PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje na plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja ampak je kar cena :..
Kaj pa komentar na preostali del vprašanja. Kurilnica na drva (5000 eur) z zalogovnikom in osnovno pečjo oz plin (4000)? Kaj bi vi izbrali izmed teh 3. Drva pa so doma. Bo pa povsod talno gretje. LP
tisti bolj leni bi izbrali plin, drva pa prodali.
Zico Napisal:Ja ampak je kar cena :..
Kaj pa komentar na preostali del vprašanja. Kurilnica na drva (5000 eur) z zalogovnikom in osnovno pečjo oz plin (4000)? Kaj bi vi izbrali izmed teh 3. Drva pa so doma. Bo pa povsod talno gretje. LP
Plin , ki ga imaš je predrag, kje boš pri vrstni hiši imel drva zložena, mi ni jasno, pa še 70m2 ogrevat z pirolizo ?, če že potem kakšni peleti. Drugače pa talno in TČ, optimalna kombinacija.
Ne vem kaksen je razpored prostorov, samo ce je to ugodno, bi slo tudi s dvemi dobrimi klimatskimi napravami. Jasno japonskimi (Daikin, Mitsubishi, Toshiba... skratka preverjena roba in ne nek evropski cangslang) Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
za skladiščit drva imam prostor zraven kurilnice (približno 10m2 drv gre v ta prostor, torej priblizno za eno zimo).
Kotel bi imel navadni gusast(še trenutno v objektu, ampak ni v uporabi trenutno). Plin se tudi meni zdi predrag, glede na to da plačaš 150 eur samo trošarin, kje je šele plin.
Toplotna pa mi je 8 tisoč investicija tudi kr mal huda cena za začetek. Ima kdo kakšno boljšo ponudbo kje, ali priporoča kakšno podjetje?
LP
Če bi recimo izbral plinsko peč. katero priporočate, Unical alkon b 24 60 litrski bojler, ali Immergas victrix zeus 26, 54 litrski vgrajen bojler. Obe sta primerni za talno gretje, glede na to da bom imel po celotnem stanovanju talno gretje, brez kakšnih dodatnih kombinacij. Katera firma je bolj priznana, kvalitetta??
Sta pa obe ponudbi okrog 4500 eurov.
LP
Obe dve sta primerljivi. Le cene so nekako poletele pri tvojih ponudnikih.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Imam vprašanje glede zamenjave stare plinske peči.
Za hišo cca 90m2 ogrevalne površine in izolacije s 15cm stiroporja.
Imamo dve ponudbi.

Vailant ecoTEC plus VUW 206/5-5 20kw in regulacijo Calormatic 470 skupaj z montažo, zagonom, projektom pregledom za 2920€.

De Dietrich Naneo EMC-M 24/28 24kw in regulacijo OpenTherm brez zunanjega tipala
skupaj z montažo zagonom in projetkom za 3350€.

Mi lahko karkoli svetujete glede teh dveh peči. Calormatic 470 mi je znana regulacija kako pa se obnese OpenTherm ima možnost dokupa zunanjega tipala?

Lp
Pozdravljeni.
Zanima me sledeče: izračunal sem, da ima moja hiša trenutno 15.000 kWh / leto izgub. (ogrevanje z zemeljskim plinom, strošek 1100 eur, 1500 m3 plina, radatorsko ogrevanje staraa peč 20 let in tudi okna, 5 cm izolirano podstrešje, 5 cm fasada na severni steni, ja J je pa ni).
Sedaj pa sem se odločil za komplet prenovo stanovanja.
V prvi fazi sem zamenjal okna (3slojna, 0.9 Ug,), nato izoliral podstrešje + 20 steklene volne ter uredil talno gretje.
Ob menjavi plinske peči s kondenzacijsko so mi rekli, da garantirajo 30 % prihranka glede na prejšnjo peč. Je to realno?
Torej dobim hišo z izgubami okoli 10.000 kWh / leto.
Kaj se bi mi splačalo: Plinska peč (kondenzacija, IMMERGASS), nastavljiva temperatura 3700 eur, poraba letno okoli 600 eur max, z ogrevanjem vode.
ALi bi raje vzel TČ zemlja / zrak za 7500eur, kjer bi imel verjetno porabe okoli 300 eur letno. JE pa vračilna doba 10 let, kar je kr dosti. Kaj pravite?
Ali raje vzeti plin, in razliko investirat v fasado, ali TC takoj in čez nekaj let fasado?
Hiša je pa 70 m2, v dveh etažah, vrstna hiša v sredini. Prosim za kakršnekoli nasvet, ker sem res v dilemi. LP
najprej naredi fasado oz. preostalo sanacijo toplotnega ovoja. nato spremljaj zmanjsanje porabe z obstojeco pecjo -> potem se bos lazje odlocil, kako naprej.
Zico Napisal:Kaj se bi mi splačalo: Plinska peč (kondenzacija, IMMERGASS), nastavljiva temperatura 3700 eur, poraba letno okoli 600 eur max, z ogrevanjem vode.
ALi bi raje vzel TČ zemlja / zrak za 7500eur, kjer bi imel verjetno porabe okoli 300 eur letno. JE pa vračilna doba 10 let, kar je kr dosti. Kaj pravite?
Ali raje vzeti plin, in razliko investirat v fasado, ali TC takoj in čez nekaj let fasado?
Hiša je pa 70 m2, v dveh etažah, vrstna hiša v sredini. Prosim za kakršnekoli nasvet, ker sem res v dilemi. LP
Dobro izoliraj vso fasado in obrži peč. Če boš dobro izoliral, boš videl, da se ti bo nova peč vračala dooolgo.
ja ampak peč moram menjat, ker sem trenutno res vse podrl, ter grem v popolno sanacijo, in bom položil talno gretje. Ta peč pa dvomim da je primerna za talno gretje, oz bi bilo potrebno dodatne regulacije nabavljat, ki pa spet nekaj stanejo. Zatorej raje sedaj investiram tisti denar, ter nabavim novo peč. Dilema pa je, ali plin ali elektrika.
Eh kaj ni primerno za talno. Ti si najprej pridi na jasno, kdaj in koliko izolacije boš imel na fasadi.
Če boš imel veliko izolacije in kmalu, vzami plin, sicer TČ - sploh če misliš še dolgo biti brez.
Najprej daj tč za ene 5 keur, potem te bo verjetno vse skupaj drugega minilo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
hvala za pomoč.
Sicer se tudi sam najbolj nagibam k toplotni, a še vedno me mučijo malo dvomi.
Toplotna črpalka ki mi pride v poštev je iizvedb geosonde (80m), cena okoli 7500 + 500 eur za prehd iz 1 f na 3 elektriko.
Plinsko peč pa moram menjati, ker je trenutno nameščena 25 let stara peč hydroform izpust v navaden dimnik, ki ga je ze skoraj razzrlo. Tako da moram menjati, pa tudi sedaj bo talno, in temperatura ne sme biti več kot 35stopinj v talnih ceveh.
Fasada bo čez priblizno 2 leti, torej v letu 2017, prej nebo slo. Je pa ena stran izolirana s 5 cm stiroporjo, (sever), južna pa brez, zidana iz 30 cm opek.
čakam sicer za subvencije še vedno, a vedno bolj se nagibam tudi možnosti nakupa plinske peči. (investicija 3500), verjetno bi s temi ukrepi, ki sem jih napisal v prejšnjem zapisu, prišel do neke normalne (cca 500-600eur) porabe.
Investicija v TČ bi se povrnila v 10 letih, če nebi prislo do težav,.(nisem vštel, servisov, ...)
nasvet, kaj poleg fasada, ki pa je nebo možno pred 2017 namestiti. LP
1 2 3 4 5
Iskanje po temi