PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin Altherma 3 H HT

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(3.1.2020 ob 22:25)Poldee Napisal: Bohinc: z grelci je vsekakor bolje, bo pa cas pokazal kako pa kaj oz. ne kurim raznja dokler zajec po gozdu skace :-) Test pri -3.5 je bil obetavenm, pri -10 ali nizje dvomim, da bo tako ampak ja, SEM pozitivno presenecen nad videnim.

In ja, nasa je premocna za naso hiso, bil sem ziheras, raje to kot kontra.

In ja, ocetova je zaradi kasnejse spremembe plana izpadla presvoh. Z grelci je zdaj veliko bolj uporabna, se vedno pa bo kamin reseval, brez skrbi oz. beri visje na zacetku napisano (zajec pa to).

Vse to sem ze n-krat napisal, upam, da je tokrat zadnjic. Zdejnce razumes ok, ce pa ne pa tud.

Glede na podatke o defrostih bi rekel, da je dobro, da je takšna kot je.
Bohinc: Ne ne, nocni manjko ne pomeni izpad delovanja. TC dela non-stop, samo namesto 43-44 sopa okoli 42 v radiatorje in pod crto je zjutraj v dnevni (kjer je korektor) namesto.22 stopinj recimo 21.6. Smesno ampak kle.vids kaj vsaka desetinka stopinje pomeni. In pol stopinjr seveda je razlika in kaka bolj fina zenska bi to se kako cutila, pri nasih pa na sreco ni panike glede tega. Mislm, ne komplicira se. Zato lahko take 'krivine' vlecem. Ce se prav spomnim imas kot jaz TC za edini vir gretja? Pol logicno, da se ne mores it tega. Ocetu je glede tega lazje, par polen pa je v roku pol ure na 21.6 podlage v hisi 23.5+, TC pa na minimalcu.

Ne spregledam, samo mislim, da sem ze napisal glede tega. Mocnejse TC so bolj ziher izbira, sploh za slabse izolirane objekte s slabsimi grelnimi telesi. Glede na to, da ima oce ene vecjih radiatorjev, kar sem jih videl v hisah, je pri njem to nedvomno velik plus. Brez tega bi ga ali zeblo ali pa bi bili grelci nonstop prizgani. Tako da v njegovem primeru bi mocnejsa HP (vbrizg) ali dvo-stopenjska bila bolj ziher in boljsa (in seveda drazja) izbira, sploh z vidika trajnosti oz. manjse obremenitve (nekaj na 100 ali na 60 je razlika). Kot ziheras bolj verjamem v mocnejso opcijo (toliko bolj, ce gre za edini ogrevalni nacin), se pa ocitno da tudi drugace, se posebej ce je na voljo se kak tip ogrevanja. Lahko reces, da gre za politicen odgovor samo trenutno tako mislim. Podobno kot lani, vendar z malimi korekcijami :-)

Csamo: ja, posledica vecjega izmenjevalca.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(4.1.2020 ob 01:55)Poldee Napisal: Bohinc: Ne ne, nocni manjko ne pomeni izpad delovanja. TC dela non-stop, samo namesto 43-44 sopa okoli 42 v radiatorje in pod crto je zjutraj v dnevni (kjer je korektor) namesto.22 stopinj recimo 21.6. Smesno ampak kle.vids kaj vsaka desetinka stopinje pomeni. In pol stopinjr seveda je razlika in kaka bolj fina zenska bi to se kako cutila, pri nasih pa na sreco ni panike glede tega. Mislm, ne komplicira se. Zato lahko take 'krivine' vlecem. Ce se prav spomnim imas kot jaz TC za edini vir gretja? Pol logicno, da se ne mores it tega. Ocetu je glede tega lazje, par polen pa je v roku pol ure na 21.6 podlage v hisi 23.5+, TC pa na minimalcu.

Ne spregledam, samo mislim, da sem ze napisal glede tega. Mocnejse TC so bolj ziher izbira, sploh za slabse izolirane objekte s slabsimi grelnimi telesi. Glede na to, da ima oce ene vecjih radiatorjev, kar sem jih videl v hisah, je pri njem to nedvomno velik plus. Brez tega bi ga ali zeblo ali pa bi bili grelci nonstop prizgani. Tako da v njegovem primeru bi mocnejsa HP (vbrizg) ali dvo-stopenjska bila bolj ziher in boljsa (in seveda drazja) izbira, sploh z vidika trajnosti oz. manjse obremenitve (nekaj na 100 ali na 60 je razlika). Kot ziheras bolj verjamem v mocnejso opcijo (toliko bolj, ce gre za edini ogrevalni nacin), se pa ocitno da tudi drugace, se posebej ce je na voljo se kak tip ogrevanja. Lahko reces, da gre za politicen odgovor samo trenutno tako mislim. Podobno kot lani, vendar z malimi korekcijami :-)

Csamo: ja, posledica vecjega izmenjevalca.

Podčrtano je "ta lepi" del dveh virov. Če je TČ sposobna držati vsaj neko minimalno še prebavljivo temperaturo prostorov, potem je tista stopinja ali dve diference piece of cake. Celotna masa bajte je ob kontinuiranem ogrevanju s TČ namreč pregreta, "zalogovnik" je poln. Malo se zakuri, če je potrebno, in je to to.
A je kdo že nabavil Altherno 3 h HT ? Sam se zanimam za 16 kw , vendar ne vem a bi vključil še bojler za sanitarno ali ne (da ne bi delala vse dneve). Ali bi morala imeti zalogovnik zaradi defrostov in svojega delovanja (samo TČ brez ostalih ogrevalnih sistemov) ?
Kakšne so morebitne izkušnje z montažo in delovanjem te toplotne črpalke ?
Splošnega odgovora na tvoje vprašanje enostavno ni. Vse je odvisno od hiše, njenega ogrevalnega sistema, lokacije, porabe SV, želj, obstoječega stanja...
Brez vseh podatkov je vsak odgovor vreden približno toliko kot vsako nadaljnjo pivo v vaški gostilni.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(28.8.2020 ob 11:41)jeromeD Napisal: A je kdo že nabavil Altherno 3 h HT ? Sam se zanimam za 16 kw , vendar ne vem a bi vključil še bojler za sanitarno ali ne (da ne bi delala vse dneve). Ali bi morala imeti zalogovnik zaradi defrostov in svojega delovanja  (samo TČ brez ostalih ogrevalnih sistemov) ?
Kakšne so morebitne izkušnje z montažo in delovanjem te toplotne črpalke ?

Jp, zagnana 20.Avg. letos, zaenkrat deluje po pričakovanjih. Big Grin
Imam EPRA14DW1, ogrevam 15 radiatorjev v dveh etažah, skupne površine cca160m2. mansarda izolirana s 15cm izolacije(v planu dodatnih 10, ko se bo menjala kritina) Stara hiša, zidovje 70cm, edl fasada, stara dvojna okna(tudi v planu za zamenjavo). Nastavljena vremenska regulacija, tren. 60/-20°C, min 30/+10.
Ta teden pri.povprečni temp. cca5°, vtok vode(min.31- max.38°C), v hiši temperatura 22°. Zaradi defrostov dodan tudi zalogovnik 200l.
Za sanit. vodo, bojler 300l. Notranja enota je stenska ETBH16D9W

Pred tem smo ogrevali s kurilcem, cca 2400l(na zimo), nazadnje peleti, ogrevano med 4h zjutraj do 22h zvečer, pokuril 4-4,5t. Temperatura kotlovske vode v najhujšem mrazu nastavljena na  55°C, s tem da imam na radiatorjih še termostatske ventile(sedaj odprti) Sanitarno vodo sem ogreval z dvema bojlerjema vsakim v svoji etaži.
O madona, tako so za SV imeli pri nas. Strom je kr teku. Javi po koncu sezone kolk te bo prslo ogrevanje hise in SV. Se bos samo smejal :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(15.11.2020 ob 19:47)Poldee Napisal: O madona, tako so za SV imeli pri nas. Strom je kr teku. Javi po koncu sezone kolk te bo prslo ogrevanje hise in SV. Se bos samo smejal :-)

November je mimo, prvi rezultati so po pričakovanjih, glede na potratnost hiše se mi zdi kar vredu Cool

Za ogrevanje je pokurila 951kWh(24/7), za STV pa 82kWh(2x, do 45°)
V mansardi je temp. ~22°C, pritličje ~23°C

Aja, pa še to, v tem neugodnem koncu novembra je defrostala na 2h pa še mal Big Grin
Zgoraj si sicer podal dve točki krivulje: 60/-20°C, min 30/+10. Če je linearna, to pomeni pri 0 stopinj zunanje temperature 40 stopinj, pri -10 pa 50 stopinj? Na katerem koncu Slovenije?
(4.12.2020 ob 23:23)csamo001 Napisal: Zgoraj si sicer podal dve točki krivulje: 60/-20°C, min 30/+10. Če je linearna, to pomeni pri 0 stopinj zunanje temperature 40 stopinj, pri -10 pa 50 stopinj? Na katerem koncu Slovenije?

Sp. Savinjska. Se opravičujem, tako je bilo nastavljeno na začetku, ko so bile še malo višje temperature. Sedaj je max. na 65°/-20° , min 30°/+15, prva sezona, pa so vmes še korekcije. Čakam na taprav minus  Tongue
Pri +15 zunanje temperature ti gre 30 stopinj v radiatorje? Jebemtiš, kakšna hiša pa je to? Pri +15 nas večina lufta... A to ogrevaš 24/7 ali na urnike?
(7.12.2020 ob 09:52)csamo001 Napisal: Pri +15 zunanje temperature ti gre 30 stopinj v radiatorje? Jebemtiš, kakšna hiša pa je to? Pri +15 nas večina lufta... A to ogrevaš 24/7 ali na urnike?

Ogrevam 24/7. Bajta je stara iz ´50-tih let, v sp. štuku je tašča, stara 86let , jo vedno zebeBig Grin  
Imam pa tako tudi sekundarno pumpo, ki jo krmili termostat, da v prehodnem času pri notranji temperaturi 23+ le to  ugasne , posledično se ustavi tudi TČ. Imam vezano preko 200l zalogovnika.
Jaz pa lahko zgoraj zaprem svoj razvod, ko so zunanje temperature že višje, tako da ni problema.  Dokler ne gre "počivat" ne morem nič. Tudi z zamenjavo oken in izolacijo bom moral počakati   Dodgy

Iskreno povedano, bi pa jaz, če bi imel kam iti za eno leto, bajto podrl in pozidal novo. Tongue
Tašča ti ne dovoli menjati oken, niti v zgornji etaži? Kakšni so njeni argumenti? Kakšen je odnos tvoje partnerice do svoje mame?
Za vselitev v enem letu od štarta gradnje z rušitvijo je potreben še kak dodaten euro, torej predvidevam, da kepo imaš, torej zakaj iz leta v leto čakaš da nekdo, ki ti je dejansko ožje sorodstvo, gre počivat, ko pa se kar nekaj nepremičnin prodaja, takšnih in drugačnih?
(7.12.2020 ob 10:54)bk9105 Napisal: Tašča ti ne dovoli menjati oken, niti v zgornji etaži? Kakšni so njeni argumenti? Kakšen je odnos tvoje partnerice do svoje mame?
Za vselitev v enem letu od štarta gradnje z rušitvijo je potreben še kak dodaten euro, torej predvidevam, da kepo imaš, torej zakaj iz leta v leto čakaš da nekdo, ki ti je dejansko ožje sorodstvo, gre počivat, ko pa se kar nekaj nepremičnin prodaja, takšnih in drugačnih?

Oprosti, ne vem kdo si, in zakaj bi ti jaz to razlagal. Wink
Tukaj sem samo podal nekaj informacij glede TČ...
(7.12.2020 ob 10:25)MMaks Napisal:
(7.12.2020 ob 09:52)csamo001 Napisal: Pri +15 zunanje temperature ti gre 30 stopinj v radiatorje? Jebemtiš, kakšna hiša pa je to? Pri +15 nas večina lufta... A to ogrevaš 24/7 ali na urnike?

Ogrevam 24/7. Bajta je stara iz ´50-tih let, v sp. štuku je tašča, stara 86let , jo vedno zebeBig Grin  
Imam pa tako tudi sekundarno pumpo, ki jo krmili termostat, da v prehodnem času pri notranji temperaturi 23+ le to  ugasne , posledično se ustavi tudi TČ. Imam vezano preko 200l zalogovnika.
Jaz pa lahko zgoraj zaprem svoj razvod, ko so zunanje temperature že višje, tako da ni problema.  Dokler ne gre "počivat" ne morem nič. Tudi z zamenjavo oken in izolacijo bom moral počakati   Dodgy

Iskreno povedano, bi pa jaz, če bi imel kam iti za eno leto, bajto podrl in pozidal novo. Tongue

Kdo ti pa brani, da kupiš parcelo in sezidaš jutri hišo po želji? Še boljše na ključ, ne rabiš niti mrdnit.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi