PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Konvektorsko hlajenje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Dve različni škalti na fasadi pač za moje pojme nista višek estetike.
Zivel bom v vrstni hisi, ki ima zelo malo parcele, mislim da imam zelenice za hiso malo vec kot 100m2, pa toplotna vseeno na bo tik ob hisi, ampak jo imam namen stisnit cist v kot da je cim bolj vstran od hise.

Citat:Po mojem razumevanju ti večje število konvektorjev pomaga zgolj v toliko, da imaš večji volumen vode v cevovodu. Glede minimalne moči pa problem ostaja, saj se vedno lahko zgodi, da je vklopljen samo en konvektor. Imajo strokovnjaki drugačno mnenje?
Pa ravno to me zanima, koliksen bi moral biti ta volumen da bi bila akumulacija dovolj velika, oz gledano v metrih cevi dolocenega preseka, da crpalka ne bi delovala ON/OFF oz. da bi bilo teh vklopov cim manj. Kako je sploh pri konvektorjih? Predvidevam da tako kot pri klimi, mas neki auto mode in ona vzdrzuje nastavljeno temperaturo ali pa sam nastavis stopnjo pihanja?
Bi z zalogovnikom toplotna samo invertirala? Po moje je isto ce je odvzem premajhen. Ce TC invertira nad 3,5kW, ti pa odvzemas 1,5kW, se bo pravtako zaganjala ON/OFF. Bo pa teh zagonov veliko manj pri zalogovniku. Prosim popravite me ce se motim!
Konvektor ima 3 stopnje pihanja.zraven je še termostat kjer nastavljaš temp. In se vklaplja po potrebi.
Glede na tvoje želje je bolje da nabaviš klimo ali dve.
Termostat ali pilot? Ne meri temperature direkt na konvektorju?
sassapo Napisal:Seveda se nekateri vseeno odločijo za hlajenje preko TČ, ker nočejo dodatnih škatel na fasadi.
Naj se sliši še tako neumno, to je tudi pri meni glavni motiv da ne vzamem navadne klime. Dve različni škalti na fasadi pač za moje pojme nista višek estetike.

andr3vv Napisal:Dobro bi bilo dobiti odgovor v smislu, če imaš npr 11kW mašino, je min moč TČ približno toliko in bi za to potreboval min toliko konvektorjev oz min tolikšno moč odjema in tolikšno dolžino ter presek cevi da bi vse skupaj solidno delovalo.

V kolikor konvektorji opravljajo še funkcijo gretja in s tem ni potrebna invensticija v talno gretje ali radiatorje, potem je hlajenje preko njih vsekakor bolj ugodno kot z namensko klimo.
Tista tvoja prva varianta, ko si v mansardi predvidel konvektorje za gretje in hlajenje, ni bila tako slaba. Vsaka TČ pokriva dva toplotna kroga, čeprav med talnim in konvektorji ni neke velike razlike v temp. ogrevalne vode.
Citat:V kolikor konvektorji opravljajo še funkcijo gretja in s tem ni potrebna invensticija v talno gretje ali radiatorje, potem je hlajenje preko njih vsekakor bolj ugodno kot z namensko klimo.
Tista tvoja prva varianta, ko si v mansardi predvidel konvektorje za gretje in hlajenje, ni bila tako slaba. Vsaka TČ pokriva dva toplotna kroga, čeprav med talnim in konvektorji ni neke velike razlike v temp. ogrevalne vode.
S tem pa nisem nic pridobil. Se vedno na mansardi ostaja en konvektor, drugje je talno. Raje naredim se v mansardi talno in se izognem dvem krogom in visjim stroskom ogrevanja. Mogoce je talno v zacetku drazja varianta, ampak se po moje hitro obrne. V glavnem pri hlajenju ne bi pridobil ker ostaja samo en konvektor z ali brez talnega.
ali ni tako, da ko rabiš dve ali več notranje enote klime (na eno zunanjo)...se začne nabor klim in kombinacij ožat, cene pa višat?

Gledal sem katalog od GREE-ja...pa se mi je zdelo, da če je več notranjih enot na eno zunanjo tudi regualcija/nastavitve temperature itn....manj možnosti..oz. več omejitev.

Lahko pa da se motim...
Kaj porecete na varianto da na mansardi po potrebi ogrevam s klimo in talnega sploh ne bi dal. Ko se zadrzujem na mansardi (kar ne bo veliko) vklopim klimo, drugace je izklopljena. V tem primeru bi lahko verjetno vzel tudi manjso 8kW crpalko namesto 11kW (za ca 160m2), kar je spet prisparan denar in prostor za zunanjo enoto. Za ceno 70m2 talnega in razliko v ceni med 8 in 11kW TC pa mislim da dobim ze zelo solidno klimo katera bi grela in hladila. Sej so klime pravtako zmozne ogrevati do -20. Prosim za kaksno mnenje strokovnjakov. Streha bo dobro izolirana 30-35cm
@andr3vv - Bom napisal le tisto, kar vem iz lastnih izkušenj.

Če bi še enkrat delal, bi naredil za gretje povsod talno. Pa se grejem večinomo s konvektorji, hladim pa seveda samo s konvektorji.

Plusi za talno gretje:
- udobje
- nizek strošek ogrevanja
- balzam za toplotno črpalko

Minus za talno:
- konkretna investicija
- hlajenje preko talnega ima svoje omejitve (problem kondenzacije na tleh)
- slabše udobje pri mrzlih tleh
- slabše udobje zaradi nezmožnosti razvlaževanja zraka

Plusi za konvektorje:
- omogočajo razvlaževanje zraka
- omogočajo veliko toplotno in hladilno moč

Minusi za konvektorje:
- če želiš izkoristiti veliko toplotno moč, se moraš sprijazniti z motečim šumom
- lahko je relativno visoka investicija

Sam imam 5 konvektorjev v vseh glavnih prostorih, kjer se največ zadržujemo:
- 2 konvektorja v kuhinji z jedilnico in dnevni sobi vse v pritličju (50m2)
- 3 x konvektorji v treh spalnicah
V kopalnicah imam talno gretje speljano preko navadnega radiatorja.
V ostalih prostorih (hodniki, vetrolov, pomožni prostori, garderoba) imam navadne radiatorje.
Imam pa samo en ogravelni krog za vse, ki poleti služi tudi kot hladilni krog s tem, da veje, ki gredo v navadne radiatorje lokalno, ročno zaprem z ventili enkrat na leto. Vse veje od kurilnice do konvektorjev so toplotno izolirane, da nima težav s kondenzom. Se pravi, da imam navaden dvocevni sistem in ne štiricevni sistem. Vsak konvektor ima seveda še cev za odvod kondenza čez steno pod fasado do zunanjega jaška za meteorne vode.

Vsak konvektor ima svoj digitalni regulator temperature z LCD displayem. Izgleda pa tako približno kot na neki klimi:
- nastaviš MODE (auto, heat, fan, dry, cool)
- nastaviš temperaturo (ogrevalno ali hladilno)
- nastaviš hitrost pihanja (auto, stopnja 1 ali 2 ali 3), auto: večja je razlika med željeno in dejansko temperaturo prostora, na višji stopnji pihanja bo delovalo. Stopnja pihanja je še pogojena z minimalno (pri ogrevanju) oziroma maksimalno (pri hlajenju) temperaturo kotlovske vode zado, da ne piha kar v tri krasne, če za to ni pogojev. Na ta način se pihanje tudi samo ugasne, če je nekaj časa tč ugasnjena (temperatura kotlovske vode se približa sobni temperaturi)

Vsak konvektor ima tipalo temperature vstopne kotlovske vode. S tem lokalni krmilnik konvektorja ve, ali toplotna črpalka deluje v načinu hlajenja ali ogrevanja. Druge logične povezave konvektorjev s TČ nimam.

Z večjim število konvektorjev z večjo toplotno močjo boš dosegel:
- boljše udobje
- enakomerno razporejena temperatura v večini prostorov
- isto z relativno vlago poleti pri hlajenju
- manjša hitros pihanja in s tem tudi šuma
- bolj enakomerno delovanje toplotne črpalke
Trenutno nimam priklučenega zalogovnika. Ga imam sicer v kurilnici enega 200 litrskega (odslužen bojler) in srčno upam, da mi ga bo uspelo letos poleti priključiti. S tem bom med drugim dosegel, da tč ne bo preveč taktirala (delovala kot on/off). tč je inverter.

Pri hlajenju s pravilno nastavljeno tč (optimalno nastavljena vremenska regulacija po zunanji temperaturi v kombinaciji s tipalom notranje temperature), optimalno domenzioniranimi in postavljenimi konvektorji in optimalno nastavljenimi temperaturami na posameznih regulatorjih konvektorjev lahko dosežeš, da se ti konvektorji ne ugašajo in da ti pihajo konstantno z minimalno hitrostjo. S tem dosežeš, da ti tč ne taktira preveč. Če pa imaš še manjši zalogovnik, si pa sploh zmagal.
Citat:Trenutno nimam priklučenega zalogovnika. Ga imam sicer v kurilnici enega 200 litrskega (odslužen bojler) in srčno upam, da mi ga bo uspelo letos poleti priključiti. S tem bom med drugim dosegel, da tč ne bo preveč taktirala (delovala kot on/off). tč je inverter.
To si že leta 2014 obljubljal, tako da močno dvomim.
xavi Napisal:
Citat:Trenutno nimam priklučenega zalogovnika. Ga imam sicer v kurilnici enega 200 litrskega (odslužen bojler) in srčno upam, da mi ga bo uspelo letos poleti priključiti. S tem bom med drugim dosegel, da tč ne bo preveč taktirala (delovala kot on/off). tč je inverter.
To si že leta 2014 obljubljal, tako da močno dvomim.
Ja, ja, reku, reku .....

Sent from my Lenovo A6000 using Tapatalk
@alanford
Hvala tudi tebi za deljenje izkusenj in litanij.
Kaj bi pa naredil za hlajenje ce bi lahko se 1x izbiral?

OK, torej konvektor je vsaj tolko pametn da se vklaplja glede na temp vode. Problem je se vedno ker komunikacija ni obojestranska.
Ve kdo mogoce ce je pri drugih firmah tudi mozna obojestranska komunikacija med TC in konvektorji? Za daikin ste ze nekje napisali da se to da.
sedaj se to bere, kot da za eno TČ spravit in uparit s konvektorji in talnim rabimo večje majstre kot tiste, ki so izdellali vesoljsko sondo Voyager1, ki še zdaj leta po vesolju :oops:
:lol: :lol: ne vem zakaj se vsi toliko otresate zalogovnika, ki je za vsako TČ zelo koristen pisker že pri gretju, pri hlajenju preko konvektorjev pa nepogrešljiv za normalno delovanje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
usimoncic Napisal:
sassapo Napisal:Seveda se nekateri vseeno odločijo za hlajenje preko TČ, ker nočejo dodatnih škatel na fasadi.
Naj se sliši še tako neumno, to je tudi pri meni glavni motiv da ne vzamem navadne klime. Dve različni škalti na fasadi pač za moje pojme nista višek estetike.

Glede estetike pri več škatlah: bi še bilo sprejemljivo, če bi bile obe škatli enaki. In tu me zanima kateri kompleti topotnih črpalk in klim imajo vizualno enake zunanje enote. Pri daikinu (moja preferenčna izbira) ne najdem nobene klime, ki bi imela enako zunanjo enoto kot TČ.
Če boš kupil enako močno klimo kot TČ bosta enaki, saj je pri vseh klima TČ praktično oboje klima, s tem da je pri eni notranja enota plin zrak pri drugi pa plin voda
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi