PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Kopalniška oprema Kako se obnesejo termostatske armature?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V tušu imamo armalovo termostatsko pipo že cca. 10 let. V tem času jo je bilo potrebno 2x sčistiti kamna, sicer pa je v tušu termostatska pipa skoraj a must.
Za umivalnike ne vidim razloga, da bi morali imeti termostatske pipe.
Cirkulacija je koristna pri dolgem vodu iz bojlerja. Je pa res, da je potratno oboje; če dolgo čakaš na toplo vodo, si je veliko spustil za brezveze v odtok, če pa izvedeš cirkulacijo, pa ta povzroča stalne izgube na bojlerju.
Kompromis je cirkulacija, ki se časovno vklopi npr. po 18. uri in izklopi po 24., izven tega časa pa ne deluje.
Sam sem ta must imel in mi je malo po garanciji krepal. Sedaj imam klasiko in ko bo ta krepala, bom imel bistveno manj orošene oči zaradi stroška. Tisti dve sekundi za hebl premikat si pa tudi najdem, da se s kropom ne tuširam.

Pač kakor za koga.

Sem pa imel enako mnenje pred krepanjem termostatske pipe tudi sam.
Včeraj mi moja pravi: zakaj je pa voda tako vroča? Grem gledat, crko hudič termostatski. Verjetno mu je vodni kamen veliko pomagal. Bom preveril, ko ga treščim dol in pogledam. Zadeva drugače sploh ni napačna. Pri meni je delovala nekih 8 ali 10 let bp. Morda pa kliče po novi...
Pri nas je bila najboljša odločitev nakup termostatske armature za tuš. Pri napeljevanju cevi so preveč "prepognili" cev za vročo vodo in je pretok precej zmanjšan. Prej si celo večnost čakal in potem uravnaval za pravo temperaturo. Sedaj pa nastaviš, počakaš pol minute pa je voda točno takšna kot želiš. Armatura je pa za 70€ iz eBaya. Dela že pol leta b.p.
TinkoBinko Napisal:@alenvprekršku: Lahko prosim malo bolj objasniš :?: .

Lp
O tem sem že velikokrat tukaj pisal. Malo uporabi iskalnik in boš odgovore našel.
V kratkem: Termostatske armature so drage, imajo krajšo ž. dobo in dražje rez. dele.
Cirkulacija je draga, potratna in nepotrebna. V obeh primerih dodajaš nove elektro-strojne člene v verigo, ki lahko odpovejo. Pomisli na stroške in redno vzdrževanje. Živim v prvi etaži, zalogovnik je v kleti, v tuš kabino priteče topla voda pozimi že v dvajsetih sekundah. Če kaj brkljamo v kuhinji pa priteče v hipu.
+1
Must pač ni. Je mogoče tam nekje kot na dva ventila. Najbolj všeč mi je pa enoročna mešalna, nastaviš glede na občutek pa je. Ampak 100 ljudi 100 čudi.
Zdravo,

jaz imam vprašanje glede tipk na termostatski armaturi hansgrohe axor.

Zmontiral sem jo pa se mi zdita tipki precej "trdi" za pritiskat, ena celo bolj kot druga. Starejši sin še lahko zadevo vklopi, a le s težavo. Jaz nimam kakih problemov a bi vseeno od pipe za to ceno pričakoval da se zadeva malo lažje upravlja...

Je imel še kdo podobne težave?
alenvprekršku Napisal:
TinkoBinko Napisal:@alenvprekršku: Lahko prosim malo bolj objasniš :?: .

Lp
O tem sem že velikokrat tukaj pisal. Malo uporabi iskalnik in boš odgovore našel.
V kratkem: Termostatske armature so drage, imajo krajšo ž. dobo in dražje rez. dele.
Cirkulacija je draga, potratna in nepotrebna. V obeh primerih dodajaš nove elektro-strojne člene v verigo, ki lahko odpovejo. Pomisli na stroške in redno vzdrževanje. Živim v prvi etaži, zalogovnik je v kleti, v tuš kabino priteče topla voda pozimi že v dvajsetih sekundah. Če kaj brkljamo v kuhinji pa priteče v hipu.

Hvala za odgovor. Sem se prebijal skozi celotno temo, pa si nisem mogel dokončno razčistiti prednosti/pomanjkljivosti obeh rešitev.

Moje razmišljanje: oboje (termostatska pipa in/ali cirkulacija) je luksuz, ki si ga pač privoščiš ali pa tudi ne. Kar sem hotel razčistiti, je glede na to, da se obe rešitvi bolj ali malo izključujeta, kaj se bolj splača. Nabaviti cirkulacijo in imeti konstantno temperaturo na vseh pipah v obeh kopalnicah (v dveh etažah), ali si "privoščiti" termostatsko pipo vsaj na obeh tuših.

Glede na to, da bomo v NE hiši, verjetno izgube stalnega kroženja tudi niso tako velike (ali pač, saj se da tudi izklopiti, ko nas ni doma?). Nisem se še pozanimal, kakšna je cena takšne zanke, pri čemer je TČ (bojler 200 lit) in prva kopalnica 2 m narazen, druga pa etažo višje cca 5 m razdalje?

Ni mi tudi čisto jasna funkcija termostatske pipe. Vem, da regulira toploto, da ne teče prevroča ali prehladna voda. Kaj pa, dokler po cevi ne priteče topla voda? Takrat verjetno točiš vodo na prst in čakaš primerno temperaturo?

Lp
@TinkoBinko

Pri tako kratkih razdaljah (2 in 5 m) se ti ne splača delati cirkulacije. Enostavno počakaš tistih par sekund, da priteče topla in to je to.
Če imaš termostatsko in če še ni tople vode, seveda topla ne more priteči. Takrat pač čakaš, da pride topla do pipe, nato pa pipa sama regulira.
Vseeno mislim, da termostatske pipe niso tako drage (se spomnim, da sem novo armalovo z druge roke na bolhi kupil za ceno navadne, pa še po 10 letih dela), glede na to kakšno udobje predstavljajo.
Tebi v konkretnem primeru odsvetujem cirkulacijo in svetujem 2x termostatsko pipo.
@vanilla

Hvala za tvoj nasvet. Tudi sam sem medtem po razmisleku in skupnih ugotovitvah prišel do tega, da se ne splača. Če že, pa termostatska pipa :-)

Lp
@TinkoBinko

Ne razumem kaj imata skupnega cirkulacija in termostatska pipa.
Če imaš cirkulacijo, topla voda priteče takoj, ne glede ali imaš term. ali navadno pipo.
Če cirkulacije nimaš, čakaš pri eni ali drugi pipi. Razlika je le v tem, da pri navadni sam najprej ročico nastaviš čisto na rdeče, potem pa postopoma premikaš proti modri, pri termostatski pa to pipa počne sama, ti samo nastaviš želeno temperaturo.

Torej razmišljanje, da bi eno nadomestilo drugo, ni smiselno.
dolirok Napisal:Zdravo,

jaz imam vprašanje glede tipk na termostatski armaturi hansgrohe axor.

Zmontiral sem jo pa se mi zdita tipki precej "trdi" za pritiskat, ena celo bolj kot druga. Starejši sin še lahko zadevo vklopi, a le s težavo. Jaz nimam kakih problemov a bi vseeno od pipe za to ceno pričakoval da se zadeva malo lažje upravlja...

Je imel še kdo podobne težave?
Snemi oba prijema in odstrani omejevalni "polžasti" beli plastični element, ki je pod ročko. Lahko odstraniš samo klino, ki je pod tipko. Te tipke so nebodigatreba pri termostatskih armaturah, morajo pa biti...
Pozdrav,

Jaz bi pa rad zamenjal navadno armaturo s termostatsko... poleg tega pa bi vzel še komplet tuš - ker sedaj je zadeva precej stara...

Verjetno je najboljše vzet kar komplet - sem gledal za tegale:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ideo.si/Termostatski_nadometni_kompleti/termostatska_armatura_za_prho_Grohtherm_2000_34195001_GROHE">https://www.ideo.si/Termostatski_nadome ... 5001_GROHE</a><!-- m -->

Ker luknje za stojalo za tuš so že zvrtane na drugi strani, kot bi imel armaturo.... Priložena slika...
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?13/dd/2VclETwx/img-0106unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/13/dd/2VclETwx/img-0106unichr("46")jpg[/img][/url]
borovničan Napisal:termostatska sama regulira na nastavljeno toploto - izhodne vode ne glede na vhodno tempereturo - ti dobiš na izlivu tisto kar si nastavil....
Če ni tople vode bi rad videl to armaturo.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi