PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevalni sistem pri obnovi stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam isti problem. Največja poraba pri toplovodnem peletnem kaminu je na začetku, torej nekje prvo uro ali uro in pol delovanja. Ko enkrat doseže nastavljeno temperaturo ( 60 st. pri meni ), potem še samo ohranja ogenj in poraba pade na minimum. Seveda imam na vseh radiatorjih el. term. glave, kar se bistveno pozna pri porabi. Če je zunaj veliko pod minus stopinj, pa zadevo enostavno goljufam. Najprej v šporhet zakurim dva, mogoče tri brikete, da črpalka parkrat požene toplo vodo po sistemu in radiatorjih, nato počakam, da črpalka opravi svoje in da se ugasne, potem pa štartam kamin. Voda v sistemu je lepo topla, če ne že kar vroča in kamin prav lepo deluje naprej na nastavljenih 60. stopinj. Praktično že po nekaj minutah gre na minimalno porabo. In ja, se pozna v velik plus ali mora kamin sam pogreti sistem ali pa je v njem že topla voda in lepo deluje naprej.
energetik: sej razumem da ni dobre izolacije(jaz mislim da sem podal neke argumente v zgornjih postih), jaz se samo povprečne temperature podal na oko kot je zapisano, ampak važne so povrečne temperature cez dan in ponoči. vem da tudi okna niso čudež. seveda da bo prišparal samo odvisno do katere temperature bo stiskalSmile na 16 sigurno nima smisla šparat, meni je logično če je povrečna ponoči nekje 18-19 in jo vzdržuje je podobno kot če ima zvečer 22 zjutraj pa 16, ker ni segreval. prihranki so če greš v neke extreme, potem pa ga pač ni, pa še na mrzlem siSmile
cevko Napisal:In ja, se pozna v velik plus ali mora kamin sam pogreti sistem ali pa je v njem že topla voda in lepo deluje naprej.

sej to mislim, da res nima smisla ugašat ponoči cel sistem, kot pri zgornjem uporabniku in na novo segrevat iz štarta vodo. bolje da ti zadnje dve tri ure do jutra termostati lepo ohranjajo temperaturo sobe na 18-19 pa imas toplo, ni treba spet iz 16 na 22 segrevat sten, peči na novo ogrevat vode. za tistih nekaj ur mislim da nima smisla. lahko pa tudi zaradi mene če komu paše.
cevko Napisal:Imam isti problem. Največja poraba pri toplovodnem peletnem kaminu je na začetku, torej nekje prvo uro ali uro in pol delovanja. Ko enkrat doseže nastavljeno temperaturo ( 60 st. pri meni ), potem še samo ohranja ogenj in poraba pade na minimum. Seveda imam na vseh radiatorjih el. term. glave, kar se bistveno pozna pri porabi. Če je zunaj veliko pod minus stopinj, pa zadevo enostavno goljufam. Najprej v šporhet zakurim dva, mogoče tri brikete, da črpalka parkrat požene toplo vodo po sistemu in radiatorjih, nato počakam, da črpalka opravi svoje in da se ugasne, potem pa štartam kamin. Voda v sistemu je lepo topla, če ne že kar vroča in kamin prav lepo deluje naprej na nastavljenih 60. stopinj. Praktično že po nekaj minutah gre na minimalno porabo. In ja, se pozna v velik plus ali mora kamin sam pogreti sistem ali pa je v njem že topla voda in lepo deluje naprej.

Jaz lahko nastavim minimalno na 65...
Je pa to tvoje početje sigurno slabo za sam kamin, dimni plini na najmanjši moči so manj ali okoli 100 st...
Čakaj...Kamin vzdržuje nastavljeno temperaturo 60 stopinj. Takrat deluje na najmanjši porabi, moči, itd....Po kateri tvoji logiki so sedaj vsi inženirji in tehniki, ki so kamin skonstruirali, butasti ? Nisem jaz delal kamina.
Talent, če ogenj ne gori močno niso dimni plini visoki in posledično cel sistem zapacan. Če si pri avtih bolj domač, če se skos jajcaš posebaj pri dizlih si lahko skus pri mehaniku +zelo draga popravila, če ga pa malo vsako toliko časa goniš se pa avto izpihaSmile če ga pa ne goniš in se avto zapaca ,so po tvoji logiki inženir zajebali?
V navodilih jasno piše, da mora biti temperatura povratne vode minimalno 45 stopinj. Torej, moja temperatura je 60 stopinj. TDP v navodilih za uporabo ni prav nikjer omenjena. MOŽNOSTI za delovanje kamina nisem jaz delal, testiral, itd...Beseda " možnosti" je nalašč napisana z veliko. Zakaj? Izbral sem eno izmed možnosti, ki so jo predlagali inženirji, konstruktorji, tehnologi...se pravi, vsi višje izšolani in poznavalci dotičnega kamina od vseh možnih forum majstrov. Še posebno takih, ki ogrevalno napravo primerjajo z vozilom. Dva povsem različna branda delovanja in tehnologije.
Oki bila je primerjava čist na mestu, ampak če ti misliš da ni bila tudi ok. Dal sem le svoje mnenje

Ne gre se za tehnologijo,ampak princip!
cevko Napisal:V navodilih jasno piše, da mora biti temperatura povratne vode minimalno 45 stopinj. Torej, moja temperatura je 60 stopinj. TDP v navodilih za uporabo ni prav nikjer omenjena. MOŽNOSTI za delovanje kamina nisem jaz delal, testiral, itd...Beseda " možnosti" je nalašč napisana z veliko. Zakaj? Izbral sem eno izmed možnosti, ki so jo predlagali inženirji, konstruktorji, tehnologi...se pravi, vsi višje izšolani in poznavalci dotičnega kamina od vseh možnih forum majstrov. Še posebno takih, ki ogrevalno napravo primerjajo z vozilom. Dva povsem različna branda delovanja in tehnologije.

Malo si pomešal vse skupaj - temperatura povratka, ki se varuje z Esbe ali kakšnim drugačnim termostatskim protipovratnim ventilom (ponavadi je na takem kaminu notri patrona 55 st.), to, da maš pa ti nastavljeno, da ti kamin greje vodo do 60 stopinj (to je minimum), nato pa modulira na najnižjo moč, pa je nekaj drugega. Vse kurilne naprave so konstruirane tako, da delajo na polni moči, pri takem delovanju so tudi najboljši izkoristki, v peči in dimniku pa ni problemov z kondenzom in katranom. Če imaš veliko radiatorjev in malo poddimenzionirano moč kamina, to še nekako gre, če pa gre kamin kmalu po vžigu že v modulacijo, to pa ni OK... Rajši dvigni temp. kotlovske vode na npr.
63-64 stopinj itak pa imaš na rad. termostatske ventile, ki ti uravnavajo temp. v prostoru...

Smo zašli iz (moje) teme.

LP
Imam nastavljeno, kar mi je ponujeno in ne tako, kar forum majstri mislijo, da je prav. Imaš mobilni telefon? Zakaj si naredil nastavitve, kot tebi odgovarjajo ? Zato je pridiganje o tem, kako mora biti nekaj nastavljeno povsem prespredmetno. Vprašal si, kaj se ti bolj splača, da bo prihranek pri kurjavi...Torej, zakaj nekaj sprašuješ, če potem ne sprejmeš nasvetov? Ni logike....
Pravilno. Samo dvomim da se tvoja "ponudba" sklada z navodili proizvajalca kotla. Da ne bos enkrat jokal ko ti bo kotel spustil in bos pljuval po tvojem modelu.

Upps, vidim da si napisal da jasno pise 45C. Zanimivo, pod 55 ni veliko junakov ki bi se upali to napisat
Potem mi pa povej zakaj nekaterim (sploh plehnate peci) spustijo prej kot v desetletju.
Nimajo vsi peletkarja na 75 nastimanega. Cevko ze ne. Močne dvomim da ima pri 60C kotla povratek 45. Razen ce ima super pocasno pumpo . Koliko imas odprt mesalni ventil
Pri meni je na 45°C pa še ni nič priteklo ven ,če ti mešalni ventil deluje zvezno imaš vedno povratni vod topel in kaj bi tu kondenziralo.
Ni govora samo o povratku, ampak tudi o TDP. Eni so prav obsedeni s tem. Če kao tega nimaš, potem nisi "in". Bedarija. Zakaj bi mene kot uporabnika moralo zanimati s kakšno temp. vode lahko deluje kamin, če v navodilih tega prav nikjer ni omenjeno.
Jasno piše;
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3K/HA/3GKMs02U/pecunichr("46")png[/img]

In ja...ups....
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3R/eL/1LFDl5kv/pec1unichr("46")png[/img]

ups moment 2...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/T/Mx/36Xt3F7Y/pec2unichr("46")png[/img]

In...hm...pa še dajmo ups moment 3
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/j/SH/1kGnuEIx/pec3unichr("46")png[/img]

Če povzamem........Prav nikjer ni omenjenega podatka, s kakšno minimalno temperaturo lahko deluje kamin.....Ti, ti, neumni inženirji in tehnologi, bi rekel forum majster..... :mrgreen:
Pa ne moreš verjet, že tri sezone ga gonim na 60 stopinj, na radiatorjih so el. term. glave nastavljene na temperaturo, primerno za tisto sobo. Radiator si sam vzame, kolikor rabi in ko rabi....Kaminček pa lepo skrbi...pardon...kaminček in vsi njihovi varnostni elementi lepo skrbijo za dostavo vroče vode, ko je to potrebno....Pa nobenih problemov.... :lol:

Zaključujem tukaj debato...Nima smisla forum majstrov prepričevati nekaj, kar mislijo, da je po njihovo edino pravilno...Inženirji, tehnologi, konstruktorji, izdelovalci, testerji....so pač neumni....
Pa saj ti nihče ne ukazuje kako moraš "goniti" ta tvoj "kaminček"!
1 2 3 4 5
Iskanje po temi