PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TC (zemlja/voda) in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vincent Napisal:
Merlin1 Napisal:Ker vse inverterske Tč pri takem načinu ogrevanja gredo na 100% in tik pred izklopom zmanjšajo moč, zaradi prenihaja...

To pa ne bo držalo. Inverterca gre na 100 % predvsem pri gretju SV. Če gre za ogrevanje niti blizu 100 % ne delajo...jo enostavno slišiš po hrupnosti zunanje enote.
Tu se motiš.
Delajo po integralu, če ne ogrevaš konstantno imaš veliko odstopanje od željene temp. vtoka. V teh pogojih gre na 100%, preden doseže temp. vtoka pa zmanjša moč. Še slabše je če je regulacija regulira z notranjim vplivom, potem je izračunan vtok še višji sledi..... Sicer pa bi videl če bi to tvoja regulacija znala prikazat.
Žiga Napisal:@Tone
Zakaj pa bi to pravzaprav počel oz. kaj so prednosti takšnega početja?
Na ta način se brez vsake avtomatike zagotavlja razmeroma stabilne temperature ne glede na moteče dejavnike kot je recimo sonce, krušna peč...
Citat:To pa ne bo držalo. Inverterca gre na 100 % predvsem pri gretju SV. Če gre za ogrevanje niti blizu 100 % ne delajo...jo enostavno slišiš po hrupnosti zunanje enote.
Citat:Tu se motiš.
Delajo po integralu, če ne ogrevaš konstantno imaš veliko odstopanje od željene temp. vtoka. V teh pogojih gre na 100%, preden doseže temp. vtoka pa zmanjša moč. Še slabše je če je regulacija regulira z notranjim vplivom, potem je izračunan vtok še višji sledi..... Sicer pa bi videl če bi to tvoja regulacija znala prikazat.
Confusedhock:
tud men ni jasno,kaj Merlin hoče povedat Confusedhock: Idea Arrow

Res, da je govora o talnem gretju, ampak jaz modulacijo na moji nisem videl pri gretju bajte več kot 50% pa tolanskega decembra, ko je zjutraj bilo -7 bajto je pa moralo segret ob 05h iz 20.2 na 21.5° zračunan vtok je bil trenutno 42,5° ko je doseglo v prostoru željeno T je kompresor delal konstantno na 16% izračunan vtok malo nad 37° ...........pri meni še za gretje SV ne gre več kot 60% pa še to za kratek čas, lepo pade na 16% in zadnjih 20 minut tako dela...

Merlin1 Napisal:Še slabše je če je regulacija regulira z notranjim vplivom, potem je izračunan vtok še višji sledi..
meni najbolje 50:50
in minimalni vtok 33° Raje vidim, da preseže zadano notranjo T in vse skupak ugasne, kot da "melje" tam na 29-30° ker od tega na radiatorjih ni nič...
Merlin1 Napisal:Tu se motiš.
Nič se ne moti. On jo ima, ti je pa izgleda še videl nisi, ker ti je izpod časti. Pa zelo enostavno lahko pogleda in na displeju vidi s kako močjo deluje.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pustimo začetno špico ko se zažene in dokler ne doseže želene temp vtoka...pa še to je zagon z vidika moči koračno proti maksimumu.
A želeno temp. vtoka...vsaj pri meni običajnih 30 stopinj...doseže kot keks in zato deluje daleč stran od maksimuma pa se mi estrihi vmes kar precej nahlajajo (2 kratni vklop tč pozimi, zdaj enkrat dnevno).
O čem drugem pa je bilo govora, kot o tem?
Moja črpalka kaže neke procente. Upam, da so pravi. Jutri zjutraj po nočni redukciji dežuram ob vklopu in poročam.
@Tone, zakaj brez avtomatike? Če je -10 mora biti temperatura estriha višja kot če je +5°C. Torej potrebuje neko avtomatiko. In zakaj bi bil tak sistem bolj neobčutljiv na moteče dejavnike, kot je sonce? Z nižjo temperaturo res estrih lahko bolje blaži sončne dobitke, vendar pa lahko z izklopom nekaj ur pred nastopom sonca dosežeš še nižjo temperaturo estriha, če imaš npr. avtomatiko nastavljeno tako, da zjutraj izklopi toplotno črpalko, za npr. 6 ur oz. dokler temperatura drastično ne pade.
xavi Napisal:Moja črpalka kaže neke procente. Upam, da so pravi. Jutri zjutraj po nočni redukciji dežuram ob vklopu in poročam.
Naredil sem test, ki sem ga včeraj obljubil.
Pogoji delovanja.
Zunanja temp. 9,6 C
Notranja tem. 20,6 C
Zahtevana notranja tem. 22,0
Začetek testa:
-zahtevana temp. vtoka 39,8 C - modulacija 16%-trenutna poraba 1 kw.
Črpalka ima mehki zagon kompresorja, kar traja 4 minute (lahko se poljubno nastavi). V tem času se zgornji podatki ne spremenijo.
-po štirih mininutah se začne modulacija dvigovati, po cca. 10-15 minutah je prišla do 75 % in 3,9 kw trenutne porabe. V tem času je dosegla ciljno temp. 39,8 C in modulacija je začela počasi padat. Celotni ciklus do ponovne 16% modulacije je trajal cca. 35 minut, skupna poraba 1kw.
Verjetno bo v težjih pogojih delovanja modulacija narastla tudi na 100%, vendar to se ne zgodi v trenutko in takrat ko doseže zahtevano temp. vtoka, začne moč takoj zmanjševati.
To je vsa umetnost inverterskega delovanja. O taktiranju, ki ponavadi temu sledi, pa je bilo prelitega že mnogo črnila.
To imaš radiatorje?

Pri talnem je zadeva še bolj dušena in dlje trajajoča..ker je temp. vtoka pošteno nižja, ker je zadaj velika masa estriha, da TČ dlje časa deluje predno se vse skupaj stabilizira.
Ker segrevati vodo za 5 do 7 stopinj pri tako nizki temperaturni osnovi (okoli 30 stopinj) TČ tudi slučajno ne potrebuje vse razpoložljive moči.

Jaz že ko grem mimo TČ vem ali segreva SV ali ogreva... je v delovanju razmeroma kmalu po vklopu, nekje vmes ali je bolje da jo izklopim ker dobesedno zabušava...
Dejstvo je, da pri talnem zaradi nižje temp. vtoka in manjših nihanj temp. ogrevalnih prostorov, je modulacija še dosti nižja. Sam imam radiatorje.
Tudi jaz točno vem, kdaj se segreva sanitarna voda, kdaj pa centralna. Ni potrebno hodit v klet.
Ne vem, ce je se aktualno, ampak ravnokar sem 'ujel' mojo TC pri ogrevanju SV. Kot se vidi iz priponke, dela na 16% modulaciji, DV je skoraj 49 Celzija in glede na videno, bo zrastlo do max. nekje 54 stopinj pri isti modulaciji in to bo pocelo dokler bojler ne bo ogret na 40 stopinj (zaradi napacnega senzorja pri meni to dejansko pomeni 45 stopinj, taksno je odstopanje med izmerjeno in dejansko temperaturo - moram uredit, ampak ker dela, sem pozabil). Histerezo imam nastavljeno 7 stopinj. Je pa res, da ko pricne z ogrevanjem SV ali prostorov, modulacija polahko narasca do nekje 45% (vec se nisem videl), nato se ustali in kmalu pricne padati in se ustali na minimumu (16%).

Drugace trenutno vse bp, vcerajsnja celodnevna poraba za ogrevanje hise (22 stopinj) in SV je bila 7.8 Kwh, prejsnje dni je bilo se malenkost manj. Zaenkrat zelo zadovoljni Smile

Priložene datoteke
.jpg   tc-dhw.jpg (Velikost: 102,87 KB / Prenosi: 877)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
vincent Napisal:To imaš radiatorje?

Pri talnem je zadeva še bolj dušena in dlje trajajoča..ker je temp. vtoka pošteno nižja, ker je zadaj velika masa estriha, da TČ dlje časa deluje predno se vse skupaj stabilizira.
Ker segrevati vodo za 5 do 7 stopinj pri tako nizki temperaturni osnovi (okoli 30 stopinj) TČ tudi slučajno ne potrebuje vse razpoložljive moči.

Jaz že ko grem mimo TČ vem ali segreva SV ali ogreva... je v delovanju razmeroma kmalu po vklopu, nekje vmes ali je bolje da jo izklopim ker dobesedno zabušava...
Pri talnem ogrevanju bo modulacija bolj narasla zaradi večjega odvzema. Talno deluje kot zalogovnik in ima zato večji odvzem.
Poldee Napisal:Histerezo imam nastavljeno 7 stopinj. Je pa res, da ko pricne z ogrevanjem SV ali prostorov, modulacija polahko narasca do nekje 45% (vec se nisem videl), nato se ustali in kmalu pricne padati in se ustali na minimumu (16%).
Popolnoma enako kot pri meni_če se ne motim, maš ti Lanterma in samo zgornji izmenjevalec povezan, da segreva SV, jaz imam starega TVT (povezan preko obeh izmenjevalcev)predhodnik lanterma)) in je na spodnji meji uporabnosti. Tukaj na forumu pravijo (mislim, da "Turbo") da ko segreva SV mu dela cel čas segrevanja na 100% in tako tudi ugasne.
Zanimivo je, da "slab" bojler za cikel gretja SV porabi enako ali celo manj, kot dober bojler, le čas segrevanja je bistveno krajši...
1 ... 3 4 5 6 7 ... 15 Pojdi na stran 
Iskanje po temi