koncu je bila razlika ca. 1.000 - 1.500 € napram zrak-voda, glede na temperaturo podtalnice 12-13 stopinj in pretok < 4m3 je bila odločitev kar pravilna.

Sicer je prva kurilna sezona, hiša se še suši, stene Porotherm 30cm + izolacija 16cm, 3-slojna okna (skupni faktor 0,7), termotop 10cm + 25 cm mansarda...

Ogrevamo 160m2 + sanitarna voda: strošek elektrike za ogrevanje za december = 60 EUR. Temperatura v hiši je 23,5 stopinj, lahko bi dal še kako stopinjo manj, pa to zimo naj bo, da se fajn presuši skupaj z vsakodnevnim prezračevanjem.

Tako da gre moj glas za voda-voda, je pa res, da če ne bi imel vode že na 4m globine, vprašanje, če bi se odločil...

Tako da - vsak se naj odloči po svoje, mi lahko samo damo svoje izkušnje; ne pa pametovat in se "prepucavat" v stilu : "moja tč znamke xx pa je 100x boljša od tvoje yy, moja poraba je 0,3 € manjša...

Moj nasvet: izberite si tip medija, najdite dobrega izvajalca (po možnosti takšnega, za katerega iz prve roke veste, da je kvaliteten) in mu prisluhnite. Meni je recimo moj določene stvari predlagal v stilu: "če želiš, lahko damo to; glede na naše izkušnje pa je zadeva nepotrebna, isti učinek boš imel z cenejšim elementom; predlagam to...

Veliko uspeha...

Prva hiša...ko se oddahnem, pa če se finančna situacija v Sloveniji popravi, mogoče še kakšna...saj veste - prvo hišo zidaš za sovražnika, drugo za prijatelja, tretjo pa zase Smile
Čestitam na modri odločitvi. Če so ti nasveti iz foruma pri tem pomagali, bom zelo vesel, da poročaš o delovanju črpalke, sami porabi, vzdrževanju, težavah itd.
Tudi sam sem bil pred dilemo, kaj, pa me je nepoznavanje zadev pripeljalo do napačne odločitve. Imel sem pa v načrtu omenjeno 12 kw črpalko.
super, prva hiša, kaj pa sanitarna voda? ni bilo potrebo nabaviti bojlerja?
"Celoten strošek (tč, kurilnica, 300l bojler, 200l zalogovnik, 2x pvc jaška z pokrovom, potopna črpalka, filtri, priklop...)"
pa res :oops:
Koliko imaš povprečje zadnjih 8 dni, Lentus?
Pri meni prvih 22 januarskih dni 32 kWh, zadnjih 8 dni pa 55 kWh, pri tebi pa?
casar Napisal:To, o čemer pišeš ti, velja za energetske vire, ki zahtevajo nek svoj pretok vode s svojo obtočno črpalko zaradi morebitnih večih virov energije v sistemu (npr. toplotna črpalka + peč na drva ali peč na drva + peč na kurilno olje), zaradi svojega odjema toplotne energije ne glede na trenutne ogrevalne potrebe (npr. peč na drva), zaradi vzdrževanja povratka na neki minimalni temperaturi (npr. peleti) ali česa podobnega. Tam je seveda potem nujen zalogovnik.

Zdaj se pa odloči, ali sem spadajo tudi toplotne črpalke ali ne, ampak vsekakor ta odločitev ni in ne more biti odvisna od števila ogrevalnih krogov.

Aleš
Zanimivo. Namreč TČ spadajo med te vire. Tako, kot spadajo vse pretočne naprave. Za nameček gre pri TČ tako za min in max. temperaturo povratka.
Merlin1 Napisal:Zanimivo. Namreč TČ spadajo med te vire. Tako, kot spadajo vse pretočne naprave. Za nameček gre pri TČ tako za min in max. temperaturo povratka.

No, saj v redu, potem pač spadajo. Ampak to potem spadajo vedno, neodvisno od števila ogrevalnih krogov, tudi če imamo en sam ogrevalni krog.

Mimogrede, kako se pa zagotavlja, da temperatura povratka ne preseže tistega maksimuma? Nekako mi ne pride na misel nič drugega, kot da v takem primeru toplotno črpalko izklopimo.

Aleš
@prva hiša
Če si vedel, da imaš podtalnico >12 stopinj na globini le 4 m, je bila tvoja dilema popolnoma odveč.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi