PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja sončnih kolektorjev in pregrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali ne delate z DIF termostatom za pogon črpalke, vse ostale filozofije o pretokih in temperaturah povratka v kolektor je brez veze. Za 150 lit bojler imam 15 cevni vakuumski kolektor in čakam poletno vročino da vidim kako bo z viškom. Ta bojler je v predtoku 200 lit STČ in za zunanji tuš poleti. V najslabšem primeru pokrijem kašne tri štiri cevi. Kar je več kot 65°C je samo nabiranje kamna v bojlerju. Dif termostat je od konrada za 20€ in polnilec za telefon- jih je viška, nastavljena diferenca pa okoli 10°C, solarna črpalka na prvi stopnji, sistem napolnjen z Melaled-om
Hanzi, nimam solarnega seta in tudi ne merilnika pretoka.

Smo predelali cevi pri bojlerju. Znebili se 2x3m cevi, ostanek še jutri dokončno izoliram potem pa me zanima, če se bo kaj poznalo. Enkrat, ko bom pri volji pa še razderem in izoliram cevi v zgornji etaži ene 4-5m.
Še nekaj me zanima. Kako imate rešen problem s termo sifonskim vlekom toplote iz bojlerja. Imate nepovratne ventile ali pa kar z cevmi narejen "sifon".
Ti kar daj nepovratnega, še ta je včasih premalo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Prej smo imeli na topli strani nekakšen sifon in ni bilo vleka. Sedaj smo predelali vse na čim krajše cevi in danes opazil da zelo bije topota gor. Saj je vseeno na kateri strani je povratni ventil mrzla/topla? Kako pa potem praznite sistem, če je not nepovratni ventil?

Hvala in lp!
Se eno pipico dodas, pa je resen problem.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Obstajajo ventili z vgrajeno loputo, ki jo v delnem položaju z isto ročico odpreš.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Na katero stran se montira nepovratni ventil? smo ga montirali pred črpalno in sedaj imamo problem da črpalka ne potegne tekočine.
Jao...ko gre enkrat kaj narobe potem je vse narobe...
Potem ste ga narobe obrnili, drugače pa ni važno kje je, razen zaradi praznenja, pa če je plastičen naj bo na hladni strani. Če ste ga prav obrnili pa pritisk opravi svoje, itak imaš odzračevanje pri kolektorjih in mora voda proti kolektorjem.
Hvala, Tone.
Ventil pravilno obrnjen črpalka brez zraka ampak ne potegne toplote iz kolektorjev. Sem popolnoma zgubil voljo...
dkulcar Napisal:Hanzi, kolikor se spoznam so to dve enaki vezavi. Prvič je enkrat vzporedna vezava, drugič je pa dvakrat vzporedna vezava. In kolikor sem razumel Toneta je to problematična 4 točkovna vezava. Če se motim, me naj nekdo popravi.

Zanima pa me še nekaj. Spodaj je prav tako vzporedna vezava. Zanima me dovod mrzle vode. Bo tak dovod mrzle vode vredu, kot prikazuje vezava A ali je boljše dovod mrzle vode peljati po vezavi B (pri tem pride dodatno cca 7 m cevi)?

[img]httpsunichr("58")//lh6unichr("46")googleusercontentunichr("46")com/hGXo485-6ssaDxeABCaLj2HzfMjyil2gbKEBpoWwixw=w255-h552-no[/img]

res da nimam pojma o hidravliki tekočin, zato prosim da mi nekdo razloži v čem je fora (tehnična, v sami sliki vidim razlike) med zogrnjima A in B vezavo, ter tole mojo vezavo.
Nekako logično se mi zdi, da v vseh primerih lahko ob debelih vertikalnih ceveh vsa voda v prvem kolektorju naredi krog in za zadnjega potem zmanjka pretoka.
Delati bi moral tako kot včasih z reduciranjem cevi (5/4>1>3/4>1/2>3/8)[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=14010&t=1[/img]
Težko je to razložiti. probaj s kakim križno privezanem dolgem radiatorju, kako se najprej segreje začetek in konec. Daljši je, močnejši je efekt. Pri sliki A in B je križno priklopljen register dolg 1m, pri tvoji sliki pa 5m.

@dkulcar si dal v tokokrog dovolj tekočine in pritiska, da je zalila kolektorje?
Počakaj, da se cevi ohladijo in zalaufaj in tipaj do kam gre topla voda iz zalogovnika.
Ja, smo ugotovili vzrok. Smerni ventil je plastičen in je ob lotanju malce "zapikal", kljub temu, da smo res pazili, da se ne pregreje. Ob konkretnem udarcu ga je odprlo, ampak sem zvečer gledal in se mi zdi da ga tudi več ni zaprlo :twisted: . Topla voda je šla iz zalogovnika. Bomo zamenjali z kovinskim in upam, da bo potem vse OK.

lp.
Spet problemi..to ne moreš verjet...sedaj smo že malce iz teme, upam da vsaj to ni problem.
Plastični ventil zamenjali z kovinskim, katerega pa črpalka ni mogla odprti :evil: . Ventil je montiran pred črpalko, ker za črpalko ni prostora. Potem smo dali not elektromagnetni ventil kateri je "delal" ampak danes zjutraj je bila temp. na kolektorjih 20°C, se prani spet ni delal kot treba in je malce prepuščal.
Kot sem že omenil, črpalka je GRUNDFOS UPS 25-40. Povezovalne cevi so 18-ka.
Je to normalno, da ne more odprti ventila?
Če spet vse razderemo in damo kovinski ventil za črpalko bo ga odprlo, če ga pred črpalko ni?

Sedaj si že nekateri mislite svoje :oops: ...

Hvala za pomoč!
Če je voda v črpalki, je povsem vseeno kje je ventil. Elektromagnetni, kakšen pa je, mislim na izvedbo tesnenja oziroma da ni motorni zasun, ki malo prepušča.
Probaj kovinski protipovratni ventil, čist simpel, šlauf za rože zalivat napilniš z vodo in en konec na ventil, drugi v vedro z vodo in greš z vedrom po stopnicah in gledaš, pri kaki višini bo voda začela odtekati. Pazi, da je cev res brez zraka.
Črpalka ima na maximumu pritiska 4m vodnega stolpca, torej ko bo vedro eno etažo višje, mora voda že krepko odtekati. Da boš lahko poganjal črpalko na 1, mora teči že pri 1m.
Preveri, da ventil ni zapikal.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi