PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperator v srednje izolirani hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Vodna para pa se zaradi temperature kondenzira na steni in prehaja na drugo stran
Ta primer sem že zgoraj predvidel in pokazal, da zmanjšuje izkoristek izmenjave toplote. Tega ne bi jemal kot reklamo za "entalpično kocko".
Nimam časa - sem v penziji!
Mislim, da Žerjavarja ne bomo uspeli prepričati. Ostali pač to prednost entalpične kocke občutimo na boljši vlagi pozimi. Pri nas se vlaga ni spustila pod 45% in je cel čas nihala nekje okrog 55%. Rekuperator je delal 24/7. Kolegu, ki ima pa navadno kocko, je uspelo spraviti vlago pozimi celo na 7% in potem si je nabavil tri vlažilce zraka, ker so se posledice že začele kazati na parketu. Sedaj mi pa naj nekdo upraviči tako naložbo. Žerjavar mogoče?
Citat:Sedaj mi pa naj nekdo upraviči tako naložbo
Imam občutek, da imaš več teorije in prakse o prezračevanju kot jaz. Na vlažnost zraka v prostoru vpliva niz činiteljev. Po občutku bi rekel, da se v zimskem času pri "entalpični kocki" vrača (znatno) manj kot polovica izhajajoče vlage. Če prezračevanje brez vračanja vlage povzroča suh zrak v prostoru, bi kar rekel, da je premočno - nepotrebno trošenje energije. Sem nedavno nekje na tem forumu zapisal, da ima človek v absolutno zaprtem prostoru, v začetku idealno razmerje atmosfere, najprej težave z preveč vlage, šele nato z preveč CO2 in pomanjkanje kisika.
Citat:Mislim, da Žerjavarja ne bomo uspeli prepričati
Ni me treba prepričati v upravičenost rekuperatorja. Se z njim strinjam, ga priporočam če "šparamo" toplotno energijo. Sem samo izrazil dvom v njegovo vračanje izstopajoče vlage. Prepričajte me v to. Pa prosim ne samo z razmerami v prostoru z ali brez rekuperatorja - po takem principu so nekoč mislili, da miši nastajajo iz umazane cunje v kotu sobe.
Gledal pri berghausu to pred parimi dnevi, pa ima zabetonirano vlago skozi celo leto na okol 50%. Pozimi rabiš vračanje vlage, poleti pa klimo, da razvlažuješ presežke. Čista fizika.
Žerjavar Napisal:Prepričajte me v to. Pa prosim ne samo z razmerami v prostoru z ali brez rekuperatorja - po takem principu so nekoč mislili, da miši nastajajo iz umazane cunje v kotu sobe.
Brez zamere Žerjavar, saj spoštujemo mnenje vsakega, ampak tukaj moraš verjetno sam sebe prepričati, če hočeš verjeti Big Grin
Ničkoliko študij je bilo že narejenih od takih malo manj znanstvenih do takih malo boljših. Če te zanimajo detajli, sem na netu zasledil eno zelo dobro študijo, podkrepljeno s teoretično osnovo iz fizike, konkretnimi eksperimenti ter vsemi matematičnimi izračuni in sicer Effectiveness Correlations for Heat and Moisture Transfer Processes in an Enthalpy Exchanger With Membrane Cores [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ewpunichr("46")rpiunichr("46")edu/hartford/~pastor/MEP/Other/References/Enthalpy%20Exchangerunichr("46")pdf[/url]
Citat:sem na netu zasledil eno zelo dobro študijo
Hvala za povezavo. Bom ob priliki skušal iz tega kaj koristnega izluščiti. Malce dvomim v dober uspeh - moja angleščina je na psu, google prevod za take članke pa je še slabši.
Ali lahko poveš, koliko % izstopajoče vlage se skozi izmenjevalec(membrano) vrača nazaj v prostor pri nekih običajnih zimskih pogojih.

Ali je izraz "entalpična kocka" prevzet angleški izraz - zakaj se ne uporabi domač, tudi laikom razumljiv izraz "izmenjevalec toplote"?
Žerjavar Napisal:Ali lahko poveš, koliko % izstopajoče vlage se skozi izmenjevalec(membrano) vrača nazaj v prostor pri nekih običajnih zimskih pogojih.

Ali je izraz "entalpična kocka" prevzet angleški izraz - zakaj se ne uporabi domač, tudi laikom razumljiv izraz "izmenjevalec toplote"?
Različni proizvajalci imajo različne membrane tako da je uspešnost prenosa vlage predvsem odvisna od proizvajalca membrane in bi jo morali navesti sicer je pa tudi odvisna od ostalih parametrov vstopnega/izstopnega zraka, temperature in relativne vlažnosti enega in drugega.

Entalpija žal nima slovenskega prevoda, saj jaz ga nisem zasledil. Se pa generalno strinjam s tabo, kar že poudarjaš od začetka, da bolj če je učeno in tuje ime, lažje ga je prodati Big Grin
Citat:da je uspešnost prenosa vlage predvsem odvisna od proizvajalca membrane
Očitno poznaš podatek, pa nebi reklamiral proizvajalca. Sem rekel pri nekih običajnih pogojih = neka običajna membrana. Saj se ne gre za neko točnost. Rad bi vedel, ali so me občutki varali, ko sem zapisal, da
Citat:vrača (znatno) manj kot polovica izhajajoče vlage
Za izmenjevalec od NOVUSa 300F piše, da jevračanje vlage do 60%.

Ker me zanima celotni toplotni izkoristek, sem se malo poigral z izračuni.
Vhodni podatki:
- 94 % temperaturni izkoristek (bolje rečeno "temperaturna izravnava")
- 60 % prenos v vlagi
- zunanji zrak -10 °C in 80 %rV oz. 1,3 g vode na kg zraka
- notranji zrak 21 °C in 50 %rV oz. 7,8 g vodena kg zraka

Izračun:
- vračilo vlage = 0,6 * (7,8 - 1,3) = 3,9 g/kg
- pri 94 % temp. izkoristku dobimo T_vpiha = 0,94 * (21--10)-10 = 19,1 °C
- za toplotni izkoristek sem upošteval celotno entalpijo zraka, ki da naslednji rezultat
topl_izk=(x_vpiha - x_zunanji)/(x_notranji - x_zunanji) =
= (32,5--6,54)/(40,83--6,54)= 82 %

- če pa naredim preslikavo toplotnega izkoristka kocke z izmenjavo vlage v temperaturni izkoristek, ki bi ga imela navadna pločevinasta kocka, dobim za rezultat 126 % temperaturni izkoristek. Očitno so tudi pri NOVUSU uporabili iste vhodne podatke, da so dobili 127 %.
Zame sta kljub vedno znova odprtim temam še vedno ena od boljših prispevkov na forumu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/1271">http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/1271</a><!-- m -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=9805&p=108075&#p108075">viewtopic.php?f=7&t=9805&p=108075&#p108075</a><!-- l -->
Tukaj je dosti dobro zajeto praktično vse, kar je potrebno vedeti. Zaključki so pošteni in smiselni.
Pri nas smo želeli iz hiše spraviti vlago, ki ja ostala od ometov in estrihov. Žal prezračevanje ni pomagalo, dokler nismo entalpične kocke zamenjali z aluminijasto. (Na tem mestu izrekam hvalo izvajalcu.) Po tem je bila v enem dnevu drastična razlika.
klemenv Napisal:Pri nas smo želeli iz hiše spraviti vlago, ki ja ostala od ometov in estrihov. Žal prezračevanje ni pomagalo, dokler nismo entalpične kocke zamenjali z aluminijasto. (Na tem mestu izrekam hvalo izvajalcu.) Po tem je bila v enem dnevu drastična razlika.
Me veseli, da imamo še nekoga, ki je imel obraten problem - preveč vlage. Ko bo hiša presušena, boš pa verjetno zamenjal kocko z entalpično pa bo volk sit in koza cela.
Jaz bom verjetno rabil isto naredit... najprej razvlaževat, potem pa držat vlago na 50%. Sicer pa klima bi znala tukaj red naredit...
Pozdravljeni.
Mene pa tudi zanima v zvezi z rekuperacijo, namreč imam naslednjo situacijo:
hiša novogradnja, klasična. Izolacija na fasadi je 12cm, zaključni sloj že narejen. Okna so plastična (2 slojna) znamke Simer. Ostrešje je kritina Bramac, podstreha bo dobro izolirana, ker bom imel gori sobe. V notranjosti hiše je še vse grobo (brez sten).
V hišo nameravam dati talno gretje s toplotno črpalko ter kaminom, ki bo grel prostore, odvečno toploto pa vračal v zalogovnik.
Sedaj pa vprašanje. Rekuperacija DA ali NE?
Hvala za odgovore.
Rekuperacija poveča udobje bivanja, vendar za seboj potegne višjo investicijo in višje letne stroške hiše. Če je prioriteta udobje bivanja in si to pripravljen plačevati je odgovor da.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 ... 3 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi