PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje peči na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj nista to dva povsem ločena sistema?
Imam 4 potni mešalni ventil. Voda iz kotla, voda v radiatorje, voda iz radiatorjev in povratek v kotel, tako da ne vem kako naj bi bil mešalni ventil povezan s SV.
MikMik Napisal:No takole. Termometer za temperaturo vode v kotlu sem dobil in deluje tako kot mora. Imam pa eno vprašanje.
Gorilec se prižge, ko temperatura v kotlu pade pod 56°c, jo ogreje do 82°c in se ugasne. Potem pa se npr. čez minuto pojavi potreba po gretju sanitarne vode. Gorilec se ponovno prižge, ogreje sanitarno vodo do željene temperature in se ugasne. Je normalno, da med tem časom termometer vode v kotlu naraste na okoli 100°c?
Za to peč je takšno delovanje čisto normalno.
Z gumbom ki je ozn ačen z radiatorjem nastavljate temperaturo ogrevalne vode med ogrevanjem.
Z gumbom pipa pa SV. Med ogrevanjem SV se peč ogreje do maximuma (tega vi ne morete prestavit). Med tem ne deluje ogrevanje, ko je zaključeno se vrne v ogrevanje in temperatura pade na nastavljeno.
ma peč je peč.....vidim, da moj predpotopni sistem iz 90-tih s Ferotermko in solarnim TVT jem, vse skupak podprto s Firštovo automatiko(mešalni ventil upravlja sobni termostat) "bomba" naspram tega, kaj in kako so vse ljudje vezali centralne:
torej: če mešalni ventil na sredini (polovico dneva) gre polovica vode v radiatorje, polovica pa v bojler (pri meni je na cca 70cm podstavku torej višje od peči) zato le ta termosifonsko gre tudi v bojler.....je v sistemu še ena obtočna proti bojlerju, vendar se uklopi, če bojlerska voda - ponavljam bojlerska voda pade pod 35° ....kotlovska je pa itak (bila) 365dni med 60 in 70° ....pozimi do 75° zjutraj, ko je sisitem zalaufal, je pa logično mešalni bil popoplnoma v desno, torej takrat v bojler ni moglo rinit vode.....vendar že po cca dveh urah je mešalni šel proti levi strani (zaprti strani) in sedaj je kotlovska začela šopat tudi v bojler....in tako lepo cel dan mešalni levo/desno......ob 22:30 pa zopet na nočno redukcijo (levo, torej zaprt in popolnoma sproščena pot kotlovski vodi v bojler)peč se je od 22:30 do 06:30 prižgala mogoče 1x...če je ponoči v hiši padlo pod 18° je pa seveda mešalni odprl pot proti radiatorjem...
Zdravo,

Lansko sezono sem menjal 60 let staro kombinirano pec z nizkoenergetsko pec na olje. Majster ko je vse skupaj menjal in cevi in pec je odmontiral tudi mesalni ventil.... kot ces saj gane rabis.... Ce po pravici povem ga res ne pogresam... V stanovanju imam termostat, kjer nastavim temperaturo in to je to. Oce mi pravi, da bi takrat moral obdrzati mesalni ventil... Mi lahko kdo razlozi ali ga res rabim ali ne.... V kotlu imam nastavljeno, da se segreja na 60°C. Sanitarna voda je cisto posebej na elektricni bojler
Letos sem spet mal štelal po oljnem gorilniku in rezultat kaže slika.
[attachment=o22409]

A naj pustim tako kot je, ali naj še kaj "poštelam"?
Peč je Sime Rondo 4, gorilec Weishaupt WL5/1-B (šoba 0.55).

Priložene datoteke
.jpg   meritev sime.jpg (Velikost: 241,85 KB / Prenosi: 1104)
Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Trenutno stanje je tako. Sobni termostat požene črpalko, gorilec pa se prižge ko temp. v kotlu pade pod določeno temp. Torej dve povsem ločeni stvari. Problem je da v tem primeru črpalka deluje tudi če je v kotlu nizka temp. in v radiatorje gre voda s prenizko temp.
Torej naj vežem tako, da bo sobni termostat prižigal gorilec in črpalko istočasno, ali naj dodam naležni termostat na cev iz kotla in ga vežem kot pogoj za delovanje črpalke?
"ali naj dodam naležni termostat na cev iz kotla in ga vežem kot pogoj za delovanje črpalke?"
Navadno je narejeno tako ampak v tvojem primeru manjka mešalni ventil katerega bi sobni termostat odprl in zaprl
Imam ročni 4 potni mešalni ventil.
MikMik Napisal:.
Torej naj vežem tako, da bo sobni termostat prižigal gorilec in črpalko istočasno,

Ja, tako sem imel tudi jaz. S tem, da se gorilec ugasne, ko doseže zahtevano temperaturo kotlovske vode, neglede na to, ali pumpa dela ali ne.

MikMik Napisal:Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Trenutno stanje je tako. Sobni termostat požene črpalko, gorilec pa se prižge ko temp. v kotlu pade pod določeno temp. Torej dve povsem ločeni stvari. Problem je da v tem primeru črpalka deluje tudi če je v kotlu nizka temp. in v radiatorje gre voda s prenizko temp.
Torej naj vežem tako, da bo sobni termostat prižigal gorilec in črpalko istočasno, ali naj dodam naležni termostat na cev iz kotla in ga vežem kot pogoj za delovanje črpalke?

Zaporedno za sobnim termostatom veži še naležni cevni termostat, kateri bo skrbel, da črpalka nebo delovala, kadar je temperatura kotlovne vode nižja od nastavljene.
alanford Napisal:
MikMik Napisal:.
Torej naj vežem tako, da bo sobni termostat prižigal gorilec in črpalko istočasno,

Ja, tako sem imel tudi jaz. S tem, da se gorilec ugasne, ko doseže zahtevano temperaturo kotlovske vode, neglede na to, ali pumpa dela ali ne.

Odvisno od elektronike kotla. Predstavljam si, da bi morala vsaka peč na KO imeti zunanje kontakte, s katerimi jo lahko upravljaš (prižigaš/ugašaš). Ne predstavljam si, da bi se mi kotel prižigal in ugašal zato, da bi vzdrževal temperaturo kotlovske vode, čeprav potrebe po ogrevanju sploh ni (beri: ko pumpa ne dela).

Kako pa je v tem primeru s kondenzacijo?
Temp. vode v kotlu naj ne bi padla po to točko.
Mogoče kdo ve kaj pomeni
'Temperatura di mandata pretarata 78°C'
'_______________________mass. esercizio 90°C'
'_______________________mass. ammessa 100°C'
prednastavljena 78
maks delovna 90
maks dovoljena 100
1 2 3 4 5 6 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi