PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pristranskost je pač človeška lastnost na katero sicer imamo vpliv in se je zavedamo, ampak, veste kako težko je priznati, da pa odločitev le ni bila najboljša... Trgovec, ki prodaja npr. izdelke od samo ene firme, ali skupine izdelkov, je pa še dodatno motiviran k izražanju pristranskosti, saj mu to omogoča dvig eksistence.
Je pa zelo zanimivo, da so navadno zelo pristranski ljudje tudi zelo uspešni, kajti znajo prepričati, da je njihov izdelek eden in edini, da ga moramo imeti.
Na eni strani pristranskost, na drugi strani naivnost...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Vidiš, Sašo, zato sem tebe vedno spoštoval. Ker nikdar nisi preferiral nekega konkretnega izdelka in deluješ po načelu, da nekomu razložiš dobre in slabe plati neke naprave. Predvsem pa ne posiljuješ s tem, da je nek izdelek "gotovo najboljši". Kolko vem ti to ni prineslo milijonov na TRR, po drugi strani pa ti zaradi zavezanosti stroki najbrž nikoli ne bo zmanjkalo dela.
+1

Pa obrnimo pogled naprej. Kaj bi naredili, če se vam danes polomi vetrnica pred/za bajto?
Jaz resno razmišljam, da bi si namontiral TČ zemlja/voda z geo sondo. Ker moramo pri nas financirati županove firme, smo izključeni iz sistema subvencij, kar naredi ravno tisto finančno razliko, da se tega na koncu ne bi šel. Žal.
(8.12.2020 ob 08:08)Poldee Napisal: Se enkrat: nekoga drugega 'nabijate' glede besed o tasci, ki jih je izrekel, meni pa nonstop pametujes / meces naprej zakaj nisem starsem nabavil iste crpalke kot jo imam? Se ne vidis tu kajne? Je obzorje premajhno?
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...102&page=6
Tudi tam sem spoznan kot glavni krivec, po tvoje...?! Kaj pa širše obzorje...!?
 Pametni razumejo...      Ni jim treba gledat leta nazaj... zgolj na link (mogoče stran prej, do razpleta... Res si nedolžen..., oprosti. Naraščaj je od poštarja, Svetega Duha?

Citat:Pa obrnimo pogled naprej. Kaj bi naredili, če se vam danes polomi vetrnica pred/za bajto? Jaz resno razmišljam, da bi si namontiral TČ zemlja/voda z geo sondo. Ker moramo pri nas financirati županove firme, smo izključeni iz sistema subvencij, kar naredi ravno tisto finančno razliko, da se tega na koncu ne bi šel. Žal.

Mimogrede vetrnica ni plastična, niti ne more pajsat po ledu uparjalnika, kar smo za ene že brali.... (o dogodkih), kot so dokaj robustni ostali sestavni deli . Razumem tvojo poanto. 
Če bi bil strošek obnove smiseln, bi le ta (po srcu Migaj) Korejski spomenik ohranil pri življenju. 
Drgač... tudi mene geosonda že dolgo vleče... Imam pa pomislek, če ne bi bilo bolje vložiti v SE...?! Zunaj bi pač dalje mlatil nov zrakomlat (saj so boljših izkoristkov , kot nekdaj...) .  
Problem je, da je objekt neugodnega položaja za postavitev SE. Ideja je  postaviti del, na obstoječ pomožni objet, vendar bi potreboval najmanj... še x2 površine.  V ta namen, bi rad postavil neko konstukcijo ob hiši (plac ni problem). Vprašanje naslovljeno na občino, če bi rabil gradbeno dovoljenje (kar podraži zadevo za? smiselnosti=povračilne dobe...), še ni bilo deležno odgovora.
Ima kdo izkušnje s čim podobnim?
Večji si porabnik štroma, prej se ti investicija v SE povrne. Sodelavec je postavil del SE na sosednji objekt in ni imel nobenih težav niti pri subvenciji, niti montaži. Je tudi monter bil tak normalen in ni nič kompliciral.
Če postaviš SE na streho obstoječega objekta je moči do 50 kW in bo vključena v sistem samooskrbe potem ne potrebuješ gradbenega dovoljenja. Razlika je le v končnem strošku. Če ni na stanovanjskem objektu je DDV višji.
(8.12.2020 ob 12:28)bohinc Napisal:
(8.12.2020 ob 08:08)Poldee Napisal: Se enkrat: nekoga drugega 'nabijate' glede besed o tasci, ki jih je izrekel, meni pa nonstop pametujes / meces naprej zakaj nisem starsem nabavil iste crpalke kot jo imam? Se ne vidis tu kajne? Je obzorje premajhno?
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...102&page=6
Tudi tam sem spoznan kot glavni krivec, po tvoje...?! Kaj pa širše obzorje...!?
 Pametni razumejo...      Ni jim treba gledat leta nazaj... zgolj na link (mogoče stran prej, do razpleta... Res si nedolžen..., oprosti. Naraščaj je od poštarja, Svetega Duha?

Gre za primer, mislim, da je bilo razumljeno s strani ostalih.

Narascaj pa raste in se razvija, baje je moj. Upam, da za tvojga velja enako.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(8.12.2020 ob 10:55)DELPHI Napisal: +1

Pa obrnimo pogled naprej. Kaj bi naredili, če se vam danes polomi vetrnica pred/za bajto?
Jaz resno razmišljam, da bi si namontiral TČ zemlja/voda z geo sondo. Ker moramo pri nas financirati županove firme, smo izključeni iz sistema subvencij, kar naredi ravno tisto finančno razliko, da se tega na koncu ne bi šel. Žal.

Če se ne motim se je dala ta omejitev subvencioniranja toplotnih črpalk v ustavno presojo, ne vem pa, kako daleč je oziroma ali se je kaj premaknilo.

Osebno, če bi delal novogradnjo ob primerni kvadraturi zemljišča, bi zelo verjetno šel v smeri horizontalnega kolektorja in sistema zemlja/voda. Poceni investicija, kolektor ob gradnji položiš usput, pa nima kaj dosti narobe za it, če le ni poddimenzioniran.

Glede na to, da je v planu zidanje na morju - morda pa tam to izvedemo. Pa 2-3 talne konvektorje noter in je zadeva pokrita za zimo in poletje. Konec koncev tudi zato, ker zunanje enote klim veselo rjavijo. Če me le hrvaška zakonodaja ne bo posiljevala z dimnikom.

(8.12.2020 ob 13:19)bozgom Napisal: Če postaviš SE na streho obstoječega objekta je moči do 50 kW in bo vključena v sistem samooskrbe potem ne potrebuješ gradbenega dovoljenja. Razlika je le v končnem strošku. Če ni na stanovanjskem objektu je DDV višji.

A na tla se sploh lahko postavi? Če se ne motim se je to omejilo na strehe objektov...?
Jaz sem že pred nekaj leti poskrbel za lastno vrtino. Zdaj pa čakam, da obstoječa crkne. V primeru, da bi pa Fujitsu na trg lansiral kakšen novejši model in bi ta bil kompatibilen z obstoječo notranjo enoto (tukaj nima skoraj kaj crknit), bi pa zamenjal le to.
Dober primer je Micka zubadan. Stari model, precej glasen, tudi vizuelno precej grd, nova zunanja enota čisto drugačna konstrukcija, videz, glasnot. Problem bi naj bil samo kvaliteta samega izdelka.
Če sedaj, še eno Z/V.
Plan B je bila geosonda, ampak to je bilo še, ko sem mislila, da bo kaka subvencija (zdaj baje nisem več upravičena, ker sem že kandidirala  s hišo), pa nekaj me straši strojnik, da je treba drugače povezave potem iz bajte prpelat. Pač zdaj je plinska, samo novo daš na obe strani.
Plan C in ob takih zimah kot so bile zadnja leta, mrbit celo elektrogrelec.
Plan Č - odvisno, kaj se bo z energenti dogajalo, lahko elektrika ne bo več "in" takrat ko bo meni to crknilo.

Trenutno pa prvi plan kar močno vodi pred ostalimi.
(8.12.2020 ob 13:59)xavi Napisal: Jaz sem že pred nekaj leti poskrbel za lastno vrtino. Zdaj pa čakam, da obstoječa crkne. V primeru, da bi pa Fujitsu na trg lansiral kakšen novejši model in bi ta bil kompatibilen z obstoječo notranjo enoto (tukaj nima skoraj kaj crknit), bi pa zamenjal le to.
Dober primer je Micka zubadan. Stari model, precej glasen, tudi vizuelno precej grd, nova zunanja enota čisto drugačna konstrukcija, videz, glasnot. Problem bi naj bil samo kvaliteta samega izdelka.

Plin že ne bo pravi.
Torej, če se je menjala vrsta plina (prehod na R32), potem tudi stara notranja enota ni adekvatna?
Notranji enoti je popolnoma vseeno kakšen plin se po njej pretaka. Zunanja enota se pa tudi ne sekira če ima 50% R32 kolikor ga je v R410A ali pač 100%, če tankaš čistega.
Sam imam v moji IVT predelavi tudi R32.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Aha, zdaj te pa mamo, pa tvoje visdoke COP-je...  Wink
(8.12.2020 ob 14:56)sassapo Napisal: Notranji enoti je popolnoma vseeno kakšen plin se po njej pretaka. Zunanja enota se pa tudi ne sekira če ima 50% R32 kolikor ga je v R410A ali pač 100%, če tankaš čistega.
Sam imam v moji IVT predelavi tudi R32.

A se kaj temperature zaradi plina nič ne spremenijo? Mislim zaradi delovanja krmilja in njegove logike. Sem te to vprašal že v temi od Hitachija, pa sem te tam razumel, da ima plin vezo. in da zadeva zaradi tega ni kompatibilna.
1 ... 47 48 49 50 51 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi