PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlak v centralni pada

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponavadi majstri pošljejo pomočnike popravljat tisto kar so sami za€ebali.
Da ne bo pomote sam se nimam za mojstra ogrevalnih sistemov, kar se na tem forumu naj nebi debatiralo, predvidevam da je forum za pomoč vsem uporabnikom.
Pred leti sem planiral prenovo svoje kurilnice pa sem pri mojstrih požel veliko nesmislov, ki so mi jih hoteli prodati zato sem si svojo instalacijo izračunal kar sam in deluje brez katerokolikšnih problemov. Gre pa za peč na drva z zalogovnikom, solarnim kolektorji povezanimi v bojler in zalogovnik, vsaka etaža ogrevana posebej talno in še kaj.
Sistem ima 1600l vode in 160l raztezno posodo in deluje na 2 bar 35stC 2,5bar pri 90stC.
Pa lep pozdrav
Moja izkusnja (drugih nimam)
Prvo in delno tudi drugo leto se mi je izlocal zrak iz vode. Ker nimam avtomatskih odzracevalnih lončkov, sem najprej pogosteje potem pa vedno redkeje odzraceval in hkrati polnil manjko vode. Letos (tretje leto) je sistem videti precej stabilen.
Vode v sistemu je dobri 2m3
Še jaz ponovno:
na predlog žerjavarja sem pomeri ltlak v ekspanzijski in je bil cca. 1.8.
Sistem je nihal od 0,5 (odtaljevanje) -2bara (max. T dvižnega voda). Gre za talno gretje in dokaj stabilen temperature.
Že ob majhni polnitvi/izpustu sistema se je tlak v njem hitro spremenil - kar je kazalo da ekspanzijska ne dela tako kot je treba.

V trenutku odtaljevanja sem iz ekspanzijske izpustil nekaj zraka, pravzaprav kar precej, sem mislil da se bo hitreje poznalo na manometru.
Ker tlak vode ni padal, sem pustil na 1.6... 1,5 ... 1.2 bara.
V sistem sem dopolnil vode do 0.9 bara.
Počakal sem en dan in spremljal. Tlak vode se trenutno spremeni le za 0,1-0,2 bara (na 1.1) takoj po vklopu črpalke ki poganja vodo po ceveh, nato ostane enak ne glede na to kaj dela toplotna črpalka. Ta sprememba tlaka je bila enaka že prej.
Menim da je o.k. vsekakor je tlak stabilnejši kot prej. Bom še malo spremljal.
Pozdravljeni,

Pred cca mesecem dni sem prenovil kurilnico. Vgradil sem novo peč na drva in 1500 litrški zalogovnik. Sistem ima radiatorje v pritličju in v nadstropju. Takoj po začetnem kurjenju sem imel problem z pritiskom. Tlak mi je nihal od 0 bara do 2.5 bara. Vsako jutro ko se je sistem ohladil je bil kazalec na ničli. Dostikrat se je iz dzračevalnega lončka slišalo kako sika zrak. Pred dnevi se je sistem bolj ali manj odzračil, nihanje tlaka je pa ostalo. Včeraj sem iz 250 litrške ekspanzije spustil zrak in dofilal sistem in imam sedaj konstantno 1.2 bara v sistemu. Ali je tak pritisk v redu ali naj pritist vode povečam. Po občutku se mi tudi zdi, da v emspanzijski ni vode, vsaj ko je sistem segret bi verjetno lahko čutil toplo vodo v njem? Ekspanzijsko imam povezano na zalogovnik in imam vmes kroglični ventil, tako da sem ventil zaprl in z manometrom preveril tlak v ekspanziji ki znaša 1 bar. Instalater mi ne rekel da je optimalni tlak 2 bara po branju na forumu pa opažan da vsi polnite na okoli 1 bar pri podobnih sistemih.
Če imaš peč v pritličju, potem je tlak v ekspanziji dovolj 0,5
Napolni se glede na višino (peč/najvišji radiator) normalna hiša k/p/m med 1 in 1,3
vse "na tleh" 0,5......samo pritličje/nadstropje 0,8
@Žerjavar Da obudim temo in ker imam malo dilem me sicer zanima kako je s temi bari kakor vidim imate vsi nekam malo barov v sistemih kar se mi zdi čudno ker meni je monter ekspanzijo nafilal celo z 3 bari??? sicer ne vem zakaj ampak manometen pri peči pa kaže cca 2 bara?
Moram pa te dni tole malo bolj prečekirat.

Imam talno povsod 3 nadstropja, kurilnica in prav tako vse ostalo pa je v kletnem delu
peč ima cca 117 litrov vode ( tole je res na pamet) zalogovnik 1500L ekspanzija pa je 250L torej zanima me koliko mora biti pri meni potem dejansko barov na manometru v sistemu (manometer pri peči) in barov v ekspanziji 250L?

Drug problem pa je solarni sistem ki pa je se je poleti obnesel dobro ampak sedaj ob hladnih dneh no šele sedaj sem opazil pa je padel pritisk na manometru praktično na 0 sliši pa se tudi ko se pumpa ustavi kot neko pretakanje vode, ekspanzija je 18L ne vem pa na koliko je nafilana po mojem je bila tu 3bare in sem zamešal z prejšnjo expanzijo. Kot rečeno moram preveriti ker vse na pamet pišem, vem samo to da je palo na 0 pri solarnem. Hvala za vsak nasvet Wink
Antifriz iz solarnega ti je nekam usel(spustil)
3 bare pri centralni he zgornja.meja. nad tem tlakom varnostni ventil.spusti
Danes sem malo uravnal tlak v centralnem sistemu in zaenkrat je ok. Pri solarnem pa sem samo za test spustil nekaj vode iz omrežja toliko, da se je tlak dvignil na malo pod 2 bara, sicer je bilo dolgo časa stabilno, ko pa sem ugasnil črpalko in čez kar nekaj časa pogledam, pa je bilo na okrog 1bar. malo čudno da tako pade.

Imam pa eno vprašanje ali niso potrebni v solarnem malo večji tlaki, ker so tudi paneli višje? Torej na koliko priporočate barov v sistemu in koliko v ekspanziji? Sam sem sicer že uravnal, ampak se mi zdi da je premalo vse skupaj, kaka ideja zakaj pade pritisk? Ker da bi kje puščalo težko najdem, je skor nemogoče ker so cevi skrite tudi pod knaufom itd. Bom še malo raziskal in videl ko dobim črpalko, da nafilam glikol in pol videl kako bo.

EDIT: Mimogrede če bo kdo rabil kako črpalko za polnjenje in test sistema:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://sloteh.si/spletna_trgovina/crpalke/elektricne_crpalke/ostale_crpalke/199/elektricna_crpalka_za_tlacne_preizkuse_pr_auto/">https://sloteh.si/spletna_trgovina/crpa ... e_pr_auto/</a><!-- m -->
ta je dokaj ugodna za to kaj se rabi.
Ta se mi ne zdi ok, ker deluje podobno kot moja lidlova za 50 evrov.
Rabis tako da ima nad seboj vecjo posodo.
Zakaj bi pa rabil posodo?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Saj lahko daš zraven kak 50L sodček ali kako večje vedro poleg, sicer pa tale ima tudi neko posodo zraven, vsaj tako so mi rekli, piše kaj je priloženo Wink
A ne pride glikol v kanti? Ga v naročju prinesete zraven?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Big Grin Res je, če vzameš malo večjo kanto in če ne mešaš nič je ok verjetno. Itak je vseeno, ker posod imam dovolj za tole obdelat Fery s tem se ne sekiram dosti, bolj me skrbi ali bo tlak ostal stabilen ali ne Wink
Če že, kak tlak priporočaš v solarnem sistemu in ekspanziji?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi