PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna peč za vodno talno 250m2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ga ogrevanje ne štrom ne bo dražje prišlo, če bo ogreval samo v NT.
da, pardon, če sem bil nejasenWink

želel sem reči, da če elektrika (NT) enako greje in stane kot kurilec, potem je bolj smiselno rabiti elektriko, saj je el. peč lažja, manjša, bolj enostavna, ni rezervoarja.
še bolj pa šteje to, da ima višji izkoristek in jo (v mojem primeru) lahko postavim bližje porabi ter zmanjšam še prenosne izgube.
Uštel si se pri akumulaciji. 7cm estrihi bodo popoldne in zvečer že mrzli, če boš z ogrevanjem končal ob 6:00. Povprečno bo sobna temperatura sicer OK, bo pa precej nihala, in sicer bo ravno ponoči najbolj vroče, ko tega ne rabiš.

Pa še občutek toplote pri 21° v sobi je povsem drugačen, če so estrihi 21° ali pa 28°. Sem probal, pa ni OK.

Ogrevanje na NT se po mojem da le, če imaš ekstremno debele estrihe (kot @čojko) ali pa vsaj 2000L zalogovnik, ki ga na štrom greješ na ~80-90°C.
Razlike.med NT in VT je pa koliko ?
1,5centa? Al koliko ze.
Se splaca?
Točno 3,3c/kWh z DDV pri zadnji akciji GENi.
Med NT in VT se mi zdi kar pomembna razlika. Če bi grel v VT, bi najbrž dal lih ene toliko denarja kot sedaj za kurilca z vsemi izgubami.

Lahko za električno peč vzamem recimo 95% izkoristek ali tako nekako?

Hvala.
kaj pa priključna moč? Ne pozabi, da potrebuješ močnejše glavne varovalke, kar pa zopet stane, tako investicijsko kot obratovalno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
trenutno je priključek 3x20A.
ta peč ima sicer 3 grelce po 6kW, mislim, da bi za ogrevanje zadoščal eden.

najbrž ne smem enega priklopit medfazno, ker bo pregorel?
lahko dva vežem zaporedoma in ju priklopim medfazno?
Če greješ ponoči, potem ob predpostavki, da ponoči spiš, verjrtno ne rabiš več kot 3x20A priključne moči.
Sedaj npr. 14 ur ogrevaš s kotlom 29 kW, potem pa bi 8 ur segreval s 18 kW? Ali imaš sedaj močno predimenzioniran kotel ali pa te bo potem zeblo.

Po drugi strani pa- če ti bo 18 kW v 8 urah dovolj ogrelo hišo, potem bi ti jo tudi 6 kW v 24 urah. Ker imaš talno lahko pri TČ računaš na SCOP 3+ in potrebuješ tam 3 kW. Pri tako malih močeh so pa tudi cene TČ ali klim dokaj nizke.
Kakšni so pa stroški da grelce zamenjaš za 2kw? Klasični bojler grelec oziroma grelec pralnega stroja? 25 evrov po kosu?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://rezervni-deli.tehes.si/servis/grelec-za-bojler-artiston-2000w">http://rezervni-deli.tehes.si/servis/gr ... ston-2000w</a><!-- m -->
A je to sploh možno?
OK, če stopimo korak nazaj pa pogledamo dve opciji, ki sta na mizi

1.) olje, sicer v sosednji hiši. investicija je nič, poraba znana, zadeva funkcionira, gremo dalje

2.) električna peč. sicer jo imaš, stroški investicije so verjtno nekaj malega predelave v kurilnici, povečanje omrežnine na 3x25A vsaj, kurjenje v NT. K tem uprišteti, da se mrebiti ne bo dalo drugih stvari delati v NT, če ne bo ven metalo. pranje, sušenje, pomivanje. Ne vem, sej dnevno imam dve žehti, ampak vseeno za vikend in praznike pustim vse postleljnine, jakne in deke s kavčev ipd. bo dovolj za samo v NT - ne vemo, bo treba grelce menjati - tudi peč ni potem več zastonj za želen rezultat, da kurjenje ne bo DRAŽJE. ne cenejše, ampak vsa ta telovadba z x neznankami, da ne bo dražje.

meni je iz tega vidika izbira jasna. spet primer, kako so šenkane stvari na koncu najdražje. edino seveda, če so indici iz sosednje bajte in spodbude, da bi bilo fino pač kurilnico si zrihtat, potem pa brez pardona nekaj narediti. peč taka ali drugačna, treba neki...
fad Napisal:Med NT in VT se mi zdi kar pomembna razlika. Če bi grel v VT, bi najbrž dal lih ene toliko denarja kot sedaj za kurilca z vsemi izgubami.

Lahko za električno peč vzamem recimo 95% izkoristek ali tako nekako?

Hvala.
Če imaš peč znotraj toplotnega oboja stavbe, potem je izkoristek elektrike točno 100%, nič več in nič manj.

fad Napisal:trenutno je priključek 3x20A.
ta peč ima sicer 3 grelce po 6kW, mislim, da bi za ogrevanje zadoščal eden.

najbrž ne smem enega priklopit medfazno, ker bo pregorel?
lahko dva vežem zaporedoma in ju priklopim medfazno?
Odvisno kako so vezani zdaj, so v zvezdo ali trikot? Če so v trikot, potem je itak že priklopljen vsak na medfazno.
Če so pa trenutno v zvezdo, daš lahko 2 zaporedno in na medfazno. Moč teh dveh grelcev bo potem cca. 9kW oz. za odtenek več. Tok na fazo pa bo 22A namesto 26A če bi 1 priklopil fazno.
Da, sedaj je kotel močno predimenzioniran, ker je stara hiška (za katero je bil ta kotel nabavljen) jako ješčaWink

Hvala.
Ne smeš pozabiti da ime elko dimnikarja, pa tudi servis peči je najverjetneje pogostejši kot pri elektru.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi