PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Rekonstrukcija ostrešja, izolacija mansarde

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predvidevam da bo to rešila kvalitetna parna zapora na notranji strani ob seveda kvalitetni izvedbi...
Predvidevaš napačno... Najdi podatek o paropropustnosti izolacije.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Žerjavar Napisal:
Citat:mislil sem, če je potrebno zaradi prepiha v izolacijo, če se jo daje na zunanjo/hladno stran. Naredim npr. konstrukcijo iz moralov, podeskam, dam pp folijo, nato pa izolacijo do parne zapore na topli strani (sledijo deske, gips).
Kje bi to delal (zagatna stena, poševni strop, ravni strop)?

na hladni strani zagatne stene.

Citat:Ta izolacija je položena nad stropom obstoječe bivalne mansarde, tole podstrešje je špica (nad mansardo) v katerega bodo vodile stopnice, gor pa dve dodatni sobi.
Težko razumem. Ali bo nad obstoječo mansardo narejena še ena mansarda (stopnice + 2 sobi)?

tako je, iz mansarde v podstrešje/ špico vodijo stopnice v 2 sobi.

Citat: ali je neka opazna razlika v udobju,
Kaj vse sestavlja udobje? Super duper izolacija, kot sem že zapisal, vpliva na višino prostora in ceno. Za kakšen drugi vpliv ne vem.
Citat:umaknjeni kolečni zid, kot zagatno steno za izolacijo, da ne bo lezla dol.
Katera izolacija bi kam lezla?

volna v zagatni steni, če jo je cca 40cm, ali se posede zaradi lastne teže?

Funkcija zagatne stene je zmanjšanje površine tal na le uporabno površino mansarde.

Citat: cimi82:
Opažam, da večina oz. vsi zelo nasprotuje kakršni koli izolaciji nad spiravci .
Ne vem, da bi kdo nasprotoval izolaciji nad špirovci - tudi izolacija med morali na šprovcih je izolacija nad špirovci.

Problem pri izolaciji tipa termotop, .... je lahko pri pritrditvi kontraletev na špirovce. Pritrdilni vijak gre skozi "mehko" izolacijo in je zaradi poševnine strehe obremenjen na upogib. Izvedba mora biti striktno po trdnostnem izračunu vijakov. Tu ni splošnega pravila. Lahko je v naprej narejenih več primerov glede na debelino izolacije, naklon strehe in pričakovano količino snega. Ali ima kdo od izvajalcev narejene tovrstne izračune?
Izolacijo daj vsaj 0.35 pa se ne bo sama posedala. 040 pa zna (sploh v kakšni steni) precej past skupaj (beri, zgoraj 30cm luft čez eno leto Smile )
Zakaj, a to velja za vse volne? Kako pa to preprecis?
Za katere velja je napisal. Kako preprečiš pa tudi (oz. katero kupiš...)...
Ni mi jasno zakaj je razlika, sploh ob omenjenih 30cm.... ce dam 40cm izolacije, da po enem letu pade na omenjeno.
damjanb,
lažje je delati z stekleno volno tipa "SF....". V kolikor boš samo položil, ti položi in basta-pika.
Je pa manj izolativna. Smo že predebatiral te zadeve. Big Grin
Lep pozdrav
damjanb Napisal:Ni mi jasno zakaj je razlika, sploh ob omenjenih 30cm.... ce dam 40cm izolacije, da po enem letu pade na omenjeno.
O posedanju steklene volne - filca v roli (npr. Ursa, Isover) si dajmo nekaj razčistiti. Proizvajalec pri pakiranju filc stisne v razmerju 3:1, kar pomeni, da po polaganju le-ta "kipne" na nazivno debelino. Volna je trajnoelastična!!! Posedanja v smislu manjšanja debeline NI. Velja za horizontalno polaganje, ker pri večjih naklonih, ali celo vertikali, prihaja do drugačnih obremenitev vlaken in lastna teža pri večji višini naredi svoje. Samo takrat. Zato se pri taki zahtevi izolacije uporabljajo plošče večje gostote in s tem nosilnosti.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Razumem, pri kolencnem zidu torej gostejso volno v ploscah, po posevninah pa sf ipd filc.
Hvala
SF je 0,035. Ki nima težav niti pri pokončni postavitvi s posedanjem... Težave ima 0,040 volna (tudi pri horizontalni položitvi, čeprav uradno ne)...
Razumem, vse volne ki imajo nizko lambdo imajo nizko posedanje. Znamka ni vazna.
Hvala
firefly Napisal:SF je 0,035. Ki nima težav niti pri pokončni postavitvi s posedanjem... Težave ima 0,040 volna (tudi pri horizontalni položitvi, čeprav uradno ne)...
Da malo osvežim svoje znanje, saj sem, nenazadnje, bil prvi pogodbeni kupec Urse (takrat še Krke Novoterm). Prvih osem let poslovanja tudi po prometu... 8). V proizvodnji bil mnogokrat, tehnologijo poznam. Slična je proizvodnji sladkorne pene, ki se pobrana na palčko prodaja na sejmih. Razlika je le v materialu, saj iz stopljenega stekla nastajajo, skozi hitro vrteči se rotor, dolga in zelo tanka steklena vlakna, ki ustvarijo stekleno volno. Dolžina vlaken daje volni elastičnost, lomljivosti praktično ni. Steklo ima dooolgo življensko dobo. V proizvodni liniji se volni pri izdelavi plošč ob stiskanju dodajajo smole, da ostane nazivna debelina. Večja je gostota vlaken, trša je plošča. V kolikor bi vezivo sčasoma spustilo, bi se plošči povečala debelina. In ne obratno!
Pri proizvodnji filca je veziva zelo malo. Zato ločimo lahki in težji filc. Ocenjuje se teža po m3. Uporaba je odvisna od namembnosti izolacije, izbira je pestra. Tako težji filc res nima težave s posedanjem do neke manjše višine, recimo dveh širin. Višje si nebi upal.
Filc v roli lahko s svojo težo obremenjuje prah, ki se ga v mnogih letih nabere kar lepa količina. Zato je moja ideja prekritja izolacije s steklenim voalom - vrtexom naletela na plodna tla in vidim, da se kar koristi :wink: .
A sem že omenil, da je zame ta anorganska, nehigroskopična, trajna in negorljiva izolacija,... najboljša izbira za mnoge sisteme :wink: ? Samo tam, kjer je nevarnost izlitja vode (estrihi, ravne strehe,...) ne priporočam nobene vlaknate izolacije.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Ja, točno tako. Uradno. Uradno so vse volne stabilne. Neuradno pa... Večina podstrešij ki sem jih videl s 0,040 (in 0,044) volno so bila posedena. Iz 20 na 15cm recimo. Nekatera več. Ne verjameš ne? Tudi prodajalec ni verjel da se 10cm 0,040 volna "dvigne" na 5cm ob odprtju. Dokler nismo odprli 5 bal v njegovem skladišču. Potem je dal gratis enako količino (in smo dali dvojno količino, BTW ta prodajalec 0,040 voln ne drži več na zalogi). Kot test sem eno balo razdelil na 2 dela, več ali manj je bila cela bala na 5-7cm, polovico bale sem pustil, drugo polovico sem "raztegnil" na 10cm. Po 2 tednih, ste bile obe polovice na 5-7 cm Wink

Izpostavil bi samo Isover 0,040 volno. Naj bo reklama. Me ne briga. EDINA 0,040 volna ki bi verjel da se ne bo posedla. in njihova 0,032 volna se iz deklariranih 16 dvigne na 20-22cm, 0,035 pa iz 16 na 18-20cm... Problem? Včasih res Smile

BTW ursa ima volno za predelne stene. (verjetno tudi drugi 0,040 in 2x62cm v bali). Super za delo. Odpreš, odrežeš celo višino in položiš. Bo ostala? Nope... Se stisne iz 10cm na 8, nobene opore od strani in počasi drsi navzdol... Čeprav URADNO je 100 % da bo ostala kot jo položiš... uradno...

Za 0,035 navadno volno (vseh proizvajalcev), se upam trditi da se tudi ob navpični "položitvi" v predelno steno ne bo premaknilo nikamor. Se "ušprajca" v stranske stene IN je dovolj trda da drži sama sebe...
Pozdralvjeni mojstri

Berem, berem in sem kar malo zmeden. Kot vsak tudi jaz želim imeti dobro narejeno, da kasneje ne bi obžaloval česa (predvidevam, da se bo v vsakem primeru nekaj našlo).
Letos jeseni imam plan, da si doma začnem ustvarjati mansardno stanovanje . Sedaj je streha gola les+kritina. Sedaj pa, ko raziskujem kaj je tista TOP kombinacija glede IZOLACIJE..
Plan in želim si zaradi nizkega kolenčnega zidu na eni strani, da se bi naredi frčado KAKŠNO IZOLACIJO nad frčade, ki ne bodo takega nakolna kot sedaj streha, se razume bolj ravna.
Na delu strehe kjer ostane naklon obstoječ imam željo, da se z samo izolacijo ne gre bolj v mansardo-prostore kot je le to nujno potrebno se pravi za debelino gips profila ( 50 ursa SF34)+parna ovira+zoalcija med špirovci (120 ursa sf34)+prečne letve+ursa sf34(izolaciaj odvisna od letev)+paroprepustna filija+vzdolžne letve+letve za kritino +krtina ...kaj poročete na to?
Zakaj ursa - ker jo lahko dobim za dobro ceno..
Sam sem se najprej nagibal k ploščami za nad špirovce kot so gutex, termotop ali od bramaca ampak nekateri zagovarjajo nekateri pač ne. Seveda razlika je tudi finančno ampak če to premaga bivanje v protosrih in če se že spravljam v ta projekt želim da mi bo najbolj udobno.

HVALA ZA PREDLOGE IN POPRAVKE
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi