PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
timi11 Napisal:xavi ti samo ogrevaš.Sanitarno imaš ločeno?Pri meni je bilo potrebno segreti tudi to.
Kompletno. 300 l bojler z 2,5m2 velikim toplotnim izmenjevalcem, hiša cca 140m 2, 8 cm izolacije, 3 osebe. Poraba od 1.10. do danes cca. 480 eurov. Se pravi, ne spadam med ravno varčne, zato mi je ta visoka poraba pri tebi res malo vprašljiva.
Res je to, kar pravi Telmos. +10 C vtoka je ogromno. To se še posebej vidi ravno pri ogrevanju sanitarne vode, ko temp. zleze na 60 C, trenutna poraba pa je > 5 kw. Toda, vsak ki pozna delovanje TČ ve, da je za ogrevanje zaželena čim nižja temp. vtoka, to pa se doseže v prvi vrsti z dovolj veliko površino ogrevalnih teles in šele po tem z ustrezno izolacijo. In če so zahteve po temp. vtoka kljub mrazu maks. 40 -42 C ne vidim potrebe po dvokompresorskem sistemu. Bi pa tukaj še enkrat poudaril vlogo manjšega akumulatorja vode, ki lahko še te trenutne višje potrebe zaradi bolj enakomernega delovanja zniža.
oberskitona Napisal:Pozdraljeni

Ogrevanje novogranje P+M
neto m2: 127
neto ogrevana prostornina:304 m3
zid: 30cm
izolacija: 15cm
Izolacija: mansarda strop 30cm
izolacija pod tlaki v prtlicju: 11cm
ogrevanje: talno
okna: trislojna 3x tesnenje...toplotni koeficient-0,90

Po nekaj urnem prebiranju foruma sem dobil glavobol... 1001 moznost v vsaki temi pa prepir o tem in onem.
V hisi bo v primeru elektricnega ogrevanja se kamin.

Razlika med TČ in KLIMA TČ

Za potrebo takšne hiške moč TČ?
katero TČ, ki ponuja dober koficient med KVALITETO/CENO?
priblizni letni strosek ogrevanja taksne kvadrature z TČ?
koliko so kaj ocenjene zivljenske dobe toplotnih crpalk?
priblizna inveticija=cena TČ, ki bi jo potrebovali za naš domek?

Električna peč (Vaillant ELOBLOCK)

katero znamko el. peči, (vidim da je kar opevana ta Vaillant ELOBLOCK) oz. kakšno znamko, ki ponuja dober koficient med KVALITETO/CENO?
priblizni letni strosek ogrevanja taksne kvadrature el. pečjo?
koliko so kaj ocenjene zivljenske dobe el. peči?
priblizna inveticija=cena el. peči , ki bi jo potrebovali za naš domek?

Kotel za trda goriva in dodatno gorilec za pelete+zalogovnik
koliko močan kotel?
kateri gorilec?
koliko prostornine zalogovnik?
katera znamka peči, zalogovnika in gorilca?
približna cena sistema?
približna ocena porabe drv v m3 za takšno kvadraturo?
približna ocena porabe peletov v m3 za takšno kvadraturo?

Povsem sem zmeden ob poplavi ponudbe, je pac to odlocitev o nekaj tisoč evrih in o dobi kakšnih 10-20 let.
Prosim za, pa, če se tudi sliši nesramno ampak tisti ki pač imate željo pomagat pri odločitvi in imate informacije ki si preverjene dobrodošlo vsako menje vsi ostali če ni pametnega nasveta zadržite za sebe.

Hvala vsem za nesebično pomoč ki sem je bil že deležen na tem forumu in upam da bom tudi tokrat najdel kakšne uporabne napotke.

lp aleš

Morda sem v nizu postov spregledal - nikjer ne pišeš - kako "debelo denarnico" imaš!?
To je ključno za izbor!
Glede na tip/velikost objekta - je vsakemu izboru/odločitvi skupno še to:
Poraba bo majhna. Zelo majhna!
Ključno je tudi to, "koliko deda" si, ali rad migaš ali raje žuliš pilota, poslušaš zleknjen (prepametno!) ženo, ali pa si....v tistem času fizično aktiven?!
Tako ne gre primerjati - "popolnega" konforta, ki ti ga nudi el. peč ali TČ, s pečjo na drva ter peleti. Pri slednjem se boš skozi zimo malo namigal. morda niti ne malo, morda kar fajn (treba je pucat peč, polnit zalogovnik, dovažat pelete, drve, zlagat...itd)
Da ne zagušim prekomerno - če ti cvenk ni težava kupi TČ, tisto najbolje renomirano, tisto ki jo "tč verniki" na taistem forumu najbolj opevajo in poveličujejo...glej da bodo o tem seveda vedeli vsi žlahtniki, sodelavci, znanci! TČ je pač nekaj, s čimer se (lahko/radi) pohvalijo/mo... Ženske ti bojo zavidale manj, ker se na tozadevne reči bore malo spoznajo, oz. jim je malo mar za njih...po večini vsaj!
Ko včasih prebiram poste vernikov dobivam občutek, da še komu "stopi" na tisti kilowat, dva...manjše porabe kot jo ima kdo drug. Na dan, seveda! Konec kurilne sezone / pod črto.... tako porabijo/mo super malo praktično vsi. Ne glede na izbor ogrevanja. Govorim za super izolirane novodobne hiške seveda!

Če je denarnica suha, tanka...pa je prilično super izbor el. pečka (tvojo površino zna popacat že tud 6kw) + kakšen kaminček / pa kakšnen meter/dva pripravljenih drvic! Strošek ogrevanja ne bo presegel dobrih 500€! Na leto seveda. Seveda ti ostaja še rešitev sanitarne vode!

Cene maš na netu, odvisno od izbora!
TČ (kakšna monoblok) izvedba te zna priti od 2500-3000 do kakšnih 6-7000...
Za el. peči so cene znane...malo poguglaj...
Pri kaminčkih in pečeh na drva/pelete pa je vse odvisno od želja in globine denarnice. cenovni razpon je velik! Tudi tu ima stric gugl polno odgovorov!

:wink:

Srečno!!
Strošek investicije, je samo del zgodbe, stroški ogrevanja pa drugi del zgodbe.
Na splošno je strošek ogrevanja obratno sorazmeren s stroškom investicije (pa ne linearno).
Zato je treba upoštevati eno in drugo v skupnih stroških skozi več let.

Kot sem že na začetku napisal:
Citat:Pameten nasvet?
Da prvo sam zožiš izbor glede vira ogrevanja in izbereš kategorijo med Fiatom in Ferrarijem....
In seveda da se sam odločiš za kurjača in potrebno telovadbo, ali kake druge dejavnosti...

Kot je že bilo napisano, električno ogrevanje ni dovoljeno kot glavni vir ogrevanja!
Huh izčrpni odgovori
Denarnica nikoli ni preveč ampak mi pa dopušča tudi investicije ki bodo v nekem določenem času imele blagodejen učinek na denarnico.
Parcela je velika ni problem poskladiščit drv, tudi ni problem zakurit na drva očistit peč, spravit,sekat,žagat itd. ampak tukaj pa nastopi dilema kvalitetna peč na drva, zalogovnik nekakšna rešitev za sanitarno vodo skozi čas ko se ne kuri...smo nekje na 4-5k €
El. pečka ja 2 monterja poznana sta mi ta hec odsvetovala kolega ima zmontirano, v največji zimi pravi da ima po 300€ elektrike na mesec podobna kvadratura z fasado brez zakljucnega sloja(je pa res da ima radiatorsko ogrevanje)pa še vedno potrebujemo rešitev za sanitarno vodo...
Sedaj pa še toplotna črpalka kurilnica urejena 6400€ pa če še ekosklad nekaj navrže pa če bo delovala tako blagodejno na mojo denarnico kot berem tukaj na forumu je zaenkrat najbolj optimalna izbira.
Je pa res da najbolj varna izbira so drva vedno se dajo dobit ,nekaj malega greje pa ce tudi ni elektrike težko da se bo kaj zgodilo nenormalnega s ceno...
No pa sem spet v dilemi el. pečka je poceni napram toplotne črpalke če bi tudi porabil 1000€ letno z pečko bi lahko za razliko v ceni 4 leta zastojn grel rit, ker pa tudi toplotna črpalka nekaj pokuri pa rečmo prijazno 5 let.
Sedaj pa če bi toplotna delovala 10let brezhibno potem...bo vrjetno računica dobra drugače pa huh dilema dilema
Še naša poraba okrog novega leta ogrevanje +SV notranja T pa je nihala med 22,5-22,8°c 23 ni dosegla v teh dneh T dv se je pa gibal med 40-42°c katero je elektronika sam izbirala !
Hiša je klasična K+P+M kaj več o hiši v temi poraba .
1.10.2014-8.4.2015 =6148 kWh
Je pa zanimivo kako v toplejših dneh imamo vedno večjo porabo "smo razvajenci :roll: "
@timi11 tudi meni je zanimiva tvoja visoka poraba !

Priložene datoteke
.png   Zajeta slika.PNG (Velikost: 39,16 KB / Prenosi: 675)
oberskitona Napisal:Huh izčrpni odgovori
Denarnica nikoli ni preveč ampak mi pa dopušča tudi investicije ki bodo v nekem določenem času imele blagodejen učinek na denarnico.
Parcela je velika ni problem poskladiščit drv, tudi ni problem zakurit na drva očistit peč, spravit,sekat,žagat itd. ampak tukaj pa nastopi dilema kvalitetna peč na drva, zalogovnik nekakšna rešitev za sanitarno vodo skozi čas ko se ne kuri...smo nekje na 4-5k €
El. pečka ja 2 monterja poznana sta mi ta hec odsvetovala kolega ima zmontirano, v največji zimi pravi da ima po 300€ elektrike na mesec podobna kvadratura z fasado brez zakljucnega sloja(je pa res da ima radiatorsko ogrevanje)pa še vedno potrebujemo rešitev za sanitarno vodo...
Sedaj pa še toplotna črpalka kurilnica urejena 6400€ pa če še ekosklad nekaj navrže pa če bo delovala tako blagodejno na mojo denarnico kot berem tukaj na forumu je zaenkrat najbolj optimalna izbira.
Je pa res da najbolj varna izbira so drva vedno se dajo dobit ,nekaj malega greje pa ce tudi ni elektrike težko da se bo kaj zgodilo nenormalnega s ceno...
No pa sem spet v dilemi el. pečka je poceni napram toplotne črpalke če bi tudi porabil 1000€ letno z pečko bi lahko za razliko v ceni 4 leta zastojn grel rit, ker pa tudi toplotna črpalka nekaj pokuri pa rečmo prijazno 5 let.
Sedaj pa če bi toplotna delovala 10let brezhibno potem...bo vrjetno računica dobra drugače pa huh dilema dilema

Če imaš dovolj veliko parcelo (kot si namignil) bi jaz na tvojem mestu razmišljal edino o zemlja voda, nikakor ne zrak voda, ki je od vsega najslabša, v primeru cenene TČ tudi precej kratkoročna rešitev :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
labelsm Napisal::roll: "
@timi11 tudi meni je zanimiva tvoja visoka poraba !

Sem gledal malo zapiske za nazaj.Vsako spremembo nastavitev si zabeležim,da vem kaj sem delal. Ja okoli Božiča sem nižal krivuljo:Nastavil pri -10 na 50°C in tako imel nastavljeno čez novoletne praznike,ker je pritisnu mraz sem krivuljo po novem letu povišal.Morda je bil to feller ,da je toliko delala z grelcem.
Drugače pa ni panike :lol: ,sem namerno probal,kaj bo. :? V prostorih je držalo temperaturo in to je bistvo.Mam pa za rezervo še aktivno peč na kurilno olje,ki v dveh sezonah ni delovala.Bo pa, če bo potreba.Saj je ravno zaradi tega ostala v kurilnici.
timi11 Napisal:Pri meni je nastavljeno pri +15°C zunanje temp.je vhod v radiatorje(forlauf 33°C).manj je brezveze.Pri -15zunanje je vhod 55°C.Regulacija se ves čas prilagaja zunanji temperaturi.Pri višji temperaturi vtoka se vse pogosteje vklaplja grelec.
LT-jko si kupil premišljeno, ali so te n......? Ker za tvojo hišo(razen če boš seveda v doglednem času menjal okna in fasado "pojačal")mislim, da ni primerna.....
Tudi pri nas je bilo 1.1.15 zjutraj -14.8° grejem kakšen m2 več kot ti, izolacija, okna "popidenana" l.2012 V 24urah sem imel porabe 51kwh komplet gospodinjstvo, res pa se TČ ni ukvarjala s SV, "setpoint" vtoka za vzdrževanje notranje T na 21.8° je bil točno 40° Hočem povedat, da bi s FWHP 11 prišel mnogo bolje, kar se tiče porabe (delovala bi definitvno tudi pri tebi brez grelcev)
jaz bi imel pa s tvojo v moji bajti še nižjo porabo kot sem jo imel s svojo :mrgreen:
sašo sej ni tko hudo.Res se ponavadi najdejo še druge rešitve.Vendar sem z svojo Daikin zelo zadovoljen in jo priporočam tudi drugim.Pričakovano je bilo da bo lahko pri velikem minusu težava vendar zaradi parih dni ( to zimo3 dni) v letu imam še več rešitev. Lahko zalaufam peč na olje,vklopim el grelec v bojlerju.V spodnjem stanovanju ko bomo renovirari bomo dali še kaminček na drva.Vendar za to sedaj ne vidim potrebe.Da bi kupil Ht in zadevo plačal še 2 tisoč evrov več.
V samo izolacijo in ostale jebe ne dam več nič denarja.Bajta je stara 60 let,od zunaj zgleda ke bi mela 20 let. Kva še češ..
timi11 Napisal:. Lahko zalaufam peč na olje,vklopim el grelec v bojlerju.
Aha...pametno je obdržat stari sistem, sploh če je prostora v kurilnici pregovor pravi "kruha ne išče" > tudi sam sem obržal peč, gorilec in cisterno ter nekaj več kot 1000 litr. kurilca: zadnje dni decembra,januar ter februar sem po letu in pol zalaufal sistem samo za SV (nekako moram kurilca pokurit) ob vsem pa je še blagodejni učinek za kurilnico, ker stopinjo in pol dobi na toploti(peč pač oddaja) ker v kurilnici tudi sušimo perilo, je vse skupaj pozitiva, pa tudi TČ se ni obremenjevala z gretjem SV......eno z drugim, v desetih letih bom na tak način pokuril staro olje :lol:
Vidiš tudi jaz prihajam do podobnega zakjučka.Da bi ob hudem mrazu malo olje kuril.Bo klet toplejša in manj vlažna kot sedaj. Ja pa še olje je za skurit.

Ps. elektrike sem od začetka oktobra pokuril za dobrih 700 evrov. :oops:
Citat:Ja pa še olje je za skurit.
Le za kaj drugega kot za skurit bi pa bilo?! :lol:
Sicer pa brez bojazni, ne bo se pokvarilo.....
Pozdravljeni.
Tudi sam se pred podobno dilemo, kot uporabnik, ki je odprl temo, tako da bom kar tukaj napisal svojo težavo, da ne odpiram svoje teme: Ker ste tukaj takšni, ki ste dali že mnogo skozi, me sedaj zanima sledeče, za kateri vir ogrevanja se bi bilo najbolje odločiti: Imam vrstno hišo s 70 m2, ki je locirana v sredini. Torej ima 2 zunanji steni, od katere južna nima izolacije, severna pa ima 5 cm, torej slabo izolirana. Trenutno je ogrevanje radiatorsko, preko plina (plinska peč je iz 90 leta, in jo je obvezno zamenjati), poraba pa ogromna - okoli 230 eur v ta mrzlih mesecih. Imam sledečo dilemo: Ali naj kupim novo kondenzacijsko plinsko peč - ter pustim ogrevanje tako kot je. (strošek cca. 2500 eur) - trenutna letna poraba okrog 1000 eur, s tem da je SV ogrevana na elektriko.
druga možnost ogrevanja je na peč na drva, ki je tudi v objektu, ampak je treba investirat v sanacijo dimnika (1500 eur, peč je letnik 1990, počasi bi bilo treba menjati).
Tretja pa seveda TČ, a imam okoli objekta bolj malo prostora, ter tudi seveda zelo blizu sosede, nevem kako bi bilo s črpalko zrak-voda.
Kaj mislite, se mi splača sploh kupiti TČ za takšno starejšo neizolirano vrstno hišo, ali naj raje uporabim plin oz. drva?
Koliko bi lahko znižal porabo z novo kondenzacijsko plinsko pečjo, ter novimi okni, in vhodnimi vrati, ter izolacijo podstrešja(trenutno samo 5 cm volne). nebi rad se loteval talnega gretja, ampak ali tudi plinska peč porabi manj zeemeljskega plina če je ogrevanje talno kot pa radiatorsko?
Najlešša hvala za odgovore.LP
vsaj sam bi šel, če drugega ne, takoj na podstrešje položit tistih 70m2 dodatne izlacije: vsaj še 10cm, če je možno, pa raje več. Je pohodno? -skladišče?
70m2 po etaži ali vse skupaj. Če je prvo, je poraba res velika. Ali je za to kriva slaba peč ali stavbno pohištvo, moraš sam ocenit. Okna in balkonska so lahko zelo velik krivec, je pa to odvisno, v kakšnem stanju so.
Prvi korak in najbolj enostaven je vsekakor izolacija stropa na podstreju. Vrsta izolacije je odvisna od namena (pohodna, nepohodna), debelina minimalno 20cm. Sam bi drugače menjal stavbno pohištvo in vgradil kondenzacijsko peč, radiatorje pa pustil in z denarjem, ki bi ga zapravil za talno gretje ali TČ iskal rešitev še za izolacijo zunanjih sten.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi