PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Najceneša izvedba toplovodni kamin + talno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3pl6er Napisal:Nova ideja glede ogrevanja. Torej...objekt 150m2, fasada 20cm, vse kar je strop pa 30cm.
Toplovodni kamin zuzia 16kw, zalogovnik tople vode 1000l v kurilnici + električni grelci v samem zalogovniku. Talno v po celi hiši, sanitarna voda pa na navaden bojler 100l ločen od zalogovnika.

Ko kurim kamin se mi greje talno preko zalogovnika, ko pade temperatura pod zahtevano se vklopi el. grelec v zalogovniku ampak le ponoči v času nizke tarife.

Zaenkrat sem opustil idejo o TČ ker bo objekt izoliran kot nizkoenergijsk hiša.
...mnenja....?

Tudi jaz imam podobno; malo večja kvadratura, večja moč kamina (Mila 24kW) ter 800l zalogovnik. V zalogovniku imam 2x4.5kW el.grelca, s katerima po potrebi dogrevam, večinoma ponoči. Do sedaj še nisem obeh grelcev naenkrat fural. Za bojler imam 400l z eno spiralo (kamin) in 3kW elektro grelcem.
Kot rečeno z elektriko zamo dogrevam, zato je bila iz tega naslova mesečna poraba nekje 30€ za ogrevanje.

Stroškovno je zadeva primerljiva z TC, je pa kar nekaj dela vlozeno, cesar pri TC ni. Je pa po mojem super tudi kot backup, ko je za TC v primeru daljsega izpada potreben orng agregat, lahko kamin furas z manjsim inverterjem.
A resno prižigaš grelec v zalogovniku?
A ne kuriš vsak dan?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Odvisno od dneva.
Čez vikend se grelec ne vklopi, čez teden pa prideva z zeno iz sluzbe in ce vmes ne bi ponoci dodatno kuril elektrike, bi pokuril vse kar je v zalogovniku (ZG ogrejem celega na 65st), obenem pa s kaminom ogrevam se sanitarno, tako da kaj več mi popoldan ne uspe zahajcati (cca. 6-7ur). Vcasih tudi gremo kam naokoli in potem tisti dan pac dela elektrika...
Fery Napisal:Meni niha od nastavljenih 23,5 do 24,5. Kamin je 20 + 5 kW, še neoblečen. Kar pomeni, da bo kasneje oddajal še manj.

Vsake kvatre je fajn vročo vodo pognat po kanalizaciji, sploh če uporabljaš domače mleko.

No Fery, ne bi blo švoh da se enkrat odločiš na kaj ogrevaš in kakšno ogrevanje imaš - pa ne zavajati ljudi kateri berejo forum in kateri rabijo prave informacije. Tam v temi elobloka si na polno pisal kako tebi zadostuje 2kW grelec + 1.5kW in imaš porabo nizko, nikjer omenjal karkoli drugega in to do - 14 ...zdaj tu pišeš kako imaš toplovodni kamin na katerega kuriš in se ti grelci ne vklaplajo nikoli v zalogovniku :lol: seveda potem nimaš visoke porabe elektrike za ogrevanje, če pa kuriš na drva in z grelci po potrebi dogrevaš. No ja, potem imaš še nekaj sončne energije ampak to se izve zopet nekje med vrsticami al kako. :mrgreen:
S čim in na kaj kuriš je tvoje delo, le do soforumašev je fer da deliš prave informacije in ne zavajajoče.
To, če te ni, zastopim.
Jaz zakurim ob 5,6,7, odvisno kdaj pridem.
Gori do 10 ali 11, odvisno koliko se mi da.
Ponavadi zalogovnik segreje samo zgoraj, na 60 stopinj, v sredini se temperatura ne premakne. In je vseeno dovolj do naslednjega dne. Tudi ko je bilo minus 15. Ampak je pa res, da je bilo le dan ali dva.

@pentax
Če še nisi opazil, sem mesec dni nazaj dodal romantiko v obliki toplovodnega kamina.
In v zalogovniku nikoli ni bilo in nikoli ne bo grelcev. Ostala bosta v bojlerju. In trenutno počivata.
Romantika + đabe drva pa tudi nekaj veljajo.
Kolektorjev ne omenjam, ker ljudi samo mešajo. In jih tudi ne svetujem. Moji so iz drugih časov. Plus samogradni.
Fery Napisal:Kaj pa ti bluziš? Saj je pogovarjamo o toplovodnem.
Pa kaj si toliko denarja stran fuknil za kos pleha?

Moč kamina ni toliko važna. Raje močnejši, boš kuril manj časa. Zalogovnika ne rabiš dosti, ker talno vse poje.
Jaz sem vzel hrvaškega za 700 evrov.
Zuzia za jurja je draga. Zelo. Če jo res rabiš, mi reči pa bom malo pošnofal.
Stroškovno?
Brez obloge kamina računaj na bojler 500, zalogovnik jurja, kamin, ok, jurja, povezave 1500. Brez dela.
Če boš naredil sam, je to to. 4 čuke.

Če te zanima, pridi na pir pa si oglej. Brez problema.

Malo me zanimajo tile cenejši toplovodni kamini... a lahko kakšen link prilepiš? Rabim L izvedbo stekla, z zunanjim dovodom, najmanjšega (po moči in velikosti).
Bo treba malo po tujih straneh poiskati. Jaz sem svojega pripeljal iz PL. Za razliko denarja, če bi istega vzel pri nas, imam skoraj celoletno ogrevanje vključeno. Ni nek prestiž, a nam zaenkrat zelo lepo sluzi.
L ne bo poceni. Jaz imam raven plank. Rabim za ogrevanje, ne za afnanje.
Tole je čuka in pol (vprašaj pri THS :twisted: ). Za ta denar ...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://allegro.pl/wklad-kominkowy-wodny-kratki-pl-oliwia-pw-17-prawy-i7086841089.html">http://allegro.pl/wklad-kominkowy-wodny ... 41089.html</a><!-- m -->
zakaj se odločite za te kamine oz vložke? a nimate prostora za kurilnice ali kaj ? jaz si ne predstavljam da bi nalagal na nek kamin drva za to da bom grel celo bajto z ne vem cca 9kw kaminom........še na peč ki je 30kw se mi ne ljubi vsake toliko jit naložit. Sploh če pomislim kako hitro se nabere pepel že v kaminu,ki ga imam v dnevni sobi.Saj pravim ne vidim dodane vrednosti v tem da bi se na kamin ogreval......ali česa ne vidim jaz tukaj ?
Jaz pa ne zastopim ljudi, ki imajo kurilnice. Kaj sedaj?
Ogenj v dnevni imamo zato, da ga čutimo in vidimo.

Da pa bi hodil nekam na drug konec bajte nalagat in kurit? Čemu? Pri vsej tej tehniki, ki je danes na voljo. Itak mora vse na štrom, torej..., raje pritisnem knof in ne delam popolnoma in absolutno nič. Je bilo dve leti tako. Če se naveličam kurit, bo še naprej tako.
pa ne me narobe zastopit no.........pač zanima me kje je dodana vrednost vlačit energent po dnevni sobi? a ni to polno enega smetja , prahu, pepela itd itd?
Je, ampak ne tako hudo, kot ti skušaš tukaj prikazati.
Eni imamo bajte da nam služijo in ne obratno. Kamin je v kontekstu.
Kot je drugje inox, spolirane ploščice in polivinil v dnevni čez sedežno.

Od kamina do dvižno drsne je manj kot meter.
Ko tacamo obuti po bajti, ali ko se mulc rola, vozi z biciklom ali kaj podobnega, je tega mnogo več za posnažiti.
Je treba na hitro scistiti, naloziti, pripraviti, zakuriti, nalagati,... Je delo in cez kako leto bo najverjetneje prikljucena se TC (kamin bo definitivno se naprej v uporabi).
Kamin imam poleg tega, da nam je trenutno toplo, tudi za dvig faktorja domačnosti, na sloh ugodja. Ni ga boljsega kot zvecer v miru pogledati serijo/film, ob strani pa lepo gori ogenj....
Če se gre za romantiko je tv na off in ni 7 sezon GOT na sporedu :mrgreen: Odvisno koliko in kaj nalagaš v kamin, toliko je tudi smetenja zaradi kamina.

@Fery
Čez kakšen mesec samo napiši kolikšna je poraba drv za približno enako bivalno T, če boš ogreval samo na drva,ker me res zanima primerjava napram grelcem s katerimi si ogreval do zdaj v bojlerju.
GOT!? WTF is this? Nikad čuo.

Ti bom povedal, ko bodo pošla. Prva naklada je približno točno 4,5 pm.
Temperatura je enaka kot prej, za njo skrbi ista pamet. Edino z dodatnim občasnim odmikom navzgor za eno stopinjo.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi