PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorilec na pelete na staro peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja kr dost,340 kvadratov :?
Na Viadrus U22 smo v začetku tedna zmontirali Etiksov gorilec. Po nekaj dnevih kurjenja peletov kaže, da zadeva dobro funkcionira. Monter mi je izmeril izkoristek in je bil 89%, kar me je + presenetilo, ker je bilo na forumih napisano, da te peči niso najbolj primerne za kurjenje pelet.

Danes sem očistil gorilec in bilo vse OK. Nobene žlindre (peleti Profiles) samo nekaj neizgorelih peletov. Bo treba mal v nastavitve pregledat. V zalogovnik pelet gre cca. 330kg.

Priložene datoteke
.jpg   Kurilnica smal.jpg (Velikost: 177,34 KB / Prenosi: 2011)
.jpg   zalogovnik smal.jpg (Velikost: 177,18 KB / Prenosi: 2011)
.jpg   regulacija smal.jpg (Velikost: 154,79 KB / Prenosi: 2011)
Kako deluje gorilec na pelete če nimaš sobnega termostata? Imam samo termostatske glave na radiatorjih.
kako pa potem reguliraš vklaplanje črpalke?

Saj sobni termostat ni v povezavi z gorilcem. Gorilec ti bo normalno deloval in segreval kotel na željeno temperaturo. Nevem samo kako boš uravnaval temperaturo v hiši.
Pumpo vklaplja objemni termostat. Ko preseže recimo 40c zažene črpalko, ko pade pod 40c črpalka ugasne.
Temperaturo v hiši bi uravnaval s termostatskimi glavami na radiatorju.
Kaj ni to v redu?

Problem je v tem, da imam sobni termostat v južnem prostoru, ki je vedno za dve ali tri stopinje toplejši, kot severni del hiše. In tu nastane problem. Termostat zazna zadostno temperaturo in zaustavi črpalko, severni del hiše pa še ni dovolj ogret.
jas imam isti sistem kot ti pa deluje v redu,črpalko sem vklopo v časovno uro tako da mi ponoči vgasne črpalko zjutraj pa nažge da se zbudim na toplo.
Pa saj ponoči si nastaviš termostatske glave na manj, pa ni treba da črpalka ugasne.
kaj bos potem vsak dan nastavljal radiatorje oz. termostate. Jaz imam v osrednjem prostoru ( dnevna z jedilnico) sobni termostat + na vseh radiatorjih termostatske glave. Pač v sobah kjer želim bolj toplo odprem termostate na 4. Ponoči imam na sobnem termostatu nastavljeno temperaturo 19.5 .C in tako ne pride do vklopov črpalke.
Tvoja zamisel bi šla če boš imel na radiatorjih elektronske termostatske glave, kjer se da nastaviti več temperatur glede na čas. Vseeno bi jaz pumpo vklopil skozi časovno stikalo , da bi ponoči pumpa ugasnila. Npr. ob 2200 ti pumpo izklopi iz el. omrežja v hudem mrazu pač nastaviš 2x na noč po 1 uro , da se prižge. Gorilec ti itak vzdržuje temp kotla neprestano.
stresnik Napisal:Pa saj ponoči si nastaviš termostatske glave na manj, pa ni treba da črpalka ugasne.
ne da se mi prestavljat ventilov,črpalka mi vgasne ob 23h in zalaufa ob5h,temperatura mi pade na okoli 20stopinj.
Koliko pa zapravite povprečno za pelete letno?
Jst sem dal 250€/tono. To je s prevozom. Imam pa pol Profiles (za enkrat vse OK), pol Enerles (še nisem stestiral). Te sem nabavil, ker naj bi bile kar kvalitetne pa še SLO proizvodnja. Lahko dobiš tud cenejše npr. bosanske, kjer je vprašljiva kvaliteta (glej teme o nabavi pelletov), Avstrijski so pa sevda tudi dražji.

Za to zimo sem jih nabavil 7t, kar bi moral zadostovat do konca kurilne sezone. Prej sem pokuril 3000-3500l kurilca za 260m2.
Imam ferroli sun p7 na 25kw tvt termex lernik1994 z abojlerjem. Ogrevam 160m2, serviser je izmeril izkoristek 82,7%. A je to primerno?
Koliko pa porabiš?
Fasada je 10cm stiropor, hiša je nadstropna 80m2+80m2+klet.
Olja smo porabili na isti peči okrog 2000L.

Pelete mam komaj od 29.11.2012.
Peč čistim enkrat tedensko in nazadnje sem dosipal 12 vreč.
Ta teden bo najbrž kakšna več, ocenil bi da pokurim malo manj kot
2 vreči na dan.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi