matoz Napisal:Ti ne želim, da se ti kdaj zgodi moja situacija. Vzadaj je precej dejavnikov.
Drugače pa, če bi dobro prebrala, bi videla, da sprašujem, če je to normalno oz. če so kakšni normativi, kaj je normalno in kaj ne. Žal od nobenega krovca nisem dobil konkretne informacije recimo, če je položena troslojna parapropustna folija, mora biti streha suha, ali pa kontra, da je normalno, če voda teče skozi sekundarno kritino.
Meni na sodišču zgražanja in komantarji, kakšen šalabajzer je to delal, nič ne koristijo. Rabim in sprašujem o normativih ali mnenjih ljudi, ki se s tem ukvarjajo, da lahko svoje pripombe položim na neko osnovo. Zaenkrat za stvari, ki sem jih omenil, še nisem dobil konkretnega odgovora, žal.
Ni važno kaki dejavniki so od zadaj. Te slike, ki si jih dal na ogled, so za znoret. Če nisi po naravi kodrast, so se ti nakodrali lasje sedaj. Navgravžno, če hočeš slišati.
Taki majster nima več kaj iskati na strehi. Če ni znal prvič narediti vredu, kako bo šele izgledal popravek, po moje še slabše.Folija ne sme prepuščati vode vsepovsod, razen na stikih žebelj-folija, pa še to minimalno ob večjem nalivu, ko še streha ni pokrita s opeko, kritino. Raztrganine folije, ki se zgodijo po nesreči ali da zadeneš s kako lato ali čim drugim je treba polepiti z ustreznim lepilnim trakom.
Z našimi mnenji si tudi ne boš mogel pomagati na sodišču, potrebuješ sodnega izvedenca.
Normativi obstajajo, najboljši normativ pa so tvoje oči, ali oči prijateljev, žene, sosedov.
Tudi če vsi ti omenjeni ne zanjo tega dela opraviti, pa vejo kako naj estetsko izgleda neki izdelek. Ti mu nisi nič več dolžan, kvečjemu je on tebi dolžan, saj ti je iznakazil streho, kleparske izdelke.
Vse te kleparske izdelke, ki so potolčeni, popraskani ali kako drugače poškodovani je potrebno v celoti nadomestiti z novimi. Ne pristani na popravilo. Tega skropucala ni moč popraviti, četudi pride zlatar k hiši.
Veterne obrobe pa ni panike, če so preozke. Naredijo se še podobrobe ustrezne širine in se podtaknejo pod veterno obrobo in bodo v celoti skrile desko. Pa še lepo bo izgledalo, ker ne bo obroba iz enega ravnega dela. Jaz naredim, če hoče stranka celo čelno stran oblečeno v pleh, obrobo iz dveh delov, 1. veterna obroba r.š. 33 -50 cm odvisno če so čopi, in 2. podobroba r.š. 25-33 cm, zavisi od širine čela.
Me pa sedaj zelo zanima, kako pa izgleda še preostanek mojstrovega dela, to je kritina. Če ti ni odveč prilepi še kako sliko pokrite strehe, seveda čim bolj od blizu.
Če je to renomirana firma, potem sem jaz papež iz svetega Rima. Kar nekaj starih koroških firm poznam in tudi njihove izdelke, pa takih šalabajzarjev ni med njimi. Garantiram, to mora biti kak novi šalabajzar, ki je malical nekajkrat z kleparji, sedaj pa misli, da obvlada delo.
Zaradi takih, kot je tvoj majster vsi obrtniki izpademo šalabajzarji, barbe, nateguni.
Povzetek.
- poškodovane kleparske izdelke v celoti nadomestiti z novimi.
- folijo polepiti, da ob morebitni toči, viharju ne bo zatekalo v notranjost.
- računa ne plačati, do odprave vseh napak,
- po potrebi pritegniti sodnega izvedenca za ocenitev škode in zadevo predati na sodišče,
- ne se pustiti zaradi groženj, vsako grožnjo takoj prijaviti na 113,
- javno opravičilo izvajalca v medijih zaradi prijave na policijo.
srecko