PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura vtoka v talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A nimaš še posebej zunanjega termometra na fasadi za vremsko vodenje?
Če ti preveč segreje ohišje imaš možnost zasenčiti enoto ali pa boš pač obsojen na spremljanje vremena in ročno nastavljanje LWT glede na povprečne temperature. Ali pa daj dovolj visoko LWT da zadostuje celo sezono in se sprijazniš z manjšim SCOP.

Formulo za moč smo pred kratkim že večkrat zapisali, računal si narobe oz. ne vem kako si prišel do tiste cifre.
Moč v kW je: pretok(l/min)/60 x 4,2 x dT

dT lahko štelaš? Ponavadi se lahko nastavlja pretok (z ventilčki in/ali hitrostjo pumpe). Kako se bo zaradi tega spremenila moč pa ni tako enostavno. Če boš povišal pretok, se bo znižal dT, moč talnega pa ostala približno enaka.
Nimam dodatnega termometra na fasadi.

Najbrž bom res tako naredil, višji LWT da bo zadostoval za celo sezono.

Moč sem računal; pretok x 60 x dT, očitno napačno. Nisem vedel za faktor "4,2"

dT lahko štelam na displayu, a višji ko je dT, nižji je pretok avtomatsko, OČ ne morem štelat hitrosti (kar mi je jasno, da ne moreš imeti velik pretok in velik dT, če nimš zadostnega odjema).

Torej lahko štelam samo dT, ne pa tudi OČ, sicer imam ventilčke na razdelilcu, te so vsi odprti na max.

Zdaj sem imel dT naštiman na 3 stopinje (to je min. kar displey omogoča), ker sem želel čim večji pretok. Bom pa zdaj probal še obratno, povečat dT, pa da vidmo.

Tolažim se s tem da imam na razpolago še toplovodni kamin, tako da v vsakem primeru bom segrel bajto, če ne z enim, pa z drugim.
Imam podobno situacijo, 110m2 mansarde, 25cm izolacije v strehi, kolencni zid je zaenkrat se brez fasade, talna izolacija 10-20cm.

Polozenih cca 600m cevi, 8 vej, dovod 20mm + spojka, noter spucam 32 stopinj, pa se mi hodnik komaj segreje na 20.5, vecja spalnica pa komaj na 20.

Upam da se mi zadeva popravi ko pride fasada, ker ce ne, me je izvajalec kraljevo nategnil...

B
@blakar: pretoki na razdelilniku, kakšna temperatura ti prihaja nazaj iz vej, razmak med cevmi?
Fasada bo naredila svoje.
Pretok na razdelilniku je odprt na polno, razmak med cevmi 15cm? (nisem ziher), za povratno temp pa ne vem, bom izmeril.

B
blakar Napisal:Imam podobno situacijo, 110m2 mansarde, 25cm izolacije v strehi, kolencni zid je zaenkrat se brez fasade, talna izolacija 10-20cm.

Polozenih cca 600m cevi, 8 vej, dovod 20mm + spojka, noter spucam 32 stopinj, pa se mi hodnik komaj segreje na 20.5, vecja spalnica pa komaj na 20.

Upam da se mi zadeva popravi ko pride fasada, ker ce ne, me je izvajalec kraljevo nategnil...

B
Moraš vedeti, da ima neizoliran kolenčni zid cca. 7x večjo prevodnost kot izolirana streha. Zdj si pa poglej koliko imaš neizoliranih površin v primerjavi z izolirnami. Dejansko lahko streho glede izgub skoraj zanemariš, večina toplote ti gre ven skozi zid. Ko bo gor izolacija, bo druga pesem, zanesljivo.
Moja situacija tri leta nazaj. Prtličje 150m2, temperatura vtoka nonstop 32 stopinj celzija brez urnikov, notranja temperatura 24 stopinj celzija. Mansarda 150m2 temperatura vtoka 32, notranja 20. To so podatki za hišo s fasado in neizoliranim podstrešjem.
Sedaj ko je vse izolirano. Temperatura vtoka prtličje 28, notranja 24,3. Mansarda ventili odprti 10 procentov, temperatura prostorov 24.

TČ estia 11kw,
cca 2700m cevi za talno
torej regulirate T prostora s T vtoka ???
ali ne s sobnim termstatom?
Temperatura vtoka je temperatura dvižnega voda ,ki se bi morala prilagajat zunanji ,in notranji temperaturi . Bolj je mrzlo,manjša je sposobnost ohranjanja notranje nastavljene temperature večja je temperatura dvižnega voda ali obratno. Temperatura dvižnega voda ali vtoka kar je enako se nastavi po krivulji. Krivulja se določi glede na izolacijo in navade.
@scania730

Pri tebi bi rekel da imaš premajhen odjem toplote v estrihu, zato moraš imeti višje temperature v talnem, da sploh pride do prevoda toplote iz talnega v estrih. Po domače, premalo cevi ste položili glede na toplotne izgube objekta. Morali bi polagat na 10 ali 15 cm razmaka in ne na 20 cm.
Cevi so položene na 15 cm, pred vhodnimi vrati in vrati na teraso pa na 10 cm, nikjer na 20 cm.
Predvidevam, da je problem, ker hiša ni podkletena, pritličje je na "zemlji", podložna plošča pa najbrž ni izolirana na spodnji strani ali krajše; toplota iz talnega gre 50% navzdol v beton in 50% toplote pa navzgor proti estrihu in keramiki.
Preveri svoje podatke, da boš dobil kakšno uporabno informacijo.

Citat:talno 5 vej fi 16 po 70m
Citat:Cevi so položene na 15 cm, pred vhodnimi vrati in vrati na teraso pa na 10 cm, nikjer na 20 cm.

5×70 m= 350 m / 60 m2 =5.8 m/m2. Rekel bi da je položeno na raster 20 cm.

Citat:max pretok ki ga da tč je 13l/min, na vejah pa vsaka po 1.5l/min.

5 vej × 1.5 l/min= 7.5 L/min. Kje je razlika do 13 l/min?
scania730 Napisal:Cevi so položene na 15 cm, pred vhodnimi vrati in vrati na teraso pa na 10 cm, nikjer na 20 cm.
Predvidevam, da je problem, ker hiša ni podkletena, pritličje je na "zemlji", podložna plošča pa najbrž ni izolirana na spodnji strani ali krajše; toplota iz talnega gre 50% navzdol v beton in 50% toplote pa navzgor proti estrihu in keramiki.
Sigurno imaš pod estrihom (nad ploščo) izolacijo. In potem niti pod razno ne gre 50% toplote v zemljo. Sicer pa ja, preveri svoje podatke in še enkrat zapiši.
Poraba elektrike, energije je zgolj samo odsev dejanskega stanja hiše - toplotne izgube.
Kolikšna mora biti temp. tal je odvisno od velikosti kondenzatorja (cevi talno), manj, ko je cevi - višja temp.vode bo potrebna.

Daikin sam regulira in skrbi za konstanten dT, željen npr. dT 10°C - posledično se znižuje/povišuje pretok ltr./min.
Ne glede na dT je v 60 m2 talnega izredno majhna količina vode, ki jo TČ sorazmerno hitro ogreje. Zaradi omejene površine kondenzatorja ste omejeni z oddajno močjo - rešitev je v povišanju temp. vode.

Modulacija LWT pomeni nekaj drugega in je aktivna zgolj v povezavi z ogrevanjem po sobni temp. Funkcijo je potrebno predhodno aktivirati.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi