PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema pri izbiri TČ voda-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Danes pomerim dejanski premer luknje v sesalni vrtini, tako da bom 100% v katero smer potopne črpalke razmišljati (3" ali 4").
Sesalna višina je odvisna od zračnega tlaka in je max. na nivoju morske gladine pri temperaturi vode 4° ter znaša 10,33m.
Za vsakih 100m nadmorske višine se odšteje 0,12m, temperatura vode 10° pomeni 0,12m odbitka, upošteva se še izgube zaradi trenja v cevi (cca 15%).
V cevi je treba ustvariti vakum in zračni tlak, ki pritiska na gladino vode, potisne vodo po cevi navzgor. Če tlak ne more premagati te višine, je treba uporabiti potisno črpalko.
sassapo Napisal:Veliko krmilj ima izhod 1 - 10V katerega poljubno konfiguriraš (še Gorenje Aquagor)
Problem je v sami cevni črpalki, če ni luknja dovolj velika zanjo, ne pomaga nobena še tako veleumna žavba.
Saj obstajajo tudi 3" 3 fazne črpalke za različne moči, recimo Wilo TWU 3-0115 (in morda močnejša 0123 v tem primeru), frekvenčni kontroler pa mora biti pač posebej (lahko celo generičen).

Sam sem samo preletel navodila za Nibe 1255 in tam nisem videl nobenega analognega izhoda. Seveda sem ga lahko zato hitro spregledal.
3" črpalke imajo 3 x krajšo življensko dobo od 4", pa še dražje so. Če je v vodi veliko peska ima rotor 3" črpalke garantirano zelo kratko življensko dobo
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Filter po cca. 1 mesecu dela TČ v-v

Priložene datoteke
.jpg   Filter.jpg (Velikost: 234,14 KB / Prenosi: 1256)
Kaj pa je to modro?
Mal na ciano bakterije vlece, samo dvomim...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Vrtina ima zadosten premer za vgradnjo 4" črpalke. Sem govoril tudi z izvajalcem, ki mi je vrtino izdelan in pravi, da v zadnjem času vgrajuje le še 4" črpalke (zaradi enakega vzroka kot je bil tukaj omenjen - bolj trpežne).
Trenutno se odločam med:
- Nibe
- Gorenje
- Kronoterm

Svetujem ti, da se pozanimaš še pri podjetju Termo Shop. Najdeš jih na internetu.
Zelo pomemben je podatek, kakšna je potrebna količina načrpane vode, ki jo potrebuje črpalka za svoje obratovanje. Manjša je ta potreba, bojl varčna je lahko potopna črpalka.
Sicer v tej debati nisem zvedel nič pamentnega, sem pa pri Gorenejvih črpalkah zasledil podatek:pretok vode na strani vira oz. pretok vode na ogrevalni strani. Podatek za pretok na ogrevalni strani pomeni manj prečrpane vode.
Kateri podatke je potrebno uoštevat, ko načrtuješ kapaciteto potopne črpalke?
V PZI-ju so mi predlagali Grundfos 4" SP 1A-14 potopno črpalko, res pa je, da tam ni predvideno, da bi jo uporabil tudi za ostale stvari (kotlički, zalivanje, ...).
Dokler nisem prebal te teme sem mislil,
da je pasivna hiša + TČ VV najboljše, kar lahko imaš -kako sem se motil.
In to ti ,Migaj? Verjetno se hecaš!
Ne bi rad preveč smetil, ker avtorju teme žal ne morem pomagat,
je pa več kot očitno v primeru pasivne bajte izbira TČ VV -kjer zanjo niso idealne razmere, brca a v temo.

Jasno, da je Sasapo strokovnjak in poznavalec iz prakse, kljub vsemu sam na avtorjevem mestu ne bi lovil čim boljšega SCOP-a, pač pa solidno TČ, če že VV mora bit, za solidno ceno (vse skupaj s potopno itd na ključ).
Poraba bo namreč premajhna, da bi bilo tako zelo pomembno ali bo skupni SCOP 4 ali 3, glede na globino vrtine.
Sam bi bolj, kot čim višji SCOP, lovil zanesljivo delovanje za solidno ceno.

Je pa z on/off VV, kjer ni veliko placa na razpolago, eventuelno zahtevan zalogovnik dodatna težava.
Samo po sebi se pri pasivnih hišah in v podobnih primerih ponuja enostavna in cenovno dostopnejša rešitev 6kW inverterja brez zalogovnika z integriranim bojlerjem -avtor teme te pripombe ne rabi upoštevat.
... 6kW inverter zrak voda :wink:
1 ... 3 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi