PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ali TČ lahko dejansko segreje hišo na 22 ali 23 stopinj

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
m777
Imaš fasado?
ja
Mi smo v februarju lanskega leta, ko smo zalaufali protokol za sušenje estrihov dvignili temperaturo na 28 stopinj. Specifikacija hiše je spodaj.

Koda:
Specifikacija objektaunichr("58") - neto tlorisna površina 157 m2 v treh etažah - TČ zrak-voda MITSUBISHI PUHZ-SW100YHA+ HYDROBOX MZ - fasadaunichr("58") 29 cm modularc + 15 cm stiroporja - mansardaunichr("58") 30 cm volne - lokacijaunichr("58") okolica Domžal
Sam mislim ,da če v hiši ni prepiha(novo stavbno pohištvo), da se hiša ogreva kot celota, da ni v hiši mrzlih con, da je strop saj minimalno izoliran (10cm), da se ogreva brez urnikov(mogoče nočno znižanje ne izklop), da je samo fasada z ometom , bi 150 do 180 m2 neto ogrevalne površine ogrevala vsaka TČ Z-V med 10 in 12KW na radiatorje ali talno. Sam mislim ,da imajo težave tisti ,ki bi radi z izklopom in raznimi urniki delovanja še dodatno prihranili. Tu prihranka ni, ker zadeva najbolje deluje če se temperatura konstantno ohranja ,to se pa doseže z vremensko regulacijo, ne glede kateri energent uporabljamo.
m777 Napisal:imam tri ponudbe ;
DAIKIN8 kW+180 L BOJLER ZUNANJA ENOTAERLLQ008CVE
MITSUBICHI ZUBADAN mz8 +200L BOJLER ZUNANJA ENOTAPUHZ-SHW80VHA
HITACHI YUTRAKI S COMBI 7,5 KW Z BOJLRJEM ZUN ENOTA RAS-3WHVNP
ogrevam 140 m2 radijatorsko aklimat na 21 stopinj dnevno in nočno 19 stopinj
letos porabil 1500l kurilnega olja - poraba stare zaloge
prej pa porabil peletov povprečno cca 2700kg savinih peletov
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=11450&hilit=poraba+peletov&start=720">viewtopic.php?f=7&t=11450&hilit=poraba+peletov&start=720</a><!-- l -->
Katero TČ mi priporočate od zgoraj omenjenih oziroma ali so dovolj močne?
Poraba olja ni merodajen podatek. Lahko se preseravaš in kuriš na 25 C, lahko pa zmrzuješ pri 20 C.
Vseeno bi iz lastnih izkušenj z identično kvadraturo in porabo kurilnega olja svetoval 11 kw.
Napisal je:
Citat:ogrevam 140 m2 radijatorsko aklimat na 21 stopinj dnevno in nočno 19 stopinj
Sama poraba ELKO ni najboljši podatek, a če drugega ni, je vsaj za neko oceno....

Se pa strinjam s teboj, da bi dal močnejšo TČ (kar sem tudi že predhodno napisal)
jaz se ne strinjam. Poraba trenutnega energenta je najboljši podatek. Je edini podatek, ki upošteva navade stanovalcev in pa vse energetske napake hiše. Za oceno, poleg porabe energenta, potrebuješ še izkoristek kotla.
No, je najboljši podatek za strogi izračun. Je pa res, da če veliko porabiš za npr. kurilno olje, se ti potem ob novi TČ hitro dvignejo apetiti po ugodju.

Jaz sem se preselil v praktično pasivno hišo - prej živel na 20-21 stopinj, stroški ogrevanja visoki, nič luftanja, šparat in težit vsem...sedaj pa 23,5 stopinj v celi hiši, ker je tako majhna razlika v strošku ogrevanja (če bi spustil za stopinjo ali dve), da mi paše biti pri -10 v kratkih rokavih na kavču. :mrgreen:
Vprašanje je bilo: "Ali TČ lahko dejansko segreje hišo na 22 ali 23 stopinj?"

Moj sosed, upokojeni strojni tehnik, je strokovno ugotovil, da klima ali TČ pod nulo ne more greti in gre vse skupaj za nakladanje. Torej mu je potrebno verjeti.

Tako, da so vse debate odveč in je to temo treba zakleniti.
Poraba se lahko primerja samo v primeru če pride samo do zamenjave ogrevalne naprave v enakem objektu, vse ostalo je mimo. Tudi če se navade lastnikov spremenijo podatka ni več mogoče upoštevat.
kadotr Napisal:Moj sosed, upokojeni strojni tehnik, je strokovno ugotovil, da klima ali TČ pod nulo ne more greti in gre vse skupaj za nakladanje. Torej mu je potrebno verjeti.
povej ti njemu, da se mu "poserjemo" na strokovnost... :roll: :lol:
kadotr, to gre za sarkazem?
Če ti pomagajo kaj naš podatki ...
Ogrevanje hiše brez problema.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2070">viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2070</a><!-- l -->
Sarkazem? Ja,seveda! Zato pa je toliko nakladanja!

Sam se večinoma grejem z dvema "Daikin Climatizer heat pump" talno stenskima klimama, v največjem mrazu popoldne zakurim centralno kurjavo na lastna drva (ki so zame dražja od elektrike, ker moram plačati pomoč pri poseku, izvleku in cepljenju na klaftre, sam jih le razžagam in s Pasqualijem pripeljem domov). Zakaj še nimam TČ, je dolga, pa povsem logična zgodba...

Edini problem pri TČ ali klimah vidim v pravilni, strokovni izbiri naprav, dober mojster je nujen, pa nekaj rezerve v moči tudi. Pa rezervni način ogrevanja, prav pride tudi pri okvarah ogrevalnih naprav na druge energente...

Nepoučenih ljudi, pa tistih, ki verjamejo le čenčam, pač ne boš prepričal. Še naprej bodo verovali v strupene sledi avionov, pa v tiste "super" grelnike pod stropom...pa še kaj bi se našlo...

Tistega mojega soseda pa razumem: s svojim znanjem je ostal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, na kar je strašansko ponosen (ja včasih smo kaj znali, danes pa nobeden nič)...
Haha, kadotr, prav imaš, glede chemtrailsov tudi vsak kar verjame, da so v luftu, četudi je že 100 krat dokazano, da jih ni...

Sam imam odličnega monterja, tako da me ne skrbi, da bo zadeva na koncu koncev delala...
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi