PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drva z zalogovnikom, optimalna temp. dimnih plinov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala bogu, da je tako. Ne znam si pa predstavljati koliko drv je tvoja samokolnica. Meni dve polno naloženi šajtrgi drv pomenita blizu teden dni kurjenja. Po drugi strani pa na letni ravni ti pokuriš cca 25kubikov drv, jaz pa cca 12 (se razume, da govoriva o PRM). No vsaj zadnje sezone se poraba giblje v teh okvirih.
Najboljši podatek pa je v kg. Če pa poveš še vlažnost drv je pa že odlično.
Lambda sondo boš pa bolje kot s kompresorjem očistil s sesanjem. Vsaj v katalogih priporočajo le sesanje. V pločevinast pokrovček od kislih kumaric zvrtaš luknjo v debelini vratu sonde, v njo vtakneš vrat sonde (tako da ostanejo reže na vratu zunaj) in to položiš na cev sesalca. Skupaj ti pa tako drži podtlak.
Pozdravljeni,
vprašanje. Uporabljam tripotni mešalni ventil za talno ogravanje. Kurim na drva in imam tudi zalogovnik toplote. Uporabljam tudi ostale ogrevalne kroge ( radiatorji in sanitarna voda ). Povratek od vseh ogrevalnih krogov gre v isto vejo na dno zalogovnika. Vprašanje: iz tropotnega mešalnega ventila mi nazaj na dno zalogovnika primeša hladno vodo iz talnega. Ima kdo izkušnje, kako rešiti , da bo povratek tudi topel. Razmišljam o štiripotnem ventilu. Bi kaj pridobil ?
Hvala za odgovore.
LP;Aleš
S tripotnim ventilom ti uravnavaš temperaturo vode, katera gre v talno. Če je v zalogovniku višja temperatura od tiste, katera bi naj šla v talno potem se mora ta premešati s hladnejšo vodo iz dna zalogovnika. Če je na dnu zalogovnika voda mrzla, potem bo tudi tista cev med dnom zalogovnika in mešalnim ventilom mrzla, oz. tista cev bo tako topla kot je temperatura na dnu zalogovnika.
Sicer nimam zalogovnika, se mi pa zaradi slojenja vode zdi, da je optimalno, da ti hladna voda prihaja v zalogovnik čisto na dnu. Po mojem nima smisla, da imaš v povprečju isto temperaturo v zalogovniku kot sedaj, pa spodaj nekoliko toplejšo kot sedaj, zgoraj pa nekoliko hladnejšo kot sedaj. Tvoj cilj po mojem mora biti čim boljše slojenje in čim toplejša voda zgoraj, kjer imaš odjem.
Povratek v zalogovnik mora biti čim hladnejši da se ti ne zmeša zalogovnik. Od talnega je tako ali tako najhladnejši.
Od radiatorskega kroga že pride na dno zalogovnika nekoliko toplejša voda ker je tudi vtok višji.
Bojler pa zna zalogovnik dobro premešati saj se voda na poti skozi spiralo bojlerja le nekoliko ohladi. Zato bi bilo dobro povratek iz bojlerja vrniti kar na isto višino kot je odjem.

Sicer pa povej koliko mešalnih ventilov sploh imaš? Po moje jih imaš več.

Bozgom je tam napisal eno bedarijo, ker tropotni mešalni ventil nikoli ne jemlje vode iz zalogovnika, ampak vedno iz povratne veje, ki pride iz ogreval. Pravzaprav primeša toliko tople vode da gre v ogrevala željena temperatura.
(1.10.2020 ob 15:19)Sebek Napisal: Bozgom je tam napisal eno bedarijo, ker tropotni mešalni ventil nikoli ne jemlje vode iz zalogovnika, ampak vedno iz povratne veje, ki pride iz ogreval. Pravzaprav primeša toliko tople vode da gre v ogrevala željena temperatura.

Če ne jemlje vodo iz zalogovnika, od kot pa potem pride toplota? A povratna veja iz ogreval pa ni spojena na zalogovnik?

[Slika: 0195d4fb097bde8e9277b02f53c300.jpg]
Namig: kotel zamenjaj z zalogovnik
Jemlje vodo iz zalogovnika ja, samo iz zgornje strani ne od spodaj.
Normalno, da je tudi povratek spojen z zalogovnikom. Vendar od T-kom naprej teče voda vedno proti zalogovniku.
(1.10.2020 ob 19:38)Sebek Napisal: Jemlje vodo iz zalogovnika ja, samo iz zgornje strani ne od spodaj.
Normalno, da je tudi povratek spojen z zalogovnikom. Vendar od T-kom naprej teče voda vedno proti zalogovniku.

Če je le možno je treba stvari razložiti tako, da bo tistemu, kateri sprašuje čim bolj jasno. Nikakor pa ni potrebno uporabljati dodatkov kot npr. bedarija, če potem stvar še bolj zapleteš, da res postane bedarija. Za tistega, kateri ni strokovnjak je lažje razumeti, da prihaja voda iz dna zalogovnika, kot pa iz povratka ogrevanja. Nenazadnje je voda  največkrat tudi približno enake temperature, na isti višini... Obstajajo pa tudi priklopi na zalogovnik, kjer povratek in odvzem na tri potni ventil nista na isti cevi. Takrat pa se dejansko jemlje voda iz zalogovnika.
Če pa se gremo, kdo ima daljšega  pa tudi tvoja trditev, da voda nikoli spodaj ne gre ven iz zalogovnika ne drži. Vsakič, ko bo tok vode v sistem večji, kot bo povratek bo voda morala prihajati tudi iz spodnje strani zalogovnika. To se zgodi, kot se polni sistem, ko se odzračuje in ko kje sistem pušča.

Tak da- debata bo mnogo boljša, če se izpustijo nepotrebne dodatne besede, katere v ničemer ne pomagajo k odgovoru na vprašanje. Angry Angry
Bozgom, da pobrisi tvoje napake (če ne želiš brati drugih izrazov) da si ne bo kak začetnik ustvaril napačne predstave.
In ja sebek je v zadnjem odstavku prav napisal in je popravil tvojo napako.
Centralni sistem ogrevanja je "zaprt" sistem in toliko vode kot je nekje vzames( tople zgoraj), jo moraš v istem času nekje drugje nazaj dati (mrzle spodaj). To velja za grelna telesa.(talno, radiatorji)
Peč je "na drugi strani" zalogovnika in je pot vode nasprotna.
Zalogovnik ni neko vedro v katerega bi lahko nalival ali črpal vodo in s tem spreminjal nivo vode. Zalogovnik je stalno poln vode. 
Če ne verjameš, zapri en ventil v njega, drugega pa pusti odprtega, pa boš videl da bo ogrevanje nehalo delovat.
Sonce naj sveti vsak dan!
(2.10.2020 ob 02:49)Hanzi Napisal: Bozgom, da pobrisi tvoje napake (če ne želiš brati drugih izrazov) da si ne bo kak začetnik ustvaril napačne predstave.
In ja sebek je v zadnjem odstavku prav napisal in je popravil tvojo napako.
Centralni sistem ogrevanja je "zaprt" sistem in toliko vode kot je nekje vzames( tople zgoraj), jo moraš v istem času nekje drugje nazaj dati (mrzle spodaj). To velja za grelna telesa.(talno, radiatorji)
Peč je "na drugi strani" zalogovnika in je pot vode nasprotna.
Zalogovnik ni neko vedro v katerega bi lahko nalival ali črpal vodo in s tem spreminjal nivo vode. Zalogovnik je stalno poln vode. 
Če ne verjameš, zapri en ventil v njega, drugega pa pusti odprtega, pa boš videl da bo ogrevanje nehalo delovat.

Imaš povsem prav, da je sistem zaprt- vsaj večino časa (no ja, obstajajo tudi odprti sistemi a se dandanes zelo redko uporabljajo). Ko pa odzračuješ sistem pa gre iz njega zrak in pade tlak. Če hočeš povrniti tlak moraš odpreti nek ventil in začeti dodajati vodo. Pol pa sistem ni več zaprt. In če vodo dodajaš v krogu zalogovnik kotel pol pač zalogovnik postane "vedro".
Hanzi brezveze se je mantrat, jaz sem obupal.

Tudi pri odprtem sistemu in vgrajenem zalogovniku tople vode, zalogovnik ni vedro vode in je vedno poln.
(2.10.2020 ob 16:14)Sebek Napisal: Hanzi brezveze se je mantrat, jaz sem obupal.

Tudi pri odprtem sistemu in vgrajenem zalogovniku tople vode, zalogovnik ni vedro vode in je vedno poln.

Seveda imaš 100% prav. Toliko vode, ko vanj iz vodovoda priteče iz njega tudi izteče v ogrevalni sistem. Torej je vedno poln. Ko pa je poln tudi ogrevalni sistem pač velja tvoj "vedno".
Hm... temu bi rekel. prerekanje zaradi mišje dlake.
Kdor ve in hoče vedeti, tako ve, kdor ne, ali kogar ne zanima, je lahko še 10 strani na to tematiko, pa vseeno ne bo nič drugače.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi