hisamiha Napisal:TCO je mišljen tudi z začetno investicijo, ki je verjetno v primeru plinske naprave precej manjša. Torej dražji mesečni strošek plina bi v 20 letih porabil razliko med začetnim vložkom.
koliko je po tej tvoji oceni investicija v plin in koliko v TČ.
Za prvo ne vem, ker se sploh nisem zanimala, ker nimam možnosti. Ti pa lahko povem, da je mene kurilnica stala cca 4,5k€ (TČ, bojler in vse to zvezano), pa pustmo da mi sistem tudi hladi bajto. za ogrevanje, toplo vodo in hlajenje porabim cca 450€/leto. neznanka žal pa je: koliko časa bo sistem deloval in kolikšne stroške vzdrževanja bo imel. zaenkrat v 3. sezoni nič, ni pa za pričakovat najbrž, da jih ne bo. načeloma na grobo recimo, da stroškov ni, je pa treba nabaviti novo kurilnico 2x. bojler ostane stari in recimo še 4k€ za novo kurilnico. Investicija je torej na 20 let 8,5k€, poraba 10k€ = skupaj 18,5k€.
pri plinu pa: koliko je kurilnica, potem dimnik, potem dimnikar vsako leto ali koliko, potem omrežnina cca 9€/mesec oziroma 2160€/20 let, soglasja, priklop. poraba v primerjavi s TČ je kaka? življenjska doba pa kaka?
sem na kaj pozabila? sicer nobeden v zadnjem času, ki ga poznam, da je imel možnost za plin, ni šel v to varianto, interesantna je bila pa le enemu kuharju. sicer nisem spraševala, kaka je bila njihova računica - dejanska ali samo trend, ampak najbrž je nekdo kaj na papir vrgel. pa ker je tema primerna, lahko to naredimo tudi tu.