PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 1 - Povprečje: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nazadnje z KO. hiša je bila 4 leta prazna. Zdaj je nov lastnik.  Precej je zarustano vse skupaj. Instalacija je bakrena, stara 8 ali 9 let.
Če ne bo dodatnega vira ogrevanja, potem je tako kot je sassapo napisal: ni razloga za dodaten izmenjevalnik. Je pa res, da nikoli ne veš, kdaj ti prav pride. SSE, peč na drva, itd. Nenazadnje, če imaš peč na KO in je v dobrem stanju, zakaj bi to stran metal. Le optimalen način vezave je treba najt, da ima vse skupaj rep in glavo.
(3.1.2020 ob 21:57)vip58 Napisal: V tem času, ko so zunanje temperature od -5 do 5°C, bi TČ delala 24/7 na 30%. Kar pa je za moje pojme nesmiselno (najslabši izkoristek).
Tudi zato bo zalogovnik.

Takole je. Imam za ogrevat cca 100m2, narejeno na 7 radiatorjev, brez zalogovnika, dobro izolirano. Tč ti na 30% okoli nule ne bo dala nič od sebe, temperatura dv bo padala in se ustavila tam okoli 32stc, dT bo 1-2stc. Imet boš moral vsaj na 42%. Moja preklaplja med 30 in 42% okoli nule.
Ali ima kdo montirane dve TČ. Ker bi si jaz pustil staro kitajsko 11kW in zraven montiral IVT ax-09. Če bi staro prodal nebi ne vem kaj dobil zanjo, ker pa še vedno služi svojem namenu bi jo pustil. Skupaj pa ne bi delovale, preklopno stikalo bi preklopilo eno ali drugo. Slika je par let nazaj ko je bil sneg. Prostora je dovolj.

Pa še nekaj ali ima kdo narejen sketch arduino program ki lepo krmili IVT-ko.
Z adruinom se še učim, drugače lahko naredim z PLC krmilnikom Unitronic in je dražja varianta.

Priložene datoteke Predogledne slike

(4.1.2020 ob 01:53)csamo001 Napisal: Če ne bo dodatnega vira ogrevanja, potem je tako kot je sassapo napisal: ni razloga za dodaten izmenjevalnik. Je pa res, da nikoli ne veš, kdaj ti prav pride. SSE, peč na drva, itd. Nenazadnje, če imaš peč na KO in je v dobrem stanju, zakaj bi to stran metal. Le optimalen način vezave je treba najt, da ima vse skupaj rep in glavo.

Ja, nedvomno bo z izmenjevalcem, KO bo ostala za backup. Na tistem področju večkrat zmanjka elektrike, pa je lažje gnati KO z majhnim generatorjem, kot TČ.

@duc, no, seveda sem malo pretiraval, imam doma IVT, dela že drugo zimo, nekaj sem se že naučil.

Hvala vsem za pomoč   Idea  Cool
(4.1.2020 ob 18:16)vip58 Napisal:
(4.1.2020 ob 01:53)csamo001 Napisal: Če ne bo dodatnega vira ogrevanja, potem je tako kot je sassapo napisal: ni razloga za dodaten izmenjevalnik. Je pa res, da nikoli ne veš, kdaj ti prav pride. SSE, peč na drva, itd. Nenazadnje, če imaš peč na KO in je v dobrem stanju, zakaj bi to stran metal. Le optimalen način vezave je treba najt, da ima vse skupaj rep in glavo.

Ja, nedvomno bo z izmenjevalcem, KO bo ostala za backup. Na tistem področju večkrat zmanjka elektrike, pa je lažje gnati KO z majhnim generatorjem, kot TČ.

@duc, no, seveda sem malo pretiraval, imam doma IVT, dela že drugo zimo, nekaj sem se že naučil.

Hvala vsem za pomoč   Idea  Cool

Če ne boš priklopili kolektorja, boš imel izmenjevalnik v zalogovniku za okras? Vse ostale vire z enakim medijem vržeš vedno direktno.y
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Torej imam lahko TČ in KO na isti liniji, samo ventil za vsako, da jih lahko ločim.
Drva, olje , plin, peleti, TČ… vsi uporabljajo isto hidravliko. Samo SSE se loči, zaradi višjih tlakov delovanja in protizmrzovalnega sredstva
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sam imam Ivt priklopljeno na 200l zalogovnik. Med defrosti dvizni vod na radiatorjih pade za 1°C. Nastavljen imam minimalni cas pocitka toplotne npr. 30min, med pocitkom obtocna deluje se nekaj casa.
(4.1.2020 ob 20:48)sassapo Napisal: Drva, olje , plin, peleti, TČ… vsi uporabljajo isto hidravliko. Samo SSE se loči, zaradi višjih tlakov delovanja in protizmrzovalnega sredstva

Hvala Sašo Smile
(4.1.2020 ob 16:41)štromar-elektronik Napisal: Ali ima kdo montirane dve TČ. Ker bi si jaz pustil staro kitajsko 11kW in zraven montiral IVT ax-09. Če bi staro prodal nebi ne vem kaj dobil zanjo, ker pa še vedno služi svojem namenu bi jo pustil. Skupaj pa ne bi delovale, preklopno stikalo bi preklopilo eno ali drugo. Slika je par let nazaj ko je bil sneg. Prostora je dovolj.

Z adruinom se še učim, drugače lahko naredim z PLC krmilnikom Unitronic in je dražja varianta.

Zakaj pa ne bi naredil tako, da jih lahko vežeš zaporedno? Pa si v bistvu narediš HT (dvokompresorsko) izvedbo?  Big Grin

V bajti pa dva zasuna, da lahko spelješ vodo samo preko ene, pa seveda izpustni komad, da voda ne zmrzne v odklopljeni.
(4.1.2020 ob 22:36)csamo001 Napisal:
(4.1.2020 ob 16:41)štromar-elektronik Napisal: Ali ima kdo montirane dve TČ. Ker bi si jaz pustil staro kitajsko 11kW in zraven montiral IVT ax-09. Če bi staro prodal nebi ne vem kaj dobil zanjo, ker pa še vedno služi svojem namenu bi jo pustil. Skupaj pa ne bi delovale, preklopno stikalo bi preklopilo eno ali drugo. Slika je par let nazaj ko je bil sneg. Prostora je dovolj.

Zakaj pa ne bi naredil tako, da jih lahko vežeš zaporedno? Pa si v bistvu narediš HT (dvokompresorsko) izvedbo?  Big Grin

V bajti pa dva zasuna, da lahko spelješ vodo samo preko ene, pa seveda izpustni komad, da voda ne zmrzne v odklopljeni.

Kitajska ima dve enoti. Plinska izvedba gre notri od tam preko izmenjevalca pa na vodno povezavo. IVT-jko pa bi posebno prikopil na ogrevanje z svojo povezavo in OČ, ker bi uporabil zunanji vodni priklop. Pa če bi obe delovale bi imel preveliko kW obremenitev. Kitajska ima 22A zagon. Ne vem še točno kako bi jo najbolje povezal, ker imam notri še peč na drva.
A, OK. Mi je zgledala kot monoblok.

Torej imaš notri hydrobox? Teoretično bi lahko torej monobloka vezal nekje med hydrobox in ogrevalna telesa. Se mi pa sanja ne koliko učinkovito oziroma smiselno bi bilo to.
Zakaj bi to sploh počel? A nisi že večkrat povdaril, da ti kitajka čisto OK dela?
Če imaš IVT viška jo pač daj na čakanje.
Po Murphyju potem kitajka ne bo nikoli crknila Smile
V samem izkoristku je lahko precejšnja razlika. Kitajka ima "verjetno" COP na čistem dnu.
1 ... 420 421 422 423 424 ... 541 Pojdi na stran 
Iskanje po temi