PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka vs zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ma pusti ga, z njegovo investicijo zmontiram TČ in imam za 25 do 30 let štroma na lagerju. Če prištejem še njegovo porabo, sem na cifri, ki daleč, daleč presega moj osebni rok trajanja.

Da ne omenjam, da folk v 10 letih menja ogrevalni sistem. S čim se bomo torej greli čez 10, 15, 20 let, je totalna uganka.
Prosto po Kajfežki, bomo potrebovali samo še pahljače in klime.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
@fery narobe razmisljas oz gledas na situacijo.. tud ti si za avto zagono 120k€, pa cez par let nebo vreden vec kot polovico tega zneska..CE sploh..jaz sem na svojem za polovico tvoje cene v roku niti enega leta pusno cca 10k€..ce bi na vsako stvar gledali kaj bo cez 5 ali 10 let, bi se vsi vozili z najbolj poceni avtom in se ogrevali z najbolj poceni TC. Pa se ne, ker smo razlicni..
Loči med investicijo in hobijem.
Ene stvari se računa, druge pa se kupuje z očmi. Ali pa težo noge.

Ravno zato, ker si pri prvih eksakten, ti ostane za druge. In point lajfa je ta. Ne obratno.
Hm... kaj pa tisti ki dajejo po 15 in več k€ v kotlovnico na drva. Je to investicija ali hobi :?:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
To je meni najbolj smesno tukaj, za avto ni vazno kolk dnara zmece, pri vsem drugem pa vsak cent stejete. Za tc da toliko kot za posten pralni stroj, po drugi strani se vrjetno dveh gum ne dobis za tistga svaba za tako ceno. A isti clovk se norce dela iz takih ko dajo recmo 10 jurjev za ogrevalni sistem. Ko pa sam zmece za pleh je pa vredu, pa ko po ac grr redko pod 200 to mu je tud cist normalno. Na eni strani tak zminimalizirat vse po drugi pa neomejeno in se pravi mali serif postane, ker s 400 konji se pa menda je ne bos pelal manj kot 200.kaj je zdaj bolj normalno 10 jurjev za tc ali da 10 jurjev puhnes samo na vrednosti pleha v enem letu ali pa se vec. Kje so pa se vsi drugi enormni stroski, vzdrzevanje, zavarovanja?
V tem je ravno finta, da ljudje smo si razlicni. Enemu je OK TC za 1k€, ker mu je vazno, da je na toplem, po drugi strani pa se rad hitro in udobno pelje, ne glede na strosek. Spet drugi je pripravljen zgradit pasivno hiso, invenstirat v geosondo, da bo dnevno dal za strom 0.036€, po drugi strani pa je zadovoljen z avtom za 5k€ in se pelje po avtocesti 110kmh, da bo poraba cim manjsa. Na koncu, ko potegnemo crto, sta eden in drugi na istem. Eden pusi na bajti z ogrevalnim sistemom, drugi pa na avtu.
Ti je Fery lepo napisal. Če preračunaš za zadeve, ki ti niso hobi in tam vzameš ekonomski optimum, ti ostane dnar za hobije. Ne razumeš tega?

sassapo Napisal:Hm... kaj pa tisti ki dajejo po 15 in več k€ v kotlovnico na drva. Je to investicija ali hobi :?:
Zelo očitno hobi.
Če bi bila samo investicija, ne bi zmetali 15k€+ v kotlovnico na drva, ampak zmontirali Yutakija S80 ali plinsko peč za jurja (če obstaja zemeljski plin na lokaciji).
A kaj berete? Point lajfa je uživanje. Point škatle na vrtu je da greje vodo.

Kdor uživa v vožnji, scola za užitek. Brez da se vpraša, koliko stane.
Ne poznam pa dosti ljudi, ki bi uživali pri opazovanju toplotne. Ali pa uplinjaka.
sassapo Napisal:Hm... kaj pa tisti ki dajejo po 15 in več k€ v kotlovnico na drva. Je to investicija ali hobi :?:
Mater ste zategli. Vse druga od tc ni normalno. Kaj pa eni ko dajo za tako cifro za neko brezvezno sliko na steni, ki je za marsikoga eno skrupocalo, ki zgkeda kot da se je otrok s copicem igral. Ampak eni dejansko to kupijo. Saj po drugi strani bo pa isti clovk zbijal ceno enemu ki mu nekaj betonira okrog bajte pri 30+ stopinj. Clovek ki dejansko gara.
Ni ravnovesja to je problem.
Ki s pa ti najdu 30+? Pri nas betonirajo pri 5 minus-a.
A si se preselu k patru Opeki?
lostid Napisal:Saj sem napisal kako sem izračunal. Plačilo na položnici / številom kWh ur za plin in elektriko. Mislim, da je bilo res okoli 5,4 cente kot je napisal zgornji, pa 90 % izkoristek pa smo na okoli 6 centov za 1 kWh uporabne energije iz plina in pri 4,4 centih za elektriko.
Evo, vzel sem mojo decembrsko položnico za štrom. Za plačilo 120€. Poraba je bila 1153 kWh.
Skupaj s fiksnimi stroški pride 10,4c/kWh.
Brez fiksnih je 9,3c/kWh.
Pri mojem SCOP = 3,1 je torej cena toplote (v ogrevalni vodi):
S fiksnimi 3,4c/kWh
Brez fiksnih 3,1c/kWh
No, avto za hobi je vsaj zame lahko samo kakšen roadstar, redek oldtimer ali hud športen avto.
Limuzina pač ne more biti hobi, ne glede koliko stane in koliko konjev ima, je to še vedno avto za vsak dan :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
A genijalci že pošiljajo? Moram prečekirat, kako kaže.

E, fant moj dragi, pejt se enkrat peljat z mano. Zate sicer še vedno ne bo hobi, bolj verjetno se ti bo spremenilo v muko, boš pa dobil feling, zakaj sem to kupil.
Cem povedat, da en ki da 15 jurjev za sliko, bo pa po drugi se cenkal ali bo unemu ko sredi vrocine troga sajterge pa gon mesalc, ali mu bo dal 4 ali 5 eur na uro.
Saj mi je pravil fasader kak je, je reko najvec problemov z neplacilom je s tistimi ki majo, bajte ppstimane, vse v kamerah(sevada ma kamere,ker ga je strah,ker je baraba), avti. S takimi se mores pol po sodiscih kregat, da ti placa.
Yep, jest sem že eden takih. Zato pa mam hitr avto. Da hitro spizdim.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi