PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik ogreva peč na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:A lahko razložiš v katerem delu cevi (povezave) hkrati teče voda levo in desno? Ker to je res po moji nestrojniski logiki nemogoče.

Sicer pa če gledam tvojo seltronovo shemo in če je zgoraj in spodaj uporabljen samo.po en priključek na zalogovnik u ni nic drugače od zvestobe sheme. Samo ti imaš od T kosa samo 15 cm do videl v zalogovniku, svedr pa malo več.

Tudi sam imam po T kosu narejeno.
Peč mi ne ohlaja zalogovnika.

In lahko lepo otipas temperaturo na cevi kdaj začne peč ogrevati hišo in koliko kasneje šele zalogovnik.

Z lahkoto, npr. en krog skozi zalogovnik in ogrevalni krog 2, drugi krog skozi peč in ogrevalni krog 1.
Uff, če dobro pomislim imam tudi sam seltronovo shemo.
Ogrevalni krogi bodo vlekli vodo iz zalogovnika
Ko bo enkrat začela pritekati voda iz.peci se bo začel zmanjševati dotok iz zalogovnika, dokler se ne bo enkrat zadeva obrnila in bo en del vode iz peči tekel v ogrevalne kroge, drug pa v zalogovnik. Kje moja logika pocepne?
Bravo Hanzi...... ta sistem deluje super....
Ta vezava se uporablja zato, da v primeru mrzlega sistema najprej ogreješ stanovanje, šele nato zalogovnik.
Po seltronovi vezavi pa gre v sistem voda iz zgornjega dela zalovnika - za kar pa potrebuješ kar nekaj časa , saj se mora najprej segreti...tam je pa lahko 200 litrov vode za segret..

Se pravi , jaz bom zakuril peč, potem pa pol ure čakal da se bo voda v zgornjem delu zalogovnika segrela da bodo topli radiatorji........

Pa dodatno sem tudi že napisal da sem ugotovil da se mi zalogovnik ne ohlaja skozi peč, saj avtomatika ugasne pumpo in zapre ventil, ampak očitno prek povratnih vodov, ker niso še cevi izolirane.....
Narobe razmišljaš!
Mešalni ventil proti radiatorjem bo odprlo takoj.
Topla voda bo šla iz peči v zalogovnik šele ko bo mešalne ventile proti radiatorjem začelo zapirati.
ne trapajmo. oba sistema, takoimenovan hranilnik na "kretnico" in hranilnik na "slepo črevo" delujeta. ker voda je, hvalabogi, "pametna tekočina". vedno teče v smeri nižjega upora in iz mesta z višjim tlakom na mesta z nižjim. to s pridom izkoriščamo amaterski vodovodarji. ta obrt je že nekaj časa demistificirana, z nekaj volje in ne prav velik orodja si lahko vse nardiš sam. bolj kot karkoli drugega so pomembni detajli, ki sem jih jaz (v svoji škrtosti) ob pomanjkanju sredstev spustil. recimo čistilec oz. lovilec nesnage. me je stalo 1 krat termostatski vložek ker sem polnil na vikendu sistem brez tega lovilca iz vodovoda. doma sem polnil iz štirne, nimam težav. a bi vseeno priporočil vgradnjo če je dnar na voljo. tudi še: raje bi imel elektronsko kontrolo pvratka, a sem se moral zadovoljiti z termostatskimi ventili. in take reči. ampak to so finese ki ne smejo preprečit pravilnega delovanja sistema.
yan1234 Napisal:
Hanzi Napisal:A lahko razložiš v katerem delu cevi (povezave) hkrati teče voda levo in desno? Ker to je res po moji nestrojniski logiki nemogoče.

Sicer pa če gledam tvojo seltronovo shemo in če je zgoraj in spodaj uporabljen samo.po en priključek na zalogovnik u ni nic drugače od zvestobe sheme. Samo ti imaš od T kosa samo 15 cm do videl v zalogovniku, svedr pa malo več.

Tudi sam imam po T kosu narejeno.
Peč mi ne ohlaja zalogovnika.

In lahko lepo otipas temperaturo na cevi kdaj začne peč ogrevati hišo in koliko kasneje šele zalogovnik.

Z lahkoto, npr. en krog skozi zalogovnik in ogrevalni krog 2, drugi krog skozi peč in ogrevalni krog 1.
kot si opisal nikjer hkrati ne teče levo in desno. če sta črpalki enaki in ventila odprta enako, gre 1 krog v smeri kotel-krog, 1 krog v v smeri hranilnik-krog. dotok iz kotla pogojuje odprtost krmiljenja njegovega povratka, dotok iz hranilnika pa omejuje samo presek cevi. če je izvedeno z razdelilcem se zadeva itak v veliki meri izravna. vendar so ventili na krogih redko popolnoma enako odprti in je upor različen. v tem primeru, tudi če sta črpalki v piko enaki, je pretok v prid kroga z nižjim uporom. da bi pa zaradi tega hodilo hkrati levo in desno, pa ni možnosti. kvečjemu pride do malenkost mešanja če sta kroga recimo en direkten in en mešalni. a je tudi to skoraj brezpredmetno razen v prvih nekaj minut ko se kotlovni povratek malenkost odpre, voda v hranilniku pa je hladna, a dovolj topla da elektronika dovoli štart gretja krogov. a tega recimo na talnem ne boš porajtal, na radijatorskem pa tudi rabiš oko sokolovo.
jaz imam seltronovo krmilje, ki pač sploh ne pozna hranilnika na "slepo črevo" kot shemo. pa čisto spodobno deluje s shemo "hranilnik kretnica", ki je v resnici vezan v "slepo črevo". regulacija se nič ne lovi, kot se tudi firštova ni (ki sploh ni imela sheme v programu), dokler pač ni krepnila od starosti.
Sid3 Napisal::?:
tej čehi pa niso lih skupnega mnenja? komu verjet?
:wink:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.attack.sk/public/media/96678/DK426A_Navod_SLX_EN_12_2015_A5_web.pdf">http://www.attack.sk/public/media/96678 ... A5_web.pdf</a><!-- m -->
Arrow stran 19

lp Big Grin
pa še oni prepovedujejo vezavo na T kos, kot jo ima seltron ... čeprav vemo, da tudi tako deluje. dejstvo je, da "oboje troje" deluje. ni take mistike.
Z "fajfo" v zalogovniku ni čakanja,da se vrh zalogovnika ogreje in ni zamika ogrevanja
zdaj smo se oddaljili od praznjenja hranilnika skozi kotel v prerekanju o "svetosti" tipa vezave hranilnika. a moje mnenje je, da če je vse zvezano prav, (z elementi ki so potrebni), in krmiljenje kotla in povratka prepozna konec odgorevanja, nam tip vezave hranilnika ne igra vloge. gre za drugačno napako v sistemu, da se situacija iz naslova prispevka lahko zgodi.
Končno sem prišel do zaključka....
Zalogovnik sem segrel po celem na 75 stopinj in ko je pogorelo v peči sem zaprl
oba ventila v zalogovniku.

Spodaj se je do jutra shladil za 10 stopinj, na ostalih treh nivojih nespremenjeno
... se pravi sam se ohladi.
Malo veliko se mi zdi, ampak tako je.... ( 1500litrov - Izlolacije je 10cm )
Ste vi kdaj gledali za koliko se sam shladi ?
Končno sem prišel do zaključka....
Zalogovnik sem segrel po celem na 75 stopinj in ko je pogorelo v peči sem zvečer zaprl oba ventila v zalogovniku.

Spodaj se je do jutra shladil za 10 stopinj, na ostalih treh nivojih nespremenjeno
... se pravi sam se ohladi.
Malo veliko se mi zdi, ampak tako je.... ( 1500litrov - Izlolacije je 10cm )
Ste vi kdaj gledali za koliko se sam shladi ?
Pod njim nimaš izolacije ?
Bo kar držalo če si gledal čisto na dnu in dna zalogovnika nimaš izoliranega. Je pa pri standardni izolaciji dnevni padec temperature (približno 24 ur) v zalogovniku pri meni nekje okrog 5 do 6 stopinj. Verjetno gre bolj proti 6 stopinjam če bi natančno opazoval. Na najnižjem termometru pa je padec še za stopinjo do dve večji.
Po tleh pa nimam izolacije. Že sedaj je čisto do stropa, verjetno bi bilo fino če bi stal na kakšnih 5cm stirodurja
1 2 3 4 5
Iskanje po temi