PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Samogradnja sončnih kolektorjev in pregrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Točno to Hanzi.
Višji povratek in zelo počasna obtočna ima smisel, če imaš ustrezen zalogovnik, drugače ne.

V konkretnem primeru imamo kolektorje z zelo majhnim hidravličnim uporom in debelimi vertikalnimi cevmi, zato je zaporedna vezava smiselna, sploh pri konkretni vertikalni postavitvi, kjer skoraj ni povezovalnih cevi in odpadejo problemi balansiranja zaradi različnega števila cevi v kolektorjih. Sam ne bi niti najman kolebal, zaporedna vezava ima vsaj 3 prednosti.
Glede črpalke, kladična na 45W ne bo imela kaj počet, sploh pri 22mm povezavi.
Kolektorji pritrjeni in povezani.
Od 10h do 13h je tekla v bojler cca 45°C voda (delovali 3 kolektorji v četrtem je bil še zrak).
Od 13h do 15h je tekla 50-55°C voda (delovali 4 kolektorji).

500l bojler je spodnjo temp iz 30°C ogrelo na 50°C. Max temp kolektorja je bila 65°C. Cevi so še neizolirane.

Če se iz tega lahko kaj razbere, so to vredu rezultati?
Začetna temperatura bojlerja?
Sonce na polno ves čas?
Smer in kot kolektorjev?
Sicer pa na podane podatke zadovoljivo, sploh ker včeraj najbrž ni bil cel dan na polno sonce.
Spodnja temp bojlerja 30 zgornja 50.
Sonce žgalo do 15h (po 15 nič več) medtem šlo ene 3x za oblake.
Smer JZ, kot 30°.
Torej si jih vezal vzporedno. Ali imaš dostop do bakrene površine, da bi pomeril razliko temperatur med različnimi vertikalnimi cevmi.
Vezani so z ventili. Nekaj sem se igral z vezavami...malo vzporedno, zaporedno in zaporedno-vzporedna vezava. Včeraj več kot 65°C v kolektorju nisem dosegel z nobeno vezavo prav tako danes. Pri 65°C imam do bojlerja 10°C izgub. Cevi v steni so neizolirane :evil: . Zaenkrat so še tudi cevi na strehi brez izolacije.
Bi pri zaporedni vezavi moral v teh dneh doseči višje temperature?

Žal dostopa do absorberja nimam. Me pa res zanima kateri so boljši z več ali manj cevmi?!?

Tone, se zelo tolčem po glavi, da nisem prej vprašal za mnenje vezave, tvoj predzadnji post me je 100% prepričal. Morali bi narediti zaporedno vezavo. Pri moji XYZ vezavi je res ogromno nepotrebnih cevi. Na začetku se bom še malo igral, potem najverjetneje priklopil v zaporedno vezavo in tako pustil.
Voda se v kolektorjih lahko segreje, če se pretaka počasi.
10° izgub, ali si zmešan, v bistvu od neke temperature naprej samo izgube poktivaš, boš moral nekaj narest. Sploh bo kriza avtomatika, da ti v bistvu ne bo hladilo.
Sam imam izolirano cev slabih 15m, pa od kolektorja do bojlerja ne izgubim niti 2C. Če le tipalo v kolektorju in termometer pred vstopom v bojler kažeta približno enak pogrešek.
Hkrati sem dal še en enak termometer na iztok iz bojlerja, da ne bi slučajno kdaj hladil bojlerja. Dokler sem imel tipalo na dnu bojlerja se je to lahko zgodilo, sedaj ga imam na sredini in se ne more več. Pa čeprav vsi pravijo da mora biti na dnu. Jaz pa pravim da ne, in to lahko tudi dokažem. Sploh če imaš kratko kačo in veliko kolektorjev tako kot jaz.
Neizolirana cev je v zidu tako, da do tja ni dostopa razen pri bojlerju bomo malo predelali...znebili se 2 m neizolirane cevi v steni in kak meter ali dva izolirane izven stene, če bo kaj pripomoglo kakšno stopinjo, dve...
dkulcar Napisal:Vezani so z ventili. Nekaj sem se igral z vezavami...malo vzporedno, zaporedno in zaporedno-vzporedna vezava. Včeraj več kot 65°C v kolektorju nisem dosegel z nobeno vezavo prav tako danes. Pri 65°C imam do bojlerja 10°C izgub. Cevi v steni so neizolirane :evil: . Zaenkrat so še tudi cevi na strehi brez izolacije.
Bi pri zaporedni vezavi moral v teh dneh doseči višje temperature?

Težko je govorit o tem kako temperaturo bi moral dosežt, če ne poveš vsaj kakšna je temperatura vtoka v kolektorje. Če si notri pošiljal vodo z 20°C potem je 65°C zelo veliko. Če pa je v kolektorje tekla voda s 50°C je pa 65°C čisto nekaj drugega.
Pa seveda tudi od hitrosti pretoka vode je veliko odvisno.
Preveč neznank v tej enačbi.

10°C izgub na povratnem vodu je pa absurdno. To vržeš stran pol energije preden pride do zalogovnika.
Če upoštevan izgube se voda ogreje za cca 20°C.
Pretok črpalke pa je od 2-1x litrov/minuto?
:oops:...spet en podatek premalo...se še učim. Črpalka je GRUNDFOS UPS 25-40 za katero ne vem podatkov o pretoku. Je pa delala na 1 in 2 brzini in nisem opazil kakšnih konkretnih sprememb.
Če imaš solarni set, potem je običajno v njem merilec pretoka. V stekelcu imaš plovec ki se ob delovanju črpalke dvigne. Na stekelcu imaš oznake in vidiš Do kam se dvigne.
In ja, razlike so ogromne med 1 in 2.
Sam imam tri prestave. Na prvi 2l, na drugi cca 5, na tretji pa cca 10l. Pa če ni tvoja črpalka solarna jo zna kakšna vročina malo hitreje uničiti.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 18 Pojdi na stran 
Iskanje po temi