Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Tudi radiator ti ne bo pogrel nog, razen če boš pol metra stran stal :roll:
In v hrbet bo hladno, spredaj pa (pre)toplo.
IR panel je dražji od el.radiatorja, vendar je to samo začetna investicija.
Ogrevanje (1kw = 1kw :twisted: ) pa je nekajkrat boljše z IR panelom, kot s katerimkoli radiatorjem.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Pa ja ne boš trdil da IR ogrevanje da več kW toplote, kot kW potegne iz štroma?
Ocena:
0
Kje vidiš, da sem to trdil?
Trdim le, da je bolje imeti 600w IR panel na stropu, kot enako močan radiator nekje ob steni.
Sploh pa se ne grem več.
Spet je nastala antiIR propagandna diskusija, čeprav je OP izrecno prosil, da mu ne omenjajte (vsiljujte) el.radiatorjev in kaloriferjev.
Me prav zanima kdo od komentatorjev ima osebne izkušnje z IR paneli?
Tisti, ki enačite IR z el.radiatorji/kaloriferji zagotovo niste doživeli IR panelov.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
On zahteva udobje, ki ima prednost pred stroški. Kako naj segreje zrak pri tleh v neizolirani hiši z visokim stropom tako, da bo temperatura čimbolj homogena in da ne bo pretiranega pihanja in ropota? Ali s talnim gretjem (ki očitno ne pride v poštev), ali pa z IR sevanjem od zgoraj navzdol, pa naj bo to panel ali ir grelec. V tem primeru je visok strop lahko le plus, saj bi sicer preveč sekalo v glavo.
Ali bo s tem kaj prihranil? Bolj nič kot kaj - pa koga briga. Gre za eno sobo z omejenim časovnim delovanjem.
Ocena:
9
@medo9
Nič proti IR panelom, le ne prodajaj buč "o drugačnih IR kilowatih" ali nekem šparanju z IR paneli.
O tem, da se brez potrebnih kilowatov tudi z IR paneli ne da ogreti neizolirane hiše, pa se je lani vrtela tema kot "jara kača" o možakarju iz Švice (če se ne motim).......
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Je strop 3. 3 nuja?
Opcija ponižati ga in izolirati, v tem primeru bodo vsi radiatorji "bolj" greli...
Ali drugače povedano so očitno prešibki za tak volumen oz. m2.
Tako je lahko tudi v primeru Ir panelov ( ali če ne dogreva stalno).
Preglejte kak panel se priporoča za različno velik prostor, ceno ob tem...
Nato sledi je prioriteta le ogreti, ali tudi za kak strošek vključno z investicijo.
lp
Ocena:
0
Homer: ne podtikaj mi nekaj, cesar nisem trdil.
Ne pisem o sparanju in drugacnih kwh.
Trdim in to lahko vedno dokazem, da je bolje imeti 600w IR panel kot 600w el.radiator ali kalorifer.
Kar prinesi ga v mojo kopalnico in bova takoj videla razliko. Jaz panelov ne morem odmontirati in jih prinesti k tebi :twisted:
In ta debata oz.primer ni enak svicarskemu.
Ocena:
9
In zakaj ravno kopalnica?
V tem se namreč lahko kar strinjava, da je IR zelo primeren . Običajno si tam prej slečen kot oblečen in IR s sevanjem takoj pogreje telo in te pravzaprav ne zanima kolikšna je temperatura prostora. In IR so za kopalnice prodajali že pred 50-imi leti in več. Seveda ne panele, ampak ozko usmerjene IR sevalce, ki so te še bolj pogreli kot paneli, ko pa si stopil iz snopa sevanja ti je "stisnilo rit"
V ostalih prostorih takih pogojev ni, saj večinoma ne skačeš nag po stanovanju, da bi občutil IR sevanje. Pomembna pa je temperatura prostora.
Seveda ta primer ni enak švicarskemu, saj je tam šlo za celo hišo, tu pa za eno sobico in dogrevanje. Hladen zid, pa je v obeh primerih hladen zid .....
Objave: 258
Teme: 1
Ocena:
0
Jao, po dolgem času na forumu in ponovno se samo križam kakšne nepreverjene nekateri pišete... ponovno antipropaganda ir določenih uporabnikov, pa noben nima izkušenj s takšnim ogrevanjem.
1kw je 1kw ja... Ampak bistvo je, kako je ta 1kw razpršen po prostoru. Daj ti oljnat el.radiator skrij za kavc, pa boš povedal kok segreje sobo? Ali pa likalnik, a nima 2000 w? Pa ti segreje sobo?? Ir ravno zato ker optimalno razprši topoto po prostoru ustvarja boljšo klimo in je večji efekt ogrevanja. Poleg tega, da so predmeti toplejši in je bolj prijetno v prostoru. Tu se povsem strinjam z medo9, ki pravi da je 600w panel veliko bolj efektiven kot 600w radiator.
Ne vem od kje vam to, da mora ir panel videt stvari, ce zelite da ogreje? Primarno res, vendar toplota vendo prehaja iz toplejsega proti hladnejsemu, tako da se prostor postopoma ogreje v celoti. Tudi pod mizo in tam kjer panel "ne vidi". Dejnsko je zaradi tega, ker so tla toplejsa pod mizo bolj toplo, kot pri klasičnem radiatorskem gretju, kjer gre vroč zrak pod strop.
Uporabnik je točno napisal kaj želi a vi ko anti sekta širite neresnična dejstva.
Ocena:
0
Homer: koplnico sem predlagal zato, ker verjetno ne bova cakala, da z radiatorji ogrejes moj bivalni prostor, cca 70m2 z galerijo vred ;-) ....oz.jaz ne bi placal elektrike za ta tvoj preizkus :twisted:
In ne, zelo se motis, ce mislis, da bos v kopalnici cutil IR sevanje. Ce ti ne bi povedal, kje so paneli ne bi vedel, od kje ogreva.... Tudi ce bi sedla za mizo v jedilnici, jih ne bi cutil,da sevajo....v dnevnem prostoru pa sploh ne, ker so cca 5m visoko
Se enkrat: govorim za nizkotemperaturne panele.
Visokotemperaturnega bos cutil, ce bos stal,pod njim, ce bi sedel na rob kadi, ze ne bi vec cutil toplote od zgoraj. Sonce bistveno mocneje pripeka skozi sipo, kot pa panel nad glavo.
Kar pisem, pisem iz lastnih izkusenj in opazanj s paneli, ki jih imam v uporabi od leta 2009. Ne prodajam nicesar, pa ce verjames ali ne.
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Vermont ....poudarek je na postopno, kot si prvič dobro zapisal.
Ko ta postopek prekineš se tudi predmeti ohladijo.
Če pa bi bil panel za kavčem, bi bilo več od oljnega el. radiatorja :wink:
lp
Objave: 14
Teme: 1
Ocena:
0
Predvsem sem potreboval informacijo oziroma morebitna priporočila o izbiri moč glede na prostor in obstoječe ogrevanje in kakovosti IR panelov, ter morda kam postaviti da bo ustrezno deloval in ne bo moteč (nisem se kontakti-ral proizvajalcev), je pa odločitev ne za kaloriferje in oljne radiatorje, prav tako ne bom nižal stropov ker je kvaliteta zraka v majhnem prostoru bistveno slabša, fasada in izolacija ne pride v poštev ker ni odvisno samo od mene sam bi jo naredil ampak nisem edini v hiši. Naj omenim da je problem z dogrevanjem le v prehodnem obdobju ko se peletni kamin za CK redkeje vklopi, ko je zunanja temperatura po 0, se vključuje bolj pogosto in problema praktično ni. Kar se tiče samega izkoristka pa se strinjam da je razlika v izkoristku pretvorbe elektrike v toploto če poenostavim bi potem 1000w kopalniški IR grelec ali??? 1000 w žarnica grela enako kot 1000 w oljnjni radiator, saj vemo da gre zelo majhen procent pri žarnicah v svetlobo, prav tako poznamo izkoristke toplotnih crpalk ki se merijo koliko KW elektike pretvorimo v toploto, naj zaključim da je verjetno pri grelnih napravah ki pretvarjajo električno energijo v toplotno tudi za različne izkoristke da o samem občutku sploh ne govorim. Vseeno hvala :-) za vse odgovore in mnenja.....
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Mislim, da je bilo vprašanje IR ogrevanja prefinjeno vrinjeno na forum. Samo Vermonta sem še čakal. IR lobi si resnično prizadeva za promocijo, vse se res obrača v neko sekto, pa ne nasprotniki, temveč zagovorniki.
Ko bi bile zadeve resnično tako dobre, bi n.pr. namesto TČ po vsem svetu vgrajevali le IR ogrevanje.
V Kranju sem v nekem lokalu nekaj čakal, pri vsej hvali IR ogrevanja mi je bilo hladno. Z nižjo temperaturo v prostoru se pa v resnici nekaj prišpara.
Še vedno pogrešam glas strokovnjaka strojne stroke za ogrevanje. Žal Vermont to ni.
Sam sem se sicer po telefonu menil z enim predavateljev na strojnem faksu, pa je dejal, da prepričanih nima smisla prepričevati. Je pa pripomnil, da ima IR ogrevanje za določene vrste uporabe tudi nekaj dobrih lastnosti. Glede izkoristka in prihrankov energije pa se mi je le smejal.
Ssvet, ne primerjaj električnih strojev za različne namene. Ko bi tvoja teorija držala, bi kupil elektromotor in se z njim grel, ali z žarnico. Zakaj torej IR grelec?
Trdim, da bi bilo tvojemu otroku z radiatorjem Atlas bolj ugodno, ker pobira hladen zrak s tal, ga ogreje in termosifonsko izloči na zgornjem delu. Ti pa boš otroka odzgoraj ogrel, spodaj pa boš čakal na počasen prehod toplote po Vermontovi teoriji. En Atlas ti posodim za test, lahko tudi norvežana, oba po 2 kW. V kopalnico pa bom za prehodno obdobje verjetno res vgradil IR panel. Trenutno še deluje infra pečka z vsemi svojimi pomanjkljivostmi.
A če si že vernik, veruj naprej...