Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Večini je zelo težko javno priznati, da pa njihova naprava le ne deluje tako fajn, da je že nekajkrat crkla, da zmrzuje, da če ne bi pravi čas opazili leda bi zlomilo ventilator itd... Potrebno se je zavedati, da je forumska slika včasih precej popačena.
Zelo redki so tisti posamezniki, ki bodo javno zlili vso gnojnico, katero imajo na rezervi.
Zelo podobno je na kakšnem avto forumu, kjer je njegov BMW nartaboljši... itd, itd
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
11.1.2021 ob 19:22
(*Zadnja sprememba objave: 11.1.2021 ob 19:34 uporabnik Merlin1.)
"Pozdravljeni
A ima kdo kakšnje izkušnje s toplotno črpalko Viessman 111-S? Imam 14 kw mašino za kombinacijo talnega in radiatorskega gretja. Površina ogrevanja je nekje med 150 in 200 m2. Mašina je zelo, zelo glasna in občutek je da se ventilatorji vrtijo zmeraj na polno in da tega mašina sploh ne zna regulirat. Tudi ponoči ko imamo nastavljeno na znižanje hrupa je to precej glasno in precej moteče za okolico saj so hiše okrog in okrog in samo čakam kdaj se bo kdo od sosedov pritožil. Tudi po hiši se prenašajo čudni zvoki saj so nam jo montirali na steno hiše in ker je tako glasna je ponoči moteče. Tudi temperatura v prostorih se spreminja in niha, saj se toplotna črpalka velikokrat vklaplja in izklaplja. V slabih 3 mesecih je bilo zabeleženih 1838 vklopov in 982 obratovalnih ur kompresorja.
Tudi poraba energije ni prav majhna glede na to, da je hiša na nizki nadmorski višini (okrog 100 nm), kjer temperature redko padejo pod ledišče. V zadnjem mesecu ko so se temperature gibale nekje med +5 in +9 je bila poraba okrog 70 KW/h na dan, se pravi dobrih 2000 KW/h na mesec. Hiša je kvalitetno grajena, okna so nova, nima pa dodatne zunanje izolacije. Sam sem videl in slišal že ogromno črpalk sam tako glasne in takšnega načina delovanja še ne. A se vam zdi vse to normalno? Prosim vse vas strokovnjake ki poznate ta model Viessman serija 100 kakšno je vaše mnenje o njih. Hvala vsem za odgovor in nasvet."
Naprava kot taka ni slaba. Njeno delovanje je primerljivo konkurenčnim inverterskim napravam. Napram seriji 200 je precej glasnejša in proizvaja manj moči v hladnejšem obdobju.
Razdalja 20metrov ji poslabša izkoristek. (upam, da so dodali hladivo) Vendar ne v tako veliki meri, da bi to sam po sebi razlog za preveliko porabo. Razlogov za to mora bit več. Če se je monter držal Viessmannovega standarda vgradnje bi moral bit obvezno vgrajen 100litrsi vzporedno vezan zalogovnik. (Glede na to da je bil izbran model 100, mislim, da se je pri investiciji varčevalo in je vprašanje, če je vgrajen originalen) Upam, da je vgrajen, pravilno povezan in dovolj kvaliteten. Slabo izbran zalogovnik, lahko med drugimi faktorji dvigne porabo. Velikost in količina ogrevalnih teles?. Kaj regulira Vitotrol? Radiatorje, talno?. Nastavitev ogrevalnih krivulj. Režim ogrevanja? To so vprašanja na katera tukaj ne poznamo odgovorov.
Da se naprava taktira je nedvomno nenormalno. Naprava ima diagnozo, ki zna prikazati delovno število za ogrevanje SV in skupno. Število delovanja in temperature po tednih z temperaturami. Število vklopov , ure delovanja, kompresorja in grelca
Med ogrevanjem in avtomobili je povezava popolnoma enako kot pri ogrevalni tehniki.
Tako kot med avtomobili ni napr. 10Kw vedno 10kw. Tako jih tudi pri ogrevalni tehniki ni. ....
Žal je pomembneje imet kvalitetno ogrevalno napravo, kot imeti kvaliteten avto. Ogrevalna naprava za tvoje udobje skrbi vse leto. Avto pa le takrat, ko sediš v njem. In za povrhu vsega, ga lahko menjaš kadar koli. Kar za ogrevanje ne velja. To žal marsikdo spozna na svoji koži, ko ugotovi, kaj
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
Zanimivo, da ni treba biti v hiši in se vseeno čuti vpliv (ne) kakovosti ogrevalne naprave...Poklicna deformacija, predvidevam da.
Objave: 57
Teme: 8
Ocena:
1
11.1.2021 ob 21:28
(*Zadnja sprememba objave: 11.1.2021 ob 21:31 uporabnik Nemelk.)
@csamo001: projektantka je v PZI-ju vse komponente specificirala: cevi talnega, tč, razdelilne,... kakšna je praksa drugje, nebivedel
@sassapo: hiša komplet talno. Po uradnih podatkih/ceniku so:
C06 (A-7/W35) 5,5kW 230V 7.131€
C08 (A-7/W35) 6,7kW 230V 7.272€
C10 (A-7/W35) 10,1kW 400V 9.755€
Če vzamem npr. C08 (le 140€ razlike z C06), prihranim 2.500€ v primerjavi z C10, kar pa ni zanemarljivo, če je dovolj močna kot pravite.
Za talno vem da bo dovolj, smo ogrevali en objekt, talno, z 2kW bojlerjem. Le ogrevanje sanitarne me skrbi in le 220l "bojler".
@Popson31: Vem. Po treh ponudbah za strojne, sem se odločil za preverjenega monterja, kasneje v debati ponudil tudi drugo znamko če hočem, pa smo se skupaj odločili da gremo naprej s tole vismanko.
@Merlin1: Vzhod 3,4m drsna stena, Jug 3,4m in 1,5m fiksni steni 2,4m višine, ostalo klasika
Zdaj sem pa v dilemi... kaj predlagate C08 model, drugo znamko? Želja oz. zahteva je da so mere notr. enote kompaktne kot pri izbrani.
@Izi: upam da rešiš težavo, v vsakem primeru pa zun. enoto po mojem mnenju preložite na svoj temelj/podstavek
Ocena:
44
@Nemelk: zakaj pa freonska povezava in ne vodna?
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
To vismanko sem imela jaz v ponudbi. Torej tip TC, jakosti se ne spomnim. Ker je bila pač all-in-one, pa me je ravno mali bojler odbil. Če trošite toplo vodo kot pri nas, je tole malo malo, ali pa boste ogrevali na precej, za TČ, neprijazne T.
Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Kot sem že zgoraj napisal imam kombinacijo talnega in radiatorskega gretja. Pri investiciji nismo varcevali, ker smo hoteli imeti kvalitetno in strokovno narejeno z dobro toplotno crpalko. Ta model in znamka mi je bila predstavljena kot ena boljših na tržišču in zato sem jo tudi potrdil. Zaupal sem monterju in moja napaka je, da se nisem prej pozanimal o tej mašini. Monter ni montiral zalogovnika, ker ima svojo teorijo montaže brez zalogovnika, sam pa mislim, da je tudi to vzrok za težave. Tudi plina ob montaži ni dopolnil kljub temu, da je razdalja med enotama 23 m. To je naredil šele po 4 mesecih ko smo imeli hude razprave in sedaj deluje malo boljše. Ni več toliko vklopov in izklopov kot prej in tudi temperaturo drži bolj konstantno. Krivulje imamo v redu nastavljene to poznam. Vitotrol krmili mešalni krog od talnega gretja in v prostoru je sedaj temperatura kar stabilna kot je nastavljena. Je pa še zmeraj precej glasna in moteča. Ventilatorji se vrtijo kar na polno tudi ob nižji moči kompresorja. Zgleda da serija 100 to slabo kontrolira, serija 200 sem pa videl, da se lepo prilagaja na trenutne potrebe. SV imam nastavljeno na 45, cirkulacijo pa imam raje izklopljeno, da ni toliko izgub. Raje en par sekund pocakamo na toplo vodo.
Poraba pa je za moje pojme kar visoka. Kot sem napisal približno 70KW/h na dan.
Moje mnenje je, da bi moral biti montiran zalogovnik in možno je da je tudi malo premočna naprava za trenutno ogrevanje okrog 150 m2, posebno še ob tej vezavi brez zalogovnika.
Ocena:
-503
Znamka in model je ok. C8 pa tudi več kot dovolj. Če je v hiši večja banja, bi edino predlagal ločen bojler vsaj kapacitete banje. Zalogovnik nima kaj iskati v tem sestavu.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 63
Teme: 0
Ocena:
3
Nisem strokovnjak ampak pri sebi sem dal poudarek na cim krajso plinsko povezavo med notranjo in zunanjo enoto. Zdaj je cca 3m in se to dodatno izolirana z neoprenom.
Sassapo, a ne bi bila povezava 30m lahko glavni vzrok za tako delovanje? Pa ce je se slabo izolirano... vprasanje koliko T se pride do notranje enote...?
Ocena:
-503
Notranjc... če zanemarimo toplotne izgube, se nam z dolžino instalacije povečuje upor katerega mora kompresor premagovati. Jasno, da se noben od proizvajalcev ne bo "hvalil" koliko pada izkoristek z dolžino instalacije, ampak se bo vsak pohvalil, da lahko cevi napelješ okoli hiše in garaže pa bo še vedno delovalo. Enako ne bo noben povedal, da se z dolžino instalacije izgubi popolnoma vsa energija pregretih plinskih par.
Kjer je potreba po daljših povezavah je vsekakor pravilna izbira, hidravlična - vodna instalacija.
Objave: 57
Teme: 8
Ocena:
1
12.1.2021 ob 14:58
(*Zadnja sprememba objave: 12.1.2021 ob 14:58 uporabnik Nemelk.)
@bk9105: Ubistvu nevem zakaj freonska... priznam pa, da dosedaj za vodno povezavo pri tč niti nisem vedel
Ocena:
44
Pisalo se je , kako imajo "taboljše" naprave vodno povezavo, kako bo od leta nevemkaterega vse na vodnih povezavah,..., in ker imaš pri seriji 200 izbiro freonska ali vodna, sem pomislil, kako to, da ti nihče od profijev ne predlaga vodne.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
12.1.2021 ob 15:33
(*Zadnja sprememba objave: 12.1.2021 ob 15:35 uporabnik JaBK.)
Ker je imel v PZI to in še je tako naredilo, zdaj ima pa plinsko povezavo pa boljs en split dati kot se enkrat razbijati? Odvisno kok je daleč, lahkonlnje to velik faktor, lahko pa nikakav. Jaz osebno pa zato, ker so zunanje enote manjše in jih je lažje skrivati. Monoblok ni prišel v upostev.