PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Visoka poraba Mitsubishi Ecodan 11kW

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sassapo Napisal:Vrtina je cca 40€ m + transport mehanizacije

Kaj je zdaj ta številka? Cena samo vrtanja, ali cena za vrtino ter vstavljeno in zalito cev?
JaBK Napisal:Mene kišta nervira da sem pikasta. Vsaka!!! Kot analogija - rjava bradavica sredi obraza. Pa recimo, da so od klime TČ se kosmate. Toliko me moti. Me čudi, da je to nekomu na tem forumu to ušlo. Zakaj pa misliš da imam 20m povezave med notranjo in zunanjo.
Kaj pa lepa lesena utica nad kišto?
na jok mi gre.. da nadaljujem z analogijo... puder na kosmato bradavico. ali pa parfum na neumito pazduho. french style. fasada ne reši ničesar, v biti je treba situacijo sanirat... izrezat tumor... Smile

zdaj imam tako, da je pač okoli vogla peljana v kot garaže in škarpe. (upoštevane potreben razdalje). tako se je ne vidi, ko stopicaš k hiši. moraš vedeti da je tam. ko se pripelješ do nas z druge strani se je trenutno še malo vidi, je pa grmičevje sedaj spredaj in ko se bo razraslo, je ne bo več videti in upam da jo bo tudi manj slišati. tako da se do nje pride pač po potki okoli garaže, za kaki servis je placa dovolj itak, ker pač mora biti okoli in okoli vodolj lufta, videlo in slišajo se jo bo pa manj oziroma samo če se bo gledalo in poslušalo. tako je to zaenkrat in bo moralo zadostovati. čeprav je predstavljena kot velika slabost klime tč, je njena velikost oziroma majhnnost in posledično lažje zakrivanje zame prednost...

p.s.
upam, da je sedaj tudi bolj jasno, zakaj ignoriram vsakega, ki mi predlaga poleti klimo, pa magari samo za razvlaževanje. in naj neha!
Uf smo čisto off topic. Zdaj ko so T bolj podobne tistim z začetka lanskega decembra. Kako je s porabo OPja?
He, he.. :lol:
Meni se prav dopade, ker si kaprice naredila vrlino.
DELPHI Napisal:
sassapo Napisal:Vrtina je cca 40€ m + transport mehanizacije

Kaj je zdaj ta številka? Cena samo vrtanja, ali cena za vrtino ter vstavljeno in zalito cev?

sassapo? kdo drug? in koliko rabim jaz globoko, če hočem da od sebe da recimo 6kw. oziroma koliko m za kw moči, če se lahko tako to gleda?
Odvisno od geološke sestave tal pod tvojo parcelo. Ampak preko palca: 30-60W/m, če imaš izredno srečo do 100W/m.

Na odvzem vpliva še število ur ogrevanja (bolj in dlje ogrevaš, bolj izčrpaš vrtino), oz. hlajenja (regeneracija vrtine).

Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.
Hvala!!!
Malenkost.

Znanstveno: [url]httpsunichr("58")//repozitorijunichr("46")uni-ljunichr("46")si/Dokumentunichr("46")php?lang=slv&id=72019[/url]
Poljudno: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhemunichr("46")si/pdfs/stroski%20vgradnja%20geosonde%20v%20primerjavi%20z%20ogrevanjam%20na%20olje%20ali%20plin%20-%20ARHEM%20doounichr("46")pdf[/url]
Kornoterm: [url]httpunichr("58")//enomaunichr("46")si/kronoterm-toplotna-crpalka-geosonda[/url]
DELPHI Napisal:Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.

Tale COP pa od 3,5 do 4,0 pa je čisto na palec. Vrtina mora za tak COP imeti več kot 15 stopinj. Ne vem koliko je takih toplih vrtin, obstajajo pa. V mojem primeru niti v sanjah. 2x120 m TČ 15 kW pa sedaj dobivam iz vrtine le 3 stopinje(v mirovanju po dveh urah pa je na dnu vrtine 8 stopinj) , kar znaša na bruto delovanje TČ od vsega začetka le 3,1.
Ne zavajate se tako hitro!

lp
Na današnji dan (zunaj 11°C) ima potem z/v boljše pogoje. Pa smo sredi decembra.
Verjameš ali pa ne Napisal:
DELPHI Napisal:Če imaš zdaj 6kW TČ, boš pri vrtini rabila največ 4kW, saj je moč konstantna, COP pa od 3,5 do 4,0.

Tale COP pa od 3,5 do 4,0 pa je čisto na palec. Vrtina mora za tak COP imeti več kot 15 stopinj. Ne vem koliko je takih toplih vrtin, obstajajo pa. V mojem primeru niti v sanjah. 2x120 m TČ 15 kW pa sedaj dobivam iz vrtine le 3 stopinje(v mirovanju po dveh urah pa je na dnu vrtine 8 stopinj) , kar znaša na bruto delovanje TČ od vsega začetka le 3,1.

lp

Pri tvoji TĆ je nekaj narobe,vrtina bi morala imeti 10-12 stopinj,na koncu sezone pa ne manj kot 8.Še iz zemeljskih kolektorjev sedajle vlečemo ven 6-7 stopinj.
Sicer pa bi moral biti COP na talnem čez 5,ker ima vrtina precej šibkejšo OČ kot V-V.
Ne vem s čim in na kakšen način meriš porabo in izračunavaš COP, kakšna je regeneracija in letni odjem, kakšno je razmerje med ogrevanjem in SV, itd, ampak dejansko je tvoj rezultat bolj na spodnji meji.

Seveda se gre vedno lahko še nižje, nad 4,0 pa že težje.

Evo kontra primera s COP konkretno nad 4,0 (brez hišne obtočne črpalke): [url]httpunichr("58")//baublogunichr("46")ozerovunichr("46")de/2013/11/zaehlerstaende-und-arbeitszahlen-im-4-jahr/[/url]

Ima pa dve vrtini: 65m in 70m.
Verjameš ali pa ne Napisal:

lp
Kakšno pa imaš geološko sestavo tal?
Za tam kjer mene takšna izvedba zanima je nekje 40m rečnih naplavin (proda), potem pa apnenec.
DELPHI Napisal:Ne vem s čim in na kakšen način meriš porabo in izračunavaš COP, kakšna je regeneracija in letni odjem, kakšno je razmerje med ogrevanjem in SV, itd, ampak dejansko je tvoj rezultat bolj na spodnji meji.

Seveda se gre vedno lahko še nižje, nad 4,0 pa že težje.

Evo kontra primera s COP konkretno nad 4,0 (brez hišne obtočne črpalke): [url]httpunichr("58")//baublogunichr("46")ozerovunichr("46")de/2013/11/zaehlerstaende-und-arbeitszahlen-im-4-jahr/[/url]

Ima pa dve vrtini: 65m in 70m.

DELPHI

Edini pravi način izračuna dobljena energija/vložena energija.
Torej na vhodu elektro števec na katerem je TČ, črpalka vira in črpalka zalogovnika, na izhodu kalorimeter.
To je to, vse ostalo so ugibanja o katerih je na tem forumu največ razprav.
Pri priloženem je vprašanje ali je energija (izhodna) merjena ali pa računana v sami TČ, kar je lahko kar velika razlika, seveda ni zajetega stroška obtočnih črpalk. Kakorkoli ni verodostojen podatek.

[/quote]

Pri tvoji TĆ je nekaj narobe,vrtina bi morala imeti 10-12 stopinj,na koncu sezone pa ne manj kot 8.Še iz zemeljskih kolektorjev sedajle vlečemo ven 6-7 stopinj.
Sicer pa bi moral biti COP na talnem čez 5,ker ima vrtina precej šibkejšo OČ kot V-V.[/quote]

Z vrtino je narobe edino to, da je res hladna, sestavljena pa iz skoraj suhe gline vseh 120 metrov. Po dveh urh se popravi na 8 po nekaj urah na 10. Žal več ni imela niti na samem začetku.
Grejem z radiatorji, vendar ne več kot na 38 stopinj, kar zadošča.

Kakorkoli o 5 lahko samo sanjate. Pa prosim samo za resnično izmerjene COP sicer slepite sami sebe. Pa zajemite v izračun tudi porabnike kot so črpalka toplotnega vira in zalogovnika, v mojem primeru skupaj 200 W, TČ pa 3,1 kW kar pomeni dobre 6% in temu primerno tudi zmanjšuje dejanski izkoristek.

lp
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi