PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Težave elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pac zbiram informacije in potem probam vse na svoje roke, 2 frenda stromarja pravita da je presvoh varovalka, drgac pa itak kle ni nobenga strom majstra da bi podal ksn pamtn odgovor.
Če pa tvoji frendi nimajo 5 min časa, pa pove vse ? še posebno v kombinaciji na tvoj zadnji post.

Priporočam da zamenjaš svojega hišnega električarja.
darjaaa Napisal:Pac zbiram informacije in potem probam vse na svoje roke, 2 frenda stromarja pravita da je presvoh varovalka, drgac pa itak kle ni nobenga strom majstra da bi podal ksn pamtn odgovor.
Če bi malo bolje opisal, kaj ti pravzaprav izklaplja, bi bil morda kakšen odgovor več.
Očitno imaš ti še nek dodaten limiter, ki ga lahko vklapljaš nazaj?
Sicer pa tisto zategovanje in menjava kablov nima kakšne hude veze, če ti ven meče zaradi preobremenitve. Torej natančno opiši komplet vezevo od števca in pancerk naprej, še bolje pa da ti pride to pregledat in premerit kvalitetni električar.
Bolj kot to berem, bolj se mi zdi, da mu izklaplja FID in ne limiter
Tudi jaz sem na to pomislil, vendar po njegovi izjavi:
Citat:po resetiranju v zunanji omarici,pride elektrika nazaj
izgleda kot, da mu dejansko izklaplja tarifni odklopnik v števcu. Verjetno pa ima res FID in mu ta izklaplja. Zato je za njegovo dobro še bolj pomebno, da si da strokovno pregledati inštalacije.
hvala za odgovore, nisem mislil nič slabega, pač za moje pojme nima vsak štromar tok časa, da bi še na forumih visel...no ne vem,
fora je v tem da se gre za vikend in nisem tam, elektriko je vezu sosed električar, nato sem sam priključil še eno dodatno B16 Eti varovalko posebej za klimo.

Najbolj čudno je pa to da sploh ni Fid stikala?? torej je direktno vezano na zun.omarico (direktno nasporti notranje omarice je zunanja, torej max 1m razlike) in tam je ta tarifni odklopnik ki odklopi v primeru preobremenitev ali pa kot je že en napisal da tudi zazna napake v napeljavi?

Vsekakor bo treba dati fid stikalo in pol naprej, ampak verjetno to ne vpliva na preobremenitve.
Ali bi moralo najprej v Fid izklopit in ne "limitator" to ne vem.
Madonca, če je odklopnik v zunanji omarici, ki je pod vzdrževanjem elektra, kliči že enkrat na elektro in naj ti poštimajo, da bo zdržalo priključno moč, ki jo plačuješ.
sem že klical in pravijo da bo treba povečat priključno moč torej na 8kw, pa u pm kaj ma lahko klima 3x močnejši zagonski tok, na koncu pa še to ne bo dovolj in bo treba it na trofaznga.
Če bi prilepil tri slike bi bilo verjetno že zrihtano, tako se pa o bučah pogovarjamo. Wink
Saj te nočem žalit, vendar si res ena trma. Kako lahko imaš takšno mnenje?
Citat:hvala za odgovore, nisem mislil nič slabega, pač za moje pojme nima vsak štromar tok časa, da bi še na forumih visel
Kar poglej koliko časa se ukvarjamo s tabo in očitno ne prebereš ali pa ne razumeš kaj ti svetujemo. Forum pač ni orodje s katerim bi daljinsko popravljal el. inštalacije, kot to lahko storiš n.pr. z računalnikom.
Citat:fora je v tem da se gre za vikend in nisem tam, elektriko je vezu sosed električar, nato sem sam priključil še eno dodatno B16 Eti varovalko posebej za klimo.
Torej sta inštalacijo delala že dva, najprej si trdil, da si jo izdelal sam.
Citat:Najbolj čudno je pa to da sploh ni Fid stikala?? torej je direktno vezano na zun.omarico (direktno nasporti notranje omarice je zunanja, torej max 1m razlike) in tam je ta tarifni odklopnik ki odklopi v primeru preobremenitev
Glede na to trditev je potem res nekaj narobe s tarifnim odklopnikom. Prav zardi tega je priporočljivo, da si dobiš verodostojne meritve od pooblaščenega merilca in jih predložiš elektrodistributerju. Mogoče ne veš, vendar če je napaka v tarifnem odklopniku, lahko za škodo tožiš elektodistributerja, ker se je s pogodbo o priključitvi na električno omrežje obvezal, da ti bo omogočal razpolagati z vso plačano priključno močjo. Moraš pa seveda dati pisno reklamacijo.
Citat: ali pa kot je že en napisal da tudi zazna napake v napeljavi?
To ni res.
Citat:Vsekakor bo treba dati fid stikalo

Priporočam
Citat:Ali bi moralo najprej v Fid izklopit in ne "limitator" to ne vem.
Izklop limitatorja (tarifnega odklopnika) in FID stikala nista v nikakršnem razmerju. Pri stiku faze na ozemljene dele inštalacije vedno izklopi FID. Pri kratkih stikih med fazo in nulo pa mora najprej izklopiti varovalka oz. inšt. odklopnik v tokokrogu, če ta ne izklopi potem odvisno od jakosti toka kratkega stika izklopi predvarovalka limitorja, ki jo mora zamenjati elektrodistribucija šele nato limitor.
Smisel limitorja je, da izklopi v primeru preobremenitve (ki še ne povzroči pregoretja predvarovalke) v času 90 s in ga lahko potem sam vklopiš nazaj.
Si me med mojim pisanjem prehitel.
Citat:sem že klical in pravijo da bo treba povečat priključno moč torej na 8kw, pa u pm kaj ma lahko klima 3x močnejši zagonski tok, na koncu pa še to ne bo dovolj in bo treba it na trofaznga.
Povečanje priključne moči pomeni dodatne mesečno perminentne stroške, zato te bo res prišlo ceneje, če dobiš kvalietnega električarja, da ti vse pregleda in uredi.
P.S. Tudi @arbajter me je prehitel, ima pa podobne pomisleke kot jaz.
@darjaaa :
Pac zbiram informacije in potem probam vse na svoje roke, 2 frenda stromarja pravita da je presvoh varovalka, drgac pa itak kle ni nobenga strom majstra da bi podal ksn pamtn odgovor.

S tem postom če drugega ne, si pošteno brcnil v temo. Na tem forumu je kar nekaj štromarjev, ki vedo, kako se dela ta posel. In tudi vsi so ti poskušali podati kolikor toliko razumljivo rešitev tvojega problema. Na žalost pa je res tudi to, da se preko telefona kakor tudi preko foruma ne da problema rešiti fizično, saj veš, odklopiti, priklopiti drat ali napraviti ustrezno meritev. Jaz vidim problem drugje. Praviš, da zbiraš informacije in potem sam sprobavaš rešiti problem, katerega (morebiti) niti ne razumeš. Zatorej pokliči pravega električarja, pa ne onega, ki je dvakrat nekje malical z električarji in potem misli, da je že postal električar. Seveda ga bo zelo verjetno potrebno plačati. Bo pa vsaj mir potem.

Pa še nekaj o zagonskih tokovih : elektro motorji ( tvoja klima ga tudi ima, pa ne od kavnega mlinčka) imajo zagonske tokove lahko v desetkratni vrednosti nazivnega toka. Boš sedaj morebiti bolj razumel problem, mogoče bo šlo celo brez pm.

Za na konec: morebiti imajo zate štromarji čas tudi dopoldan, med delovnim časom, ali pa se meni to samo dozdeva?
Fora je v tem da on misli da štrom k voda. Mal zategneš pa drži. Problem je ker je tok, napetost... abstraktna zadeva in ni viden s prostim očesom. Zato se uporabljajo inštrumenti. Ker pa nimaš inštrumentov ne moreš ama-nič.
Upam da sedaj razumeš vsaj približno kako se lotiti problema.
Klima je nova? ker meni 2.5 kwh klima še nikoli ni potegnila več kot 10A, ob +7C pa kuri cca max 300w in prav počas štarta recimo 2min od 0W do 300W, katera firma klime je ? ...
Te uganke ki nam jih daješ po drobtinicah, dobivaš tudi odgovore po drobtinicah :mrgreen: Samo res foto-aparata nimate ali štedite slike.
Klima je nova, zmontiral jo je klimar, je pa firme Gree lomo 2,5kw.
V vsakem primeru je 6kw za celo bajto premalo... torej je jasno kaj bomo naredili.
Meritve bi bile tudi pametne, spet vprašanje, ker če vsak pravi da je treba povečat pol je res neki na temu.
Kaj pa vi kašne obračunske moči imate?
Citat:ker če vsak pravi da je treba povečat pol je res neki na temu
Tole je debata ob šanku in kao najlažja rešitev, katera pa ne odpravi vzroka. :wink:
Zadeve si se lotil na način, če guma na avtu pušča, je ne bom zaflikal, ampak bom kupil gumo za traktor, bo ziher dobro.
Bog pomagaj, ampak vse skupaj me vedno bolj spomija na "A je to varianto". Precej pametnih nasvetov je že bilo danih, tudi Arbajter in Mirator med zadnjimi sta se potrudila, ampak očitno je težko prepričat prepričane. Ne vem kako si sploh dobil štrom na vikend (meritve očitno niso bile narejene), ne vemo niti nič pametnega o priključnu moči, skratka nič.
Srčno upam da ne bom v kratkem bral "zaradi napake v električni napeljavi zgorel vikend", da na slabšo varianto sploh ne pomislim.
LP,
Samojed
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi